Το υπόμνημα με τις θέσεις των ομογενών μαθητών της Γερμανίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αναφορικά με το ζήτημα του κλεισίματος των ελληνικών Λυκείων στη Γερμανία , (https://www.panhellenicpost.com/archives/12264)  Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ* είχε στείλει ήδη τον Οκτώβριο του 2011 ΥΠΟΜΝΗΜΑ σ’ όλους τους Έλληνες  Βουλευτές.

Το υπόμνημα εκείνο, το οποίο αναδημοσιεύουμε διότι περιέχει αναλυτικά τις θέσεις, απόψεις κλπ. των Ελλήνων γονέων και μαθητών της Γερμανίας, έχει ως ακολούθως:

«ΘΕΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Αξιότιμοι κ. κ. Βουλευτές,

1. Τις μέρες αυτές συζητήθηκε στις Επιτροπές Παιδείας και Απόδημου Ελληνισμού το παραπάνω Σ/Ν. Επικαλούμαστε τη δημοκρατική αρχή ότι η εξουσία πηγάζει απ’ το Λαό και ασκείται υπέρ του Λαού. Εδώ έχουμε το αντίστροφο: η κ. Αν. Υπουργός  παίρνει την εξουσία μάλλον από μόνη της και την ασκεί εις βάρος μας. Εμείς ως Λαός έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε τις μορφές της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης των Παιδιών μας και θέλουμε να συμπράξουμε στην αναβάθμισή τους, όχι όμως στην κατάργησή τους. Έστω κι αν πιστεύει ότι καταργώντας τα θα μας σώσει. Πριν από λίγες μέρες πανηγυρίσαμε την κατά 85 % επιτυχία των αποφοίτων του Λυκείου μας στις εξετάσεις των Ομογενών 2011 (από 30 απόφοιτους μόνο 2 δεν πέρασαν).

2.1 Η κ. Αν. Υπουργός καταργεί, πριν φτιάξουμε μαζί την αναβαθμισμένη μορφή, και μάλιστα βγάζει  ανακοίνωση στα Σχολεία μας, ότι θα καταργηθούν με το Νόμο που θα ψηφιστεί!!! Ποιος προδικάζει την κατά συνείδηση ψήφο των Τριακοσίων, που είναι Αντιπρόσωποί μας, οπότε δεν μπορούν να ψηφίσουν κόντρα σε μάς που τους στείλαμε στη Βουλή;.

2.2 Ένα μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί μέχρι τον Αύγουστο δε μιλούσε κανένας για κατάργηση των Ελληνικών Λυκείων ειδικά στη Γερμανία και κατά προέκταση όλων των Ελληνικών Σχολείων, ενώ στο Σ/Ν που πήραν οι Επιτροπές για επεξεργασία η § 4 του άρθρου 5 τα καταργεί;

Ιδού το κοίμισμα Φεβ.’11 (βλ. και παρακάτω Νο 3,και 4):

Μήπως κρύβονται πίσω πάλι εκείνοι, που όταν ψηφιζόταν ο Ν. 2413 το 1996 την τελευταία στιγμή έβαλαν στο Ν/Σ που πήγε για ψήφιση στη Βουλή την § 14 στο άρθρο 8 (ΦΕΚ τ. Α΄ 124/ 17.06.96) που επέβαλε κατάργηση των Ελληνικών Σχολείων από το σχολ. έτος 1997-98 κι έφερε τότε τη μεγάλη αναστάτωση, οπότε αναγκάστηκε η τότε Κυβέρνηση το 1997 να καταργήσει την § 14 του άρθρου 8 του Ν. 2413. Πρέπει πάλι να έχουμε καταλήψεις, …; Το Σχολείο θέλει ηρεμία.

