Εκτενής παρουσίαση του Κρις Σπύρου και του αγώνα του για την Αγια-Σοφιά, σε αθηναϊκή εφημερίδα

Δημοσιεύθηκε τηνΜ. Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 – 21.00

Σε δύο σελίδες η μόνη ελληνική εφημερίδα Lifestyle, η Espresso, που κυκλοφορεί από το 2000 στην ελληνική αγορά, παρουσιάζει στο φύλλο της 30 Απριλίου 2013 τον ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη κ. Κρις Σπύρου και τον “ιερό” όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα, αγώνα του να αποκατασταθεί η Αγια-Σοφιά στην αρχική της υπόσταση, για την οποία και οικοδομήθηκε και να λειτουργήσει ξανά ως η Βασιλική της Ορθοδοξίας.

Το πλήρες άρθρο της εφημερίδας έχει ως εξής:

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, αφού πρωτοστατεί στην εκστρατεία υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία της Αμερικής το 2016. Στον απανταχού ελληνισμό έχει τα βλέμματα συγκεντρωμένα πάνω του για τον «ιερό αγώνα» υπέρ της αποκατάστασης της Αγια-Σοφιάς, της μεγάλης χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, σε ενεργή εκκλησία της ορθόδοξης πίστης. Ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και πρώην αρχηγός των Δημοκρατικών της Βουλής της αμερικανικής πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι έτοιμος να αποδείξει σε όλους πως ένας Ελληνας όλα τα μπορεί.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο με την εντατικοποίηση των ενεργειών για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όσο και με το νέο κίνημα τουρκικών οργανώσεων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, το μέγα θέμα της «μητέρας εκκλησίας» επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς όλο και πιο συχνά εκφράζονται οι φόβοι πως η Βασιλική της Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει να ζήσει άλλη μια περιπέτεια στη μακραίωνη ιστορία της, μετατρεπόμενη (εκ νέου) σε μουσουλμανικό τέμενος. Για τον λόγο αυτό η δράση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», πρόεδρος του οποίου είναι ο Κρις Σπύρου, κορυφώνεται.

Ο αγώνας δρόμου ξεκίνησε το 2005, όταν στις ΗΠΑ έγινε η αναγνώριση του οργανισμού που έχει ως μοναδικό στόχο να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να μετατρέψει τη «μητέρα όλων των εκκλησιών» σε τόπο λατρείας και λειτουργίας χριστιανών, όπως ακριβώς ήταν και πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια. Πέντε χρόνια αργότερα, ο οργανισμός φάνηκε πως είναι πολύ κοντά σε ένα σημαντικό βήμα. Η προσπάθεια τον Σεπτέμβριο του 2010 να εξασφαλιστεί η άδεια χριστιανικής λειτουργίας με ιερέα και τα χιλιάδες μέλη της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» απέτυχε, ο Κρις Σπύρου ωστόσο επιμένει και συνεχίζει τον αγώνα.

«Το 2010 ζητήσαμε επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση να μας επιτραπεί η τέλεση θείας λειτουργίας στην εκκλησία μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το επιχείρημά μας ήταν ότι ανήκει στον πολιτισμό της Ευρώπης ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας» εξηγεί ο Κρις Σπύρου και προσθέτει: «Οι νομικοί σύμβουλοι της “Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας” στην Ουάσινγκτον διαπραγματεύτηκαν επίσημα με την τουρκική κυβέρνηση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον μετά από εντολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική κυβέρνηση μας πρότεινε να επισκεφθούμε την Αγία Σοφία ως τουρίστες και θα μας παραχωρούσαν ένα μικρό χρονικό περιθώριο να προσευχηθούμε. Ουσιαστικά αυτό συνιστούσε άρνηση. Για τον λόγο αυτό απαντήσαμε ότι η απαίτηση και η αίτησή μας είναι η τέλεση χριστιανικής ορθόδοξης θείας λειτουργίας μέσα στην Αγία Σοφία, μέσα στον ιερό χώρο της εκκλησίας μας. “Οχι κρυπτοπροσευχές, πεντακόσια πενήντα οκτώ χρόνια μάς φτάνουν” τους απαντήσαμε».

Οπως μας αναφέρει ο κ. Σπύρου, το διοικητικό συμβούλιο της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρόσφατα τον εξουσιοδότησε να συνεργαστεί με τους νομικούς συμβούλους της Ευρώπης, ώστε να ξεκινήσει δύο σημαντικά θέματα: πρώτον, να επανέλθει η Αγία Σοφία στους νόμιμους δικαιούχους της και δεύτερον, να λειτουργήσει ως χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία.

