Επί μιας συνεντεύξεως του κ. Τσίπρα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε αποκλειστική συνένετυξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, (φύλλο Σαββάτου) δυό μόλις ημέρες πριν την άφιξή του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρται, μεταξύ άλλων και στην ψήφο των Αποδήμων.

Λέει ο κ. Τσίπρας: «Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στον βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα.  Υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο».

Τί σημαίνει όλα αυτό; Πολύ απλά, δεν θέλουν τον Απόδημο ελληνισμό «στα πόδια τους». Τον θέλουν ξεκομμένο από το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι, «μαντρωμένο» σε «περιφέρειες» του εξωτερικού και διακοσμητικό στοιχείο στην Ελληνική Βουλή!

«Χωρίς να αλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα», λέει ο κ. Τσίπρας φοβούμενος προφανώς μήπως η ψήφος των Αποδήμων του κόψει το δρόμο προς την πρωθυπουργία!

«Αν προσωπικά, κομματικά κριτήρια κατισχύουν στις σχέσεις τους με τον Απόδημο Ελληνισμό και την ομογένεια, τότε ποιός ο λόγος να ασχολούνται μαζί της;» διερωτήθηκε ομογενειακό στέλεχος που βρέθηκε αυτές τις ώρες στην Αθήνα. Και πρόσθεσε: «Έχουν αναρωτηθεί ποτέ πώς ένας απλός ομογενής θα μπορέσει να διεκδικήσει την ψήφο των αποδήμων σε αχανείς εκτάσεις όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες; Θέλουν το ανέφικτο για να μην παραχωρήσουν το εφικτό», κατέληξε.

Αλλά και περεταίρω, αναφερόμενος στο ΣΑΕ, υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι «μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο και να εμπλουτίσει τη διεθνή του δράση». Μάλλον δεν γνωρίζει τι είναι το ΣΑΕ και πως λειτουργεί. Για ποιά «διεθνή δράση» μιλάει; Και η καραμέλα της  «…ριζικής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου υπό το οποίο λειτουργεί». Το πλαίσιο φταίει ή οι άνθρωποι;

Το επόμενο πράδειγμα είναι χαρακτηριστικό στρεψοδικίας:

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε να πει «για την αντίδραση του κ. Σόιμπλε όταν του θέσατε το

θέμα του κατοχικού δανείου». Ιδού τι απήντησε: Τσίπρας: Το σίγουρο είναι ότι το άκουγε πρώτη φορά δια ζώσης από ελληνικά χείλη. Αν και το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων πατά πάνω σε στέρεη νομική βάση, τόσο η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όσο και όλες οι προηγούμενες, απέφευγαν συστηματικά να το θέσουν, για να μην δυσαρεστήσουν τη γερμανική πλευρά. Πρώτη φορά άκουσε, υποθέτω, ο κ. Σόιμπλε να του ζητούν και τα στοιχεία της κατάθεσης Χριστοφοράκου για τους Ελληνες πολιτικούς που «λαδώθηκαν» από τη Siemens. Εδώ βέβαια η σιωπή γύρω από το ζήτημα δεν είναι για να μην δυσαρεστηθούν οι Γερμανοί, αλλά για να συνεχιστεί η σκανδαλώδης συγκάλυψη της δικομματικής διαφθοράς στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αλλάξει γραμμή σε αυτά τα θέματα».

Φυσικά, μέχρι να αλλάξει τη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα μένει η απορία «πώς αντέδρασε ο Σόιμπλε»,,,

Τέλος, στο ερώτημα τι θα κάνει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, απαντά: με την ακόλουθη γενικότητα:

Τσίπρας: «Το πρώτο είναι η ενεργοποίηση των διαδικασιών για την απαλλαγή από την καταστροφική συμφωνία του μνημονίου. Το δεύτερο είναι η επείγουσα λήψη μέτρων για αυτούς που έχουν βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν ανάγκη από άμεση στήριξη. Το τρίτο είναι η συγκρότηση περιουσιολογίου ώστε να καταστεί δυνατή η φορολόγηση όσων μέχρι τώρα είχαν ασυλία!»

Δηλαδή και ο «αντιμνημονιακός κ. Τσίπρας» προαναγγέλλει νέους φόρους!