Βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο στη Συρία – Τουλάχιστον 15 οι νεκροί

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν σε μια βομβιστική επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, στόχος της οποίας ήταν ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη συριακή πόλη Άτμα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως δήλωσαν ακτιβιστές στην περιοχή.

Η έκρηξη κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο στην πόλη αυτή, που ελέγχεται από τους αντάρτες, έχει ιδρύσει ένας Σύρος επιχειρηματίας ο οποίος τάσσεται εναντίον του καθεστώτος της Συρίας.

«Οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν ασθενείς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Orient», ανέφερε ένας ακτιβιστής.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Η εταιρεία Orient Corporation, η οποία λειτουργεί το νοσοκομείο αυτό, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες στη Συρία, ένας ηγέτης των οπαδών του ιερού πολέμου που πιστεύεται ότι διατηρούσε προσωπικές σχέσεις με ηγέτες της αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε μια επίθεση που σημειώθηκε σήμερα από αντίπαλους αντάρτες στο Χαλέπι.

Την επίθεση φέρεται ότι έκανε ένας βομβιστής-καμικάζι από μια αντίπαλη οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ (ΙΚΙΛ) και στο Λεβάντε, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Ο αλ Σούρι είχε οριστεί από τον ηγέτη της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι πέρυσι απεσταλμένος του για να συμφιλιώσει δύο αντίπαλες οργανώσεις οι οποίες πρόσκεινται στο δίκτυο αυτό — το ΙΚΙΛ και το Μέτωπο αλ Νούσρα. Ο αλ Σούρι είχε λάβει μέρος σε μάχες εναντίον των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά στη Δαμασκό

Αλλού στη Συρία, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος προχώρησαν στη ρίψη βαρελιών γεμάτων εκρηκτικά σε περιοχές της Δαμασκού που ελέγχουν οι αντάρτες με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια μεγάλη έξοδος κατοίκων, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τη χρήση τέτοιων αυτοσχέδιων όπλων, η οποία καταγγέλλουν ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου και ότι στοχοθετεί αδιακρίτως τους αμάχους.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι κυβερνητικά στρατεύματα έπληξαν με πυροβολικό κατοικημένες περιοχές στην επαρχία Χομς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα παιδί να βρει το θάνατο και πολλοί ακόμη άνθρωποι να τραυματιστούν σοβαρά.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA στο μεταξύ μετέδωσε ότι δυνάμεις του στρατού «εξόντωσαν ένοπλες ομάδες τρομοκρατών» —χρησιμοποιώντας την ορολογία των αρχών για τους αντικαθεστωτικούς μαχητές συλλήβδην— στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία.

Ο στρατός κατέστρεψε επίσης μια κρυψώνα με όπλα που ανήκαν σε αντάρτες στην ίδια επαρχία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα μια απόφαση με την οποία απαιτεί να παραχωρηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και των εταίρων τους στους αμάχους και να τερματιστεί η βία εναντίον πολιτών στη Συρία.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να τύχει εκμετάλλευσης η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας για την επίτευξη αυτών που αποκάλεσε «ύποπτων σκοπών επί του πεδίου», σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση. Ο Χάλκι δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Η απόφαση, η πρώτη ομόφωνη του ΣΑ του ΟΗΕ για τη σύρραξη στη Συρία, απαιτεί από την κυβέρνηση και τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στους άμαχους.

Δεν καθορίζει συγκεκριμένες κυρώσεις αλλά απειλεί με «περαιτέρω μέτρα» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η συριακή εξέγερση —η οποία άρχισε με ειρηνικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011 οι οποίες γρήγορα εκτραχύνθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος— έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 140.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι περίπου 2,4 εκατ. Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 6,5 εκατ. ακόμη πολίτες έχουν εκτοπιστεί εντός αυτής, από το σύνολο των 22,4 εκατ. του πληθυσμού της.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr