ΑΠΟΨΕΙΣ: Να δοθεί άμεση λύση στο θέμα του Λυκείου στη Γερμανία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολλές οι «καυτές πατάτες» που κληρονόμησε έμμεσα μέσω της Υπηρεσιακής του κ. Παπαδήμου, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά η απελθούσα του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα, φυσικά, στην Οικονομία.

Τους ομογενείς της Γερμανίας απασχολεί, όμως, η «καυτή πατάτα» του Νόμου 4027/2011 της π. Υπουργού Παιδείας δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννας Διαμαντοπούλου.  Με το νόμο αυτόν καταργούνται τα ελληνικά Λύκεια της Γερμανίας και οι μαθητές των ελληνικών Γυμνασίων είναι  υποχρεωμένοι, από το σχολικό έτος 2011-2012 να εγγράφονται σε γερμανικά Λύκεια.

Οι Έλληνες γονείς των μαθητών εξακολουθούν να διαμαρτύρονται.  Και είναι άξιοι κάθε σεβασμού, αφού οι κινητοποιήσεις τους  γίνονται στο όνομα και προς  χάρη των παιδιών τους.

Είναι επόμενο ένας τέτοιος αγώνας να διέλθει και από στιγμές  κατά τις οποίες το συναίσθημα προηγείται της λογικής. Απειλούν να  “πνίξουν” με τηλεγραφήματα το Υπουργείο Παιδείας https://www.panhellenicpost.com/archives/12264. Κοινοποίησαν, μάλιστα, και το υπόμνημα με τις θέσεις των ομογενών μαθητών της Γερμανίας που είχαν αποστείλει στους Έλληνες βουλευτές το 2011, λίγο πριν ψηφιστεί ο επίμαχος Νόμος. https://www.panhellenicpost.com/archives/12269″
Ως υπουργός Παιδείας, η κυρία Διαμαντοπούλου, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός της ιδίας περιόδου, κυρία Φώφη Γεννηματά, δεν άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, για να χρησιμοποιήσει κανείς τον επιεικέστερο δυνατό χαρακτηρισμό μιάς δυσάρεστης πραγματικότητας  η οποία εξακολουθεί να ταλλανίζει την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της. Εντός και εκτός φυσικού συνόρου. Τελευταίο παράδειγμα η πρόσφατη σύσκεψη των Πρυτάνεων και η καθολική αποδοκιμασία του νόμου 4900/11 της κυρίας Διαμαντοπούλου, για τα Πανεπιστήμια.

Ειδικά ως προς το θέμα των ομογενών μαθητών της Γερμανίας, η νέα υπό τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να ενσκύψει με σοβαρότητα σ΄αυτό και με αποφασιστικότητα να προχωρήσει στην ενδεδειγμένη λύση.

Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας καλοπροαίρετος διάλογος του υπουργείου με τους ενδιαφερόμενους. Για να βρεθεί η λύση εκείνη η οποία και τα συμφέροντα των μαθητών θα προστατέψει και τα συμφέροντα της πατρίδος θα υπηρετήσει.

Και δεν είναι  δύσκολο να βρεθεί το σωστό. Αρκεί ο διάλογος να γίνει με αυτιά και μάτια όχι κλειστά, αλλά ορθάνοικτα!

Η ελληνική ομογένεια, κύριε Υπουργέ της Παιδείας μας, είναι η δύναμη στην οποία η Ελλάς πρέπει και μπορεί να προσβλέψει τούτη την ώρα.

Και όπως λέει, ο μεγάλος δάσκαλος, ο Αλεξανδρινός ποιητής:

“…Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια·

έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις,

τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω,

εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία,

αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο

κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,

και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα,

είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,

μη λείψεις να σταθείς· μη λείψεις ν’ αναβάλεις

κάθε ομιλίαν ή δουλειά· μη λείψεις τους διαφόρους

που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις

(τους βλέπεις πιο αργά)· ας περιμένει ακόμη

κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα γνωρίσεις

τα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμιδώρου”.

Και ο νοών, νοείτο…