Πληρώνουν ομόλογα 435 εκ. ευρώ εκτός PSI

Ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος

Την ώρα που οι Ομογενείς δεν έχουν καμία ένδειξη περί των προθέσεων της Αθήνας αναφορικά με τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους και τα οποία «κουρεύτηκαν» με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματά τους, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση της κυβέρνησης  (λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η θητεία της) να πληρωθεί τελικά το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που δεν είχε συμπεριληφθεί στο PSI, αναφέρουν καλά πληροφορημένα κυβερνητικά στελέχη.

Να σημειωθεί ότι τα ομόλογα αυτά βρίσκονται στα χέρια «κορακιών», κατά την επίσημη αγγλική ορολογία…

Πάντως, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, στελέχη της στην Αθήνα έλεγαν ότι, «η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εξοφλήσει το ομόλογο, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα εθεωρείτο πιστωτικό γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε χρεοκοπία, κάτι που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στην παρούσα φάση».

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι στο νέο οικονομικό πρόγραμμα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την εξόφληση όσων ομολόγων δεν συμπεριελήφθησαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενώ ανάλογη είναι η διεθνής πρακτική από άλλες αναδιαρθρώσεις χρέους.

Έτσι, μετά τις Τράπεζες όπου εκδηλώθηκε κρατική πρόνοια να καλυφθεί το σημαντικότερο μέρος των «απωλειών» τους από το «κούρεμα», μετά και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη Ελλήνων ιδιωτών ομολογιούχων προκειμένου επίσης να ανακτήσουν μέρος των απωλειών, χωρίς ουσιαστική ρύθμιση φαίνεται ότι παραμένουν μόνον οι ομογενείς ομολογιούχοι.

Την απόφαση της κυβέρνησης να πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκ. ευρώ, ανέλαβαν να υλοποιήσουν το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ε.Βενιζέλος είχε προτείνει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να μην πληρωθεί ο ομόλογο, όπως βέβαια την ίδια απόφαση είχε λάβει πριν τις εκλογές και η κυβέρνηση.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την ίδια ώρα, μέτρα ΜΕΛΕΤΆ ΝΑ ΛΆΒΕΙ η Κυπριακή Δημοκρατία “για να μην ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα με την έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα”.

‘Οπως δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, στα Περβόλια Λάρνακας, “οι τράπεζες θα έπρεπε από μόνες τους να είχαν διερευνήσει. Όμως και η συντεταγμένη Πολιτεία, θεωρώ ότι έχει χρέος και υποχρέωση να κάνει την απαραίτητη έρευνα και όλα τα στοιχεία για το τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη έκθεση των κυπριακών Τραπεζών στην Ελληνική Οικονομία. Δεν είναι μόνο στα ομόλογα, είναι και δάνεια που έχουν δοθεί. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα της έρευνας θα καθορίσει κατά πόσον θα ενισχυθούν οικονομικά οι τράπεζες, ο κ.Κυπριανού ανέφερε ότι το κράτος θα στηρίξει τις τράπεζες αν και εφόσον αυτό ζητηθεί.

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει και τα περί ευθυνών των Διοικήσεων των τραπεζών και τυχόν κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν αν προκύψουν ευθύνες.

”Αντιλαμβάνεστε ότι το κάθε τι θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Αφήστε να γίνει η έρευνα πρώτα και στη συνέχεια θα δούμε πως ο καθένας από εμάς θα τοποθετηθεί. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να ξεκινήσω να εξαπολύω κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις,κάτι που έχουν πράξει οι άλλοι, εντελώς ανεύθυνα κατά την άποψή μου εδώ και τρία χρόνια, κατηγορώντας αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι αλλού βρίσκεται το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας. Δεν πρόκειται να λειτουργήσω με τον ίδιο τρόπο”, πρόσθεσε.