Έκθεση εντύπων Ελλήνων του εξωτερικού

Εγκαινιάστηκε χθες, 30 Οκτωβρίου 2013, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η “Έκθεση Εντύπων Ελλήνων του Εξωτερικού”, ένα project που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Γραφείου ΣΑΕ Θεσσαλονίκης. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ι. Τουλουμάκος.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου. Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπάλληλοι του ΣΑΕ Θεσ/νίκης Φ. Μακρή και Μ. Τζήκα.

Πρόταση για την καθιέρωση της 1ης Μαρτίου ως ημέρας απόδημου ελληνισμού, κατατέθηκε στα εγκαίνια έκθεσης ενώ σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Τουλουμάκος είπε ότι “πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απόδημους, πολλοί από τους οποίους είναι απογοητευμένοι από την αδιαφορία που τους δείχνει η Ελλάδα».
IMG_1002Η έκθεση περιλαμβάνει δημοσιεύσεις Ελλήνων αποδήμων από την κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών αλλά και από εκδόσεις λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, τη Νότιο Αμερική, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη δημιουργία των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα. «Αν στο παρελθόν η γνώση αυτής της δημιουργίας στο σύνολό της ήταν εθνική υποχρέωση, στη σημερινή κρίσιμη περίσταση, που η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της τη συμπαράσταση των αποδήμων, αποτελεί επιτακτική εθνική ανάγκη» υποστηρίζουν οι διοργανωτές.Όπως εξήγησε ο κ.Τουλουμάκος, τα έντυπα συνέλεξε τα τελευταία 3 χρόνια, με τη βοήθεια υπαλλήλων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού οι οποίοι επικοινώνησαν με συλλόγους αποδήμων ζητώντας το σχετικό υλικό, δηλαδή ομογενειακές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και αυτόνομες εκδόσεις Ελλήνων.

«Από την μελέτη των εντύπων, διαπιστώνουμε ότι πολλοί τρέφουν νοσταλγία για την Ελλάδα, άλλοι είναι απογοητευμένοι και άλλοι αδιάφοροι» τόνισε ο κ.Τουλουμάκος ο οποίος στοχεύει και στη δημιουργία ενός αυτόνομου τμήματος με έντυπα Ελλήνων του εξωτερικού στην κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση εντύπων διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία, μέλη της οποίας είναι καθηγητές όλων των Σχολών του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Με στοιχεία και από ΑΜΠΕ