Εκκένωση της βόρειας Γάζας ζητά το Ισραήλ, πάνω από 160 οι νεκροί

63FF6F7E75832379FC6AF9FAB5DBBA3CΗ πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων της ισραηλινής Αεροπορίας ήταν το Σάββατο για τη Λωρίδα της Γάζας, με 56 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.

Νωρίς σήμερα τα ξημερώματα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα.

Αιματηρή αναμένεται να είναι και η Κυριακή, με το Τελ Αβίβ να καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέσω φυλλαδίων που ρίχτηκαν από την ισραηλινή Αεροπορία. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως ο στρατός θα εξαπολύσει μία «σύντομη και προσωρινή» επιχείρηση στην περιοχή λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

«Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε αμάχους στη Γάζα, αλλά οι άμαχοι πρέπει να γνωρίζουν πως το να παραμένουν σε μικρή απόσταση σε τρομοκράτες και υποδομές της Χαμάς είναι πολύ επικίνδυνο», ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Η προειδοποίηση ήλθε λίγες ώρες αφότου καταδρομείς του ισραηλινού Ναυτικού επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι προς το Ισραήλ, στην πρώτη χερσαία επιχείρηση των δυνάμεων του Τελ Αβίβ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, κατά την επιχείρηση επλήγη το σημείο των εκτοξεύσεων σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της Χαμάς και τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις στρατιώτες. Στον αντίποδα, η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε πως οι άνδρες της εμπόδισαν την απόβαση των κομάντος.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, ήδη από τις 4:00 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές.

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 1.085 έχουν τραυματιστεί.

Από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχουν αναφερθεί θύματα, παρά την εκτόξευση περίπου 800 ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.