ΑΠΟΨΕΙΣ: Πριν χαθεί εντελώς ο έλεγχος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η οικονομική ασφυξία έχει προκαλέσει –εκτός των άλλων παρενεργειών της  απότομης αύξησης  της φτώχειας- και έκρηξη της εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Δεν είναι μόνον ότι αυξήθηκαν οι ληστείες, οι διαρρήξεις και οι κλοπές. Είναι ότι οι δράστες έχουν αγριέψει  σε σημείο που η ανθρώπινη ζωή να μην αξίζει ούτε μία κάλπικη δεκάρα…

Δύο, από τα πολλά συμβάντα του χθεσινού αστυνομικού δελτίου, είναι χαρακτηριστικά (και ανατριχιαστικά) της θλιβερής συνάμα και ανησυχητικής αυτής νέας κοινωνικής πραγματικότητας.

Το ένα, εκτυλίχθηκε στο Παγκράτι. Στην καρδιά της Αθήνας. Οι δράστες παρακολούθησαν τον ηλικιωμένο που πήγε στην τράπεζα να εισπράξει τη σύνταξή του. Τον ακολούθησαν, μετά την ανάληψη της σύνταξης, στο σπίτι του. Εκεί, του επιτέθηκαν. Του έχωσαν στο στόμα χαρτιά, για να μην φωνάξει, και ο άτυχος γέροντας πέθανε από ασφυξία…

Το δεύτερο, συνέβη στο σπίτι του γνωστού προπονητή Γ. Δώνη, στην Κηφισιά. Οι δύο δράστες εισέβαλαν μέσα οπλισμένοι.  Έπιασαν όμηρο τον πατέρα Δώνη ενω απείλησαν και τον μικρό του γιο.

Όταν, ειδοποιοημένοι από  περιοίκους  κατέφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και περικύκλωσαν το σπίτι, οι δύο δράστες αντί να παραδωθούν, άρχισαν  να πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση.  Η καταδίωξη κράτησε ώρες. Από αυλή σε αυλή. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δύο άγρια περιστατικά, που δείχνουν ότι η πάλαι ποτέ ήσυχη Αθήνα (αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα) έχουν μεταβληθεί σε ανήμερη ζούγκλα όπου η επιβίωση κοντεύει να είναι πλέον καθαρά ζήτημα τύχης.

Δεν έχει σημασία η ταυτότητα των δραστών. Κάποιοι είναι αλλοδαποί. Κάποιοι είναι Έλληνες.

Το ζήτημα είναι ότι η κοινωνία έχει βυθιστεί στην ανεργία. Στην ύφεση. Στην ανέχεια. Και στην εγκληματικότητα.

Για τους ίδιους λόγους αλλά από διαφορετικά αντανακλαστικά, η κοινωνία έχει οδηγηθεί σε ένα άλλο, εξ ίσου δραματικό «ρεκόρ». ‘Εχουν, με  γεωμετρική πρόοδο, αυξηθεί οι αυτοκτονίες, στην Ελλάδα του ήλιου, του φωτός, της διαυγούς ατμόσφαιρας. Των στοιχείων, δηλαδή, που είναι απαραίτητα για ευεξία, καλή διάθεση και όρεξη για ζωή…

Πάλι από το χθεσινό δελτίο η είδηση: Εργαζόμενος σε υποκατάστημα Τραπέζης, περίπου 45 ετών, είπε στους συναδέλφους του πρωϊ – πρωί ότι θα «πετάγονταν» σε μία δουλειά. Ανέβηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και «βούτηξε» στο κενό βάζοντας τέρμα στη ζωή του…

Είναι, όλα αυτά, σημάδια ανησυχητικά. Είτε οφείλεονται στην οικονομική κρίση, είτε και σε άλλα αίτια, η Πολιτεία πρέπει με την επιβαλλόμενη  σοβαρότητα να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση.

Πριν χαθεί εντελώς ο έλεγχος…