Θετική κρίνεται η στάση της Ευρώπης στην Ελλάδα

Της Ιουλιέττας Παπαπολυχρονιάδου
Για την ΡΗΡ

Ανάσα αισιοδοξίας έχει ξεσπάσει  μετά την συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός ομολογουμένως πέτυχε αυτό που ήθελε στην συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, με σωστή στρατηγική πιάνοντας τον παλμό των γερμανών κατανοώντας πως πρώτα πετυχαίνεις αποτελέσματα και μετά ζητάς να διαπραγματευτείς.  «ο Σαμαράς ομαλοποίησε και πάλι το έδαφος –και στο Βερολίνο- Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον θέμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό» δηλώνει σε δημοσίευμα της η οικονομική εφημερίδα  Handelsblatt.Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι «ο Σαμαράς ασφαλώς συνέβαλε με την πειθώ του στην αλλαγή των πολιτικών διαθέσεων. Ο πρωθυπουργός εξήγησε λεπτομερώς πως σκέφτεται να κλείσει την τρύπα των 11,5 δισ. στον προϋπολογισμό. Με τον κ. Γιούνκερ μίλησε, για παράδειγμα, για νέες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες. (…) Ο Σαμαράς στρέφεται επιτέλους σοβαρά εναντίον των φοροφυγάδων -στην ανάγκη ακόμη και με αστυνομική βία».

Εκεί που ο γερμανικός τύπος που συνήθιζε τις προβοκάτσιες σε βάρος της Ελλάδας φαίνεται να αλλάζει στάση και όπως δηλώνει ο Πάουλ Ροντσχάιμερ ( της γερμανικής <<Bild>>) <<είναι αλήθεια ότι βλέπουμε κάτι να γίνεται>>.

Ακόμα και η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης,  Άνγκελα  Μέρκελ εμφανίζεται ποιο ανθρώπινη όσο ποτέ εκδηλώνοντας την συμπόνια της στους Έλληνες συνταξιούχους και στα θύματα της Ελληνικής κρίσης. Σε εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε χθες στην καγκελαρία με θέμα <<Διάλογος για την Γερμανία>>  είδαμε μια πιο ευαίσθητη πλευρά μέσα από δηλώσεις της λέγοντας << Ματώνει η καρδιά κάποιου όταν βλέπει τις μειώσεις των συντάξεων στους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείπουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο την χώρα. Δεν γίνεται να πληρώνουν την κρίση εκείνοι που έχουν λίγα, αλλά οι εύποροι να παίρνουν τα βουνά βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό>>.

Όχι ότι μας έδωσε κάτι η θετική στάση της Μέρκελ αφού με βάση τα πορίσματα της έκθεσης της τρόικας του Σεπτεμβρίου οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης θα αποφασίσουν για την αποδέσμευση της δόσης που έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί τον Οκτώβριο. Το μήνυμα όμως ότι αν συνεχίσουν θα μας βοηθήσουν κι άλλο είναι σημαντικό.