Επανέναρξη προγραμμάτων φιλοξενίας νεαρών Ελλήνων της Διασποράς

Με απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου, ξανάρχισαν φέτος τα προγράμματα φιλοξενίας νεαρών Ελλήνων της Διασποράς στην Ελλάδα, τα οποία είχαν διακοπεί τα προηγούμενα χρόνια και υλοποιούνται αυτές τις μέρες από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει ως τις 11 Αυγούστου, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Συνάντηση στην Ελλάδα 50 Νέων της Ελληνικής Διασποράς, ