Κατεβάζουν την ελληνική σημαία τα τουριστικά σκάφη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν προς την Κυβέρνηση οι οργανώσεις του τουριστικού κλάδου για το γεγονός ότι πολλά επαγγελματικά τουριστικά σκάφη υποστέλλουν τη γαλανόλευκη ενώ άλλα παροπλίζονται. Η αρχή του τέλους για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό διαφαίνεται στο γκρίζο ορίζοντα αφού η αναβλητικότητα του κράτους και η έλλειψη θέλησης οδήγησε τελικά σε αδιέξοδο. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου για το Yachting, το 11th Charter Yacht Show που έγινε στον Πόρο.

«Μετά από 2 ½ χρόνια και έξι υπουργούς ναυτιλίας το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό δεν πέρασε και αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σημαία. Θα είναι η αρχή αλλαγής σημαίας όλων των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος και προσέθεσε:

«Από το 2009 έχει αρχίσει μία πτώση των ναυλώσεων στο ελληνικό yachting που κανείς δεν γνωρίζει που θα σταματήσει. Το ερώτημα είναι για τα επανδρωμένα επαγγελματικά τουριστικά πλοία όχι τι πτώση έχουν στις ναυλώσεις τους αλλά πόσα θα παροπλιστούν. Με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό (ανεργία ναυτικών, ανεργία ζώνη Περάματος κ.λ.π.). Ως και τα ιστιοπλοϊκά επαγγελματικά, που κατά κανόνα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα υπόλοιπα, παρουσιάζουν μία πτώση της τάξης των 40% στις ναυλώσεις τους».

Όπως αναφέρει αναλυτικά το protothema.gr, σύμφωνα με τον Αντώνη Στελλιάτο οι λόγοι που συναινούν ώστε να φτάσει αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού στα πρόθυρα του αφανισμού:

1) Παγκόσμια οικονομική κρίση.

2) Έλλειψη διαφήμισης, στοχευμένης διαφήμισης και προβολής του μοναδικού προορισμού στον κόσμο για yachting, της χώρας μας με τα τόσα νησιά και μοναδικό πολιτισμό, κλίμα και καταγάλανες θάλασσες και φιλοξενία που μόνο οι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν.

3) Το δυσφημιστικό όνομα της Ελλάδος στο εξωτερικό εξακολουθεί να είναι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ. Καμιά προσπάθεια από τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση δεν έγινε ώστε να ανατραπεί αυτή η δυσφήμιση και να εμπεδώσουν οι ξένοι τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής, όχι πτωχευμένη και έτοιμη για τη φιλοξενία των ξένων τουριστών οι οποίοι θα την επισκεφθούν.

4) Υπουργείο Ναυτιλίας. Στα δυόμιση χρόνια Κυβέρνησης άλλαξαν έξι Υπουργοί στο Υπουργείο Ναυτιλίας που έχει αλλάξει τρία ονόματα. Σε δυόμισι χρόνια κατετέθη στην Βουλή δύο φορές το σχέδιο Νόμου για το θαλάσσιο τουρισμό και όμως ακόμη βρίσκεται σε κάποιο γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς να ψηφιστεί.

Αποτέλεσμα, το Νεόκτιστο στα Ναυπηγεία Περάματος E/T Variety Voyager της εταιρείας Variety Cruises, μόλις μία εβδομάδα πριν αναγκάστηκε να αλλάξει την Ελληνική σημαία που είχε σε σημαία Μάλτας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα ταξίδια του. Μήπως είναι η αρχή αλλαγής σημαίας στα επαγγελματικά ελληνικά τουριστικά πλοία; Όποια Κυβέρνηση και να προκύψει θα πρέπει να έχει σαν προτεραιότητα την επανασύσταση του Αυτόνομου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου ποιος κάνει τι.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤΤ αναφέρθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για το Yachting, το 11th Charter Yacht Show στον Πόρο που έληξε πριν λίγες ημέρες. «84 επαγγελματικά πλοία έλαβαν μέρος και 34 γραφεία Yacht Brokers από το εξωτερικό. Η επιτυχία ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Η Επιτροπή που αποτελείται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών ξεπέρασε με την προσπάθεια της τα ανθρώπινα limit. Ο Δήμαρχος του Πόρου κ. Δημήτρης Στρατηγός βοήθησε για μια ακόμη χρονιά όσο ήταν δυνατό παρά τις αξεπέραστες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας. Την επόμενη χρονιά πιστεύουμε θα πάμε καλύτερα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr