Επισκόπηση Κυπριακού τύπου

31-07-2012

Η κατάσταση στην οικονομία και οι αντιδράσεις στις εισηγήσεις της τρόικας, η συνάντηση αντιπροσωπειών ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές του 2013, η συμμετοχή Κυπρίων στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα αξιόγραφα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Μπήκε το νερό στο αυλάκι” γράφει ότι θετική και παραγωγική χαρακτήριζαν πηγές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων με στόχο την υποστήριξη από πλευράς ΔΗΚΟ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη ώστε αμέσως μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου να σχηματιστεί Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με τη συμμετοχή ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προκειμένου να μετακινήσουν τον βωμό της Ολυμπιακής φλόγας, οι Βρετανοί αποφάσισαν το βράδυ της Κυριακής να τη σβήσουν και να την ανάψουν ξανά χθες το πρωί. Αλλού γράφει ότι οι κάτοχοι αξιογράφων προειδοποίησαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα στη Βουλή πως αν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα τους θα βάλουν βόμβες έξω από τις τράπεζες.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ελπίδες στην τρόικα επενδύουν οι μισοί πολίτες” γράφει ότι απογοητευμένοι οι πολίτες από τη διαχείριση της οικονομίας από την Κυβέρνηση επενδύουν ελπίδες στην τρόικα. Αυτό καταδεικνύεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της “Σ”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συνάντηση των αντιπροσωπειών ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές του 2013 και γράφει ότι “μπήκαν με το δεξί ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ”. Αλλού γράφει για τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Σκηνικό εμπόλεμης ζώνης” γράφει ότι έντονη πολιτική αντιπαράθεση, συνέχεια στη σύγκρουση Κυβέρνησης-Ορφανίδη και ένα συνδικαλιστικό κίνημα που ετοιμάζει αντιμνημονιακές κινήσεις, είναι τα όσα χαρακτηρίζουν το σκηνικό στην Κύπρο, αμέσως μετά την αποχώρηση της τρόικας. Αλλού αναφέρεται στην συνάντηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ σημειώνοντας ότι “ανίχνευσαν πρώτα τα δύσκολα θέματα”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “Ευρω-παράθυρο στους Τ/κ για το χαλλούμι” και πως “η Κομισιόν επιβάλλει συμμετοχή τους σε νέα αίτηση της Κύπρου για προστασία προέλευσης.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Εξωθούσαν στο Μηχανισμό” γράφει ότι “ο Πρόεδρος ξεμασκαρεύει την αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας ότι στις συσκέψεις οι εκπρόσωποι της εισηγούνταν μόνο μέτρα εξουθένωσης των εργαζομένων”. Αλλού γράφει ότι ο Μάρκος Παγδατής κέρδισε τον Ιάπωνα Σοέντα με 2-1 σετ εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον 2ο γύρο ενώ ο Παύλος Κοντίδης που βρέθηκε στην 4η θέση, θα συνεχίσει και σήμερα την προσπάθεια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ευρεία σύσκεψη δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων με αφορμή τα μέτρα που εισηγείται η τρόικα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα αναφέρεται στις κατηγορίες κυβείας που αντιμετωπίζουν πέραν 30 μελών του Κυπριακού Συνδέσμου Πόκερ που έπαιζαν χαρτιά σε τουρνουά στο εξωτερικό χωρίς την εμπλοκή χρημάτων. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στην συνάντηση αντιπροσωπειών του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι ο πρώην Διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης “όχι μόνο δεν προειδοποιούσε αλλά εξωθούσε τις τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και καλούσε τον κόσμο να μην έχει εμπιστοσύνη στα κυπριακά ομόλογα”, ενώ υπέδειξε ότι ο κ. Ορφανίδης συναγελαζόταν με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ν. Παπαδόπουλο και δημιουργούσαν την “Αγία Τριάδα”, η οποία επιτίθετο καθημερινά κατά της Κυβέρνησης και των εργαζομένων.