Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Αυγούστου 2013

Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου από τους διεθνείς δανειστές της και οι δηλώσεις της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την αξιολόγηση της Τρόικας, τα αιτήματα των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, η εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας στην Κύπρο, η παραίτηση του Σόλωνα Κασίνη από την ΚΡΕΤΥΚ και οι αναμενόμενες καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είναι τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα καταφέρνουμε χωρίς νέα μέτρα», γράφει πως θετική είναι η έκθεση της Τρόικας που αποδίδει εύσημα στις κυπριακές Αρχές και πως ξεπεράσαμε τους στόχους του μνημονίου στα δημοσιονομικά. Αλλού αναφέρει πως παρέδωσε την παραίτησή του στον Πρόεδρο ο Σόλων Κασίνης, προαναγγέλλοντας και άλλες παραιτήσεις από το Συμβούλιο της ΚΡΕΤΥΚ. Εξάλλου σημειώνει πως ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως ο Συνεργατισμός θα στηριχτεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων αλλά με δημόσιο χρήμα.
“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο «Κρατικοποίηση διά της πλαγίας οδού», αναφέρει πως «τα θαλάσσωσαν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα στο θέμα της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου» και πως εφόσον η Λαϊκή Τράπεζα δεν έχει ακόμα διαλυθεί το 18% που ανήκει στους ανασφάλιστους καταθέτες θα έπρεπε από σήμερα να διαμοιρασθεί σε αυτούς. Αλλού αναφέρεται στις νέες συγκρούσεις στην Τουρκία όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών. Εξάλλου γράφει πως σκαρφάλωσε στο 17.3% η ανεργία, με 78.000 ανέργους.

“Ο Φιλελεύθερος”, στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εύσημα με προειδοποιήσεις», γράφει πως καλό βαθμό πήρε η Κύπρος στην πρώτη αξιολόγηση από την Τρόικα, πήρε όμως μαζί και αρκετές προειδοποιήσεις ότι τα δύσκολα έπονται. Αλλού αναφέρει πως η Τράπεζα Κύπρου θα ανήκει κατά 81% στους καταθέτες που υπέστησαν κούρεμα, κατά 18% στην «κακή» Λαϊκή και μόλις κατά 0,6% στους παλιούς μετόχους και κατόχους ομολόγων και αξιογράφων. Εξάλλου σημειώνει πως αμερικανικό think tank προτείνει συνεταιρισμό για την άμυνα της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να να αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Η «Χαραυγή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δραματική ύφεση και ανεργία», αναφέρει πως δραματική ύφεση που θα αγγίξει το 13% το 2013-2014 και εκτόξευση της ανεργίας στο 17,3% είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του μνημονιακού προγράμματος, όπως τα πιστοποίησε επίσημα χθες η Τρόικα με την αξιολόγησή της. Αλλού σημειώνει πως τερματίζεται από σήμερα η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία. Εξάλλου αναφέρει πως παραιτήθηκαν πέντε από τα εφτά μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Προνοίας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προειδοποιήσεις εν μέσω επαίνων από την Τρόικα» γράφει πως οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής ΕΕ/ΔΝΤ στην Κύπρο για αξιολόγηση του προγράμματος για την Κύπρο πως αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα το National Geographic για την παγίδευση μικρών πουλιών στην Κύπρο, με σχετική φωτογραφία. Προβάλλει είδηση για 25χρόνο φοιτητή στις ΗΠΑ που κρατήθηκε για 4 μέρες σε κελί, χωρίς νερό και φαγητό, στον οποίο το κράτος θα καταβάλει ως αποζημίωση 2.7 εκατ. λίρες.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο σωστό δρόμο» στη θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου από τους διεθνείς δανειστές της, σημειώνοντας ωστόσο πως η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει. Αλλού αναφέρεται στο νέο ρεκόρ ανεργίας στην Κύπρο. Επίσης γράφει για τη χθεσινοβραδινή ισοπαλία του ΑΠΟΕΛ 1-1 με τη Μάριμπορ στο ΓΣΠ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)