Το θέμα των μικροομολογιούχων και των ομογενών μικροομολογιούχων σε τηλεοπτική εκπομπή – VIDEO


Στο θέμα των μικροομολογιούχων και των οικονομιών μιας ζωής που χάθηκαν στο βωμό του PSI και της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Νούλας και Χρήστος Μαλασπίνας (εκδότης της Panhellenic Post)  στην τηλεοπτική εκπομπή “Ζοοm στα Γεγονότα” που προβάλλεται κάθε Παρασκευή 18:30-19:15 από το κανάλι “Zoom”.

Αφορμή, αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε σύντομο βίντεο που προβλήθηκε από την εκπομπή, ότι  η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο κούρεμα που έγινε σε μια δυτική χώρα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή ο κ. Νούλας επεσήμανε τα εξής: «Ο Παπανδρέου είπε  ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε ένα τόσο μεγάλο κούρεμα σε μια χώρα που ανήκει στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Από αριστερά, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαλασπίνας, ο παρουσιαστής Γιώργος Νούλας και ο Δημοσιογράφος Γιάννης λιάρος σε στιγμιότυπο από την εκπομπή.

Από αριστερά, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαλασπίνας, ο παρουσιαστής δικηγορος και δημοσιογράφος Γιώργος Νούλας και ο Δημοσιογράφος Γιάννης Λιάρος σε στιγμιότυπο από την εκπομπή.

Να τονίσω, όμως, ότι το μεγάλο κούρεμα που πράγματι έγινε με το PSI,  το πλήρωσαν κατ΄ αρχήν τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία τώρα είναι, θα έλεγα,  στον αέρα, έχουν πτωχεύσει, και κατά δεύτερο λόγο οι μικροομολογιούχοι. Διότι οι θεσμικοί παράγοντες , όπως ξέρουμε πάρα πολύ καλά, είχαν την προστασία με των περίφημων CDS. Δηλαδή είχαν το δικαίωμα και το ασκήσανε κάποιοι από αυτούς, κάποιοι άλλοι δεν το ασκήσανε, με την ελεγχόμενη χρεωκοπία, σε περίπτωση που η Ελλάδα πήγανε στραβά και κάποιοι από αυτούς πήγαιναν να χάσουν χρήματα,  είχαν το αντίτιμο του ασφαλίστρου. Κάτι που απαγορεύτηκε ρητώς και για τα ταμεία αλλά και για τους μικροομολογιούχους.

Άρα, αυτό το περίφημο κούρεμα έγινε εις βάρος και πάλι των Ελλήνων.  Δεν πληρώσανε οι ξένοι. Και αν γίνει και πάλι κούρεμα και γίνει με τις προϋποθέσεις αυτές, θα καταστραφεί πλέον και οι μικρομεσαίοι και τα Ταμεία. Αυτό, όμως, κύριε Παπανδρέου δεν ήτανε επιτυχία, ήτανε μάλλον επιτυχία γι αυτούς που κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδος –δεν ξέρω εάν και κατά πόσο είχατε εμπλακεί και εσείς, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, ας το αποδείξει η Δικαιοσύνη,  πάντως σίγουρα δεν ήτανε υπέρ των Ελλήνων».

Ομογενείς

Από την πλευρά του ο κ. Μαλασπίνας έδωσε και τη διάσταση του θέματος σε ό,τι αφορά τους ομογενείς μικροομολογιούχους, επισημαίνοντας τα εξής: «Να μου επιτρέψετε, κύριε Νούλα,  να σχολιάσω πως όταν μιλάμε για τους μικροομολογιούχους να αναφερόμεθα και στους ομογενείς μικροομολογιούχους οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, έχουν χάσει τα χρήματά τους. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι μια λίγο διαφορετική περίπτωση, διότι ενώ είχαν την ευκαιρία να επενδύσουν εκεί όπου ζουν στο εξωτερικό με περισσότερη ασφάλεια,  είτε να επενδύσουν σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού,  που θα τους προσέφερε καλύτερες και ασφαλέστερες επενδυτικές ευκαιρίες, αυτοί προτίμησαν και επέλεξαν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος  και σήμερα νιώθουν πως προδόθηκαν από αυτό».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Νούλας χαρακτήρισε ως «απίστευτο» το γεγονός, όπως είπε,  «πως δεν βρέθηκε ένας μίνιμουμ τρόπος να διασφαλισθούν οι μικροομολογιούχοι  οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους  στο ίδιο το κράτος, όχι σε ιδιωτικές Τράπεζες, και δεν υπήρξε η παραμικρή εγγύηση από το  Κράτος για τα χρήματα αυτά επειδή έκαναν το «λάθος» οι άνθρωποι αυτοί να εμπιστευθούν τις δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών οικονομικών και να εμπιστευθούν τις οικονομίες τους σε μία αξιόπιστη πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους και γενικότερα των ελληνικών τίτλων».

Στην εκπομπή συμμετείχε και ο δημοσιογράφος Γιάννης Λιάρος.

Οι τρείς δημοσιογράφοι σχολίασαν τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδος δίνοντας το πολιτικό στίγμα και τις προεκτάσεις τους.