«Η “Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας” θεωρεί ότι εκπροσωπούμε τους νόμιμους δικαιούχους της θρησκευτικής κληρονομιάς και βάσει αυτού θα κάνουμε την προσφυγή στο τουρκικό κράτος και θα τηρήσουμε όλες τις διαδικασίες που θα καταλήξουν -αν δεν βρούμε το δίκαιό μας από την κυβέρνηση της Τουρκίας και από τη Δικαιοσύνη του τουρκικού κράτους- στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Η Τουρκία καλείται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δώσει πίσω όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους» λέει ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» τονίζοντας: «Το περιεχόμενο της νομοθεσίας το έχουμε στείλει στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν μαζί με το ιστορικό της Αγίας Σοφίας και τους θρησκευτικούς κανόνες του Ισλάμ, που επιβάλλουν στους μουσουλμάνους πιστούς τον σεβασμό και την προστασία των χριστιανών και των χριστιανικών εκκλησιαστικών χώρων. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η Αγια-Σοφιά είναι σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας. Είναι δικαίωμα κάθε ορθόδοξου χριστιανού να ζητήσει τα σύμβολά του να γίνονται απολύτως σεβαστά και αποκλειστικά ως σύμβολα, χωρίς αλλοιώσεις και χωρίς παρεμβάσεις αντίθετες με την ουσία τους. Η Αγια-Σοφιά είναι το μοναδικό χριστιανικό σύμβολο που συνδέεται αποκλειστικά με την ορθόδοξη εκκλησία και δεν έχει αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη χριστιανική ομολογία και βεβαίως δεν έχει αναφορές σε οποιαδήποτε θρησκεία. Η Αγια-Σοφιά όμως αποτελεί σύμβολο, επειδή είναι ταυτόχρονα και ιερός τόπος λατρείας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βεβηλώθηκε ή ότι η χρήση της άλλαξε βίαια μέσα στον χρόνο. Ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς και κέντρο της ορθόδοξης λατρείας» καταλήγει ο κ. Σπύρου.

Από λούστρος και λαντζέρης στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον

Ξεκίνησε δουλεύοντας στην Αμερική ως λούστρος και λαντζέρης, ενώ στο εργοστάσιο κατασκευής γυναικείων παπουτσιών όπου εργαζόταν έγινε εκπρόσωπος των εργατών. Οι σπουδές των Πολιτικών Επιστημών που θα ακολουθήσει θα θέσουν τις βάσεις για μια εντυπωσιακή πολιτική πορεία, καθώς από βουλευτής θα γίνει πρόεδρος του σώματος των εκλεκτόρων, πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών, ενώ, όταν έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ το 1984, ανέβηκε στο ανώτερο πολιτικό σκαλοπάτι στο οποίο έφτασε ποτέ Ελληνας γεννημένος στην Ελλάδα. Το 1992 εξελέγη πρόεδρος των εκλεκτόρων του προέδρου Μπιλ Κλίντον και στις προκριματικές προεδρικές εκλογές το 2008 ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον. Αυτή την περίοδο -και για την ακρίβεια από τις 19 Φεβρουαρίου- ο Κρις Σπύρου έχει ανακοινώσει την ίδρυση επιτροπής για την προώθηση της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016. «Στις 19 Φεβρουαρίου 2013 καταθέσαμε επίσημα έγγραφα στο υπουργείο Εσωτερικών της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ με τα οποία πιστοποιούμε την επιτροπή με την ονομασία “In 2016 Run Hillary Run”» αναφέρει στην «Espresso» ο Κρις Σπύρου που δεν διστάζει να προσθέσει: «Ο χρόνος έχει έρθει πλέον για να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ και το ιδανικό πρόσωπο είναι η Χίλαρι Κλίντον, η οποία είναι μια γυναίκα με απίστευτη πολιτική εμπειρία και ικανότητες. Θεωρώ ότι με τη Χίλαρι στο τιμόνι της προεδρίας η Αμερική μπορεί να ξαναγεννηθεί».

Αν και δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα, ο Κρις Σπύρου θεωρεί πως είναι ώρα να ξεκινήσει η προετοιμασία των επόμενων εκλογών. «Εχω σαράντα χρόνια εμπειρία στις προκριματικές εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ. Στην πολιτεία μας, στην προκριματική εκλογή δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς. Είναι μόνο πολύ αργά. Οσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε την εκστρατεία, τόσο πιο πολλούς καρπούς θα καταφέρουμε να μαζέψουμε. Αλλωστε η Χίλαρι είναι ένα πρόσωπο αγαπητό, το οποίο στις δημοσκοπήσεις αυτή την περίοδο συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. Μάλιστα για εμάς τους Ελληνες θα τολμούσα να πω πως είναι η καλύτερη επιλογή, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μιλήσει ανοιχτά για την αγάπη που θρέφει για τη χώρα μας. Τη γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τη θαυμάζω». Πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ απέδειξε ότι η δημοτικότητα της Χίλαρι Κλίντον είναι στο 63%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος της ίδιας πολιτείας η δημοτικότητα της Χίλαρι Κλίντον αγγίζει και το 87%. «Στο χωριό μου στην Ελλάδα, όταν μεγάλωσα ήξερα πολύ καλά ποιος μαζεύει τα πιο πολλά κάστανα. Αυτός που πάει νωρίς στο δάσος, μαζεύει σάκους γεμάτους. Αυτός που πάει αργά, γεμίζει τις τσέπες του και αυτός που πάει αργότερα γεμίζει τη χούφτα του. Εμείς πάμε πρώτοι-πρώτοι. Θέλουμε την υποψηφιότητα της Χίλαρι στις επόμενες εκλογές και πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό όλοι οι υποστηρικτές της».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Πηγή: Espresso