3. Επίσης η κ. Αν. Υπουργός ΠΔΒΜΘ στις 04.04.2011 μας έγραψε: “Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσουμε σχολεία, αλλά να τα αναβαθμίσουμε ώστε να δώσουμε στους Έλληνες και στις Ελληνίδες μαθήτριες της Διασποράς διπλή δυνατότητα είτε να ακολουθήσουν την πορεία τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα υποδοχής και  εγκατάστασης είτε στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται επίσης, σε καμιά περίπτωση να αιφνιδιάσουμε κανένα ….Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η μείωση του κόστους δεν αποτελεί αυτοσκοπό, …”

4. Επίσης στις 2.9.11″στη σύσκεψη του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα …. Σε κεντρικά ερωτήματα που τέθηκαν ……Η Υπουργός επέμενε στη δήλωσή της ότι δεν θα κλείσει κανένα σχολείο αλλά ότι θα μετατραπούν σε δίγλωσσα. Πάντως σύνεδροι από τη Γερμανία θεώρησαν πολύ δύσκολο να αλλάξει σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων, ενώ θεωρούν το μεταβατικό στάδιο που στην ουσία είναι η φετινή σχολική χρονιά πάρα πολύ μικρό” (www.doryforos.gr) .  Κι όμως τα Λύκεια της Γερμανίας καταργούνται με το Σ/Ν.

5. Γι’ αυτό προτείνουμε να αποσυρθεί το Ν/Σ. Και, αν δεν αποσυρθεί, Σας παρα-καλούμε να βοηθήσετε, να μην ψηφιστούν τουλάχιστον οι διατάξεις που:

5.1          Καταργούν τα Λύκεια της Γερμανίας (άρθρο 5, § 4). Οι Γονείς των επιτυχημένων Παιδιών δε συμμεριζόμαστε την «επιχειρηματολογία» της κ. Αν. Υπουργού (π.χ. ένας μπήκε με 7,2 …). Αναβάθμιση δε γίνεται με κατάργηση. Πρώτα η εναλλακτική λύση και μετά όλα τα άλλα. Ήδη με την παρόλα «κλείνουν τα Ελληνικά Σχολεία» δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στα Δημοτικά+Γυμνάσια. Τα Παιδιά σκορπάνε στα διάφορα γερμανικά Σχολεία της γειτο-νειάς τους, χωρίς Ελληνικά, χωρίς ελληνορθόδοξα Θρησκευτικά, χωρίς δυνατότητα βοήθειας στο σπίτι, χωρίς …, με κλάματα, με κατέβασμα 1-2 Τάξεις….  και με άρνηση εγγραφής!

Πρέπει πρώτα σε κάθε πόλη να γίνει συνεννόηση με τις Γερμανικές Σχολικές Αρχές. Επίσης

χωρίς προεργασία  με τους Έλληνες Γονείς και τα Παιδιά τους δεν επιβάλλονται δίγλωσ-σα Σχολεία. Διότι στη Γερμανία η λέξη δίγλωσσο είναι ‘κόκκινο πανί‘ για πολλούς κακοπληροφορημένους Έλληνες κι έτσι ο σωστός στόχος θα [αυτο]πυρποληθεί.  H μετεξέλιξη θέλει δουλειά πολλή. Σε παλιότερη προσπάθεια πολλοί Γονείς, δυστυχώς αντιδρώντας σαν όχλος, δεν άφησαν να ολοκληρωθεί ούτε η παρουσίαση ενός παραδείγματος Δίγλωσσου Σχολείου.

5.2          Αλλάζουν το σύστημα εισαγωγής των Ομογενών στην 3/βάθμια εκπαίδευση (άρθρο 10). Κι εδώ ισχύει: πρώτα το νέο σύστημα και μετά κατάργηση του ισχύοντος. Οι Γονείς δεν πρόκειται να δεχτούν καμιά πρόταση που θα κόβει ή θα μειώνει την προοπτική για την 3/βάθμια εκπαίδευση. Γι’ αυτό άλλωστε ζήτησαν Ελληνικά Σχολεία το 1982.

5.3          Επιτρέπουν σε κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο να γίνεται φορέας, ενώ δεν ονομάζουν καν την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως φορέα, που σχεδόν παντού είναι ο φορέας.

5.4          Καταργούν την 5/ετία με την 3/ετία (+2 χρ., αλλά χωρίς επιμίσθιο). Μόλις προσαρμοστεί ο Εκπαιδευτικός, πρέπει να επιστρέψει. Με το μισθό μόνο στην Ελλάδα ποιος θα μείνει;  (=Πρό[σ]κληση για ιδιαίτερα;). Παλαιότερα συζητούσαμε για 7/ετία, όπως και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία. Κάτι ξέρουν εκείνοι.

5.5          Κρατάνε όλες τις αρμοδιότητες στην Αθήνα και καθιστούν τους Συντονιστές μονοκράτορες. Σε κάθε κρατίδιο με αξιόλογη ελληνόγλωσση Εκπαίδευση χρειάζονται κοντά τους θεσμοθετημένο, αντιπροσωπευτικό, άμισθο Συμβούλιο Παιδείας με δικαίωμα ψήφου των μελών του και με εκχωρημένες αρμοδιότητες, χωρίς έξοδα παραστάσεως / κινήσεως, και Υπηρεσιακό Συμβούλιο για θέματα προσωπικού. Χρειάζεται σύμπραξη τοπικά και αποκέντρωση με πλήρη διαφάνεια. Ένα παράδειγμα: στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία άρχισε το διδακτικό έτος 07.09.11 Σήμερα λείπουν από το Γυμνάσιο και Λύκειο μαθηματικοί, …, τα Παιδιά μας κάνουν τρίωρα κάθε μέρα, … Ένα Συμ-βούλιο Παιδείας στο Κρατίδιο θα το είχε λύσει το θέμα, ενώ τα γρανάζια του υδροκεφαλικού Κέντρου μας αγνοούν. Ας θεω-ρήσουν τη Γερμανία ως μία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως με 4-5 Διευθύνσεις.

5.6          Διαγράφουν τους Ομογενείς Εκπαιδευτικούς. Στη Γερμανία ήταν αναβάθμιση το μέτρο αυτό. Όλοι συμφωνούμε για το ‘μπόλιασμα’ της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Γερμα-νία με τους Ομογενείς Εκπαιδευτικούς και με την ισότιμη συμμετοχή τους στα του Σχολείου.

5.7          Δεν παρατείνουν ή δεν προβλέπουν πλέον τις αποσπάσεις πέραν της 5/ετίας για ιερωμένους Εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν διπλά τον Ελληνισμό της Διασποράς.

5.8          [υπάρχουν κι άλλες προβληματικές διατάξεις, οι οποίες δεν προωθούν την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό].

6.  Επίσης και για λόγους διαφάνειας ρωτάμε και ρωτήστε κι Εσείς: Στη διαβούλευση πόσοι έγρα-ψαν  και πρότειναν την κατάργηση των Λυκείων της Γερμανίας και πώς την αιτιολογούν;

7. Παρακαλούμε να βοηθήσετε, ώστε να μην κοπεί η κορυφή της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, που για την εποχή αυτή είναι τα Λύκεια. Ας γίνουν όλα τα αναβαθμισμένα προγράμματα και σχολεία που υπόσχεται το Σ/Ν, και μετά τα Ελληνικά Λύκεια ίσως θα σβήσουν ‚φυσιολογικά‘, αν οι Γονείς και τα Παιδιά τους  προτιμήσουν τα νέα σχολεία. Όχι όμως με το “αποφασίζω και διατάσσω”.

Ελπίζουμε στη συμπαράστασή Σας  και διατελούμε

με ιδιαίτερη Εκτίμηση

οι Εκπρόσωποι της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των Συλλόγων & Φορέων για τον Ελληνισμό στο Gütersloh

* ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΟ GT: Εκπαιδευτικοί, Έλληνες Αντιπρόσωποι στο Συμβ. Ενσωμάτωσης, Έλ-ληνες Δημ. Σύμβουλοι (πρώην & νυν), Ελληνική Κοινότητα, Ελληνογερμανική Εταιρεία, Ενορία Αγίου Θεράποντα, Ηπειρωτικός Σύλ-λογος, Θεσσαλικός  Σύλλογος METEΩΡΑ, Μακεδονικός Σύλλογος Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ομάδα Μπάσκετ, Σύλλογος Γονέων  ΠΛΑΤΩΝ

* * ARBEITSGEMEINSCHAFT VEREINE UND INSTITUTIONEN FÜR GRIECHEN IN GÜTERSLOH: Βasketballgruppe, Deutsch-Griechische Gesellschaft e.V., Elternverein  PLATON e.V., Griechische Gemeinde e.V., Griechisch-Orthodoxe Kirchengemeinde, Lehrer, Ipirotischer Verein e.V., Makedonischer Verein ALEXANDER DER GROSSE e.V., Ratsmitglieder (auch a. D.), Thessalischer Verein METEORA e.V., Vertreter/innen im Integrationsrat.

Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από αίθουσα Ελληνικού Λυκείου στη Γερμανία.