ΑΠΟΨΕΙΣ: πρόληψη και όχι απειλές…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, απαντώντας σε ερώτηση μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κλείσει τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας σε Έλληνες μετανάστες στο ενδεχόμενο η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, «για να προβλεφθεί μια μαζική είσοδος των Ελλήνων στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την μεγάλη ύφεση και να προστατευθεί η Βρετανία».
«Εχουμε προφανώς σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλες τις πιθανότητες», συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι ακόμα κι αν υπάρξουν εξαιρετικές «νομικές πιέσεις» είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μεταναστευτικής εισροής, για να προσθέσει όμως «προφανώς ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί».
Εδώ θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει: Τί εννοεί ο ποιητής;
Είναι προφανές ότι ο κ. Κάμερον, όπως και οι λοιποί ηγέτες της Ευρωπαϊκής – και κατ ευφημισμό- ‘Ένωσης, προσπαθούν να εμπνεύσουν κλίμα ηρεμίας στους πολίτες τους ότι «δεν κινδυνεύουν» από τους Έλληνες μετανάστες στην περίπτωση μιας ελληνικής άναρχης χρεοκοπίας.
Μιλούν, όμως, όχι μετά λόγου γνώσεως.
Πρώτο: Οι Έλληνες, όταν χρειάστηκε να βγούν από τα σύνορά τους, όπου και αν πήγαν, όχι μόνον δεν δημιούργησαν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά, αντίθετα, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την προκοπή του κάθε τόπου.
Δεύτερο: «Δουλειά» του –και δουλειά όλων των ηγετών της ΕΕ, είναι όχι να «προειδοποιούν» αλλά να λαμβάνουν μέτρα, να ενεργοποιούν πολιτικές και να ρυθμίζουν καταστάσεις με τρόπο ώστε για καμία χώρα της ΕΕ να μην έλθει ποτέ η ημέρα της πτώχευσης.
Όσο δεν ενεργούν έτσι, όσο με τα μέτρα που επιβάλλουν βαθαίνουν την ύφεση, αντί να οδηγούν σε ανάπτυξη, καμία αξία δεν έχουν οι δηλώσεις τους. Εάν –ο μοι γένοιτο- επέλθει η μαύρη εκείνη ημέρα, τίποτε δεν θα μπορεί να αναχαιτίσει τα καραβάνια των αθλίων, όπως σήμερα δεν αντιμετωπίζονται τα εκατομμύρια των οικονομικών προσφύγων που έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα.
Επομένως, πρόληψη και όχι «απειλές» είναι το φάρμακο για την κρίση.