Να γιατί τα φωτοβολταϊκά πληρώνουν το μάρμαρο του κουρέματος

H χθεσινή διαμαρτυρία των μικροϊδιοκτητών φωτοβολταϊκών συστημάτων και τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, σε ό,τι αφορά την κατάσταση, που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά και τα σημαντικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν όσοι έκαναν το λάθος να τοποθετήσουν τους κόπους μιας ζωής – ακόμα και να δανειστούν -, για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, στηριζόμενοι στους νόμους και στις δεσμεύσεις (;) της Πολιτείας για εγγυημένη (;) απόδοση στην επένδυσή τους.

Τους κουρεύουν, λέει, τις ταρίφες, γιατί ο λογαριασμός του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (του ΛΑΓΗΕ) έχει έλλειμμα.
Σωστά.
Έχει έλλειμμα.
Εδώ, όμως, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα, που ταυτόχρονα οδηγούν και στην απάντηση του γιατί διαμαρτύρονται και γιατί καταστρέφονται οικονομικά οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες.
Πότε δημιουργήθηκε το έλλειμμα ;
Την τελευταία διετία.
Λόγω…;
Λόγω, από τη μια, της μεγάλης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, από την άλλη, του γεγονότος ότι μπήκαν σε λειτουργία οι μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Ποιος έχει μερίδιο ευθύνης ;
Και οι δύο πλευρές.
Το μεγαλύτερο όμως ;
Οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, λόγω των στρεβλώσεων, που υπάρχουν στην αγορά.
Συνεπώς, είναι απολύτως λογικό να είναι στα κάγκελα οι 250.000 οικογένειες, που :
– και χρωστάνε σε δάνεια
– και δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες για το ρεύμα, που έχουν παράξει
– και τώρα, με το κούρεμα, θα βάζουν στην ουσία από την τσέπη τους χρήματα, που δεν έχουν !
Ναι, το άνοιγμα πρέπει να κλείσει στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.
Αφού, όμως, πρώτα διορθωθούν δύο… λάθη :
1. Η μη διερεύνηση των αιτιών, για τα οποία αυξήθηκε η τρύπα, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει ανισοβαρώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα
2. Να μην τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.
Γιατί, πολύ απλά, αν μοιραζόταν στις σωστές του διαστάσεις το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος, και οι κύριοι υπαίτιοι δημιουργίας του θα πλήρωναν αυτά που έπρεπε, και οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών δεν θα οδηγούνταν στην καταστροφή και – πολύ απλά – δεν θα ένιωθαν και κερατάδες και δαρμένοι.
ΠΗΓΗ:News.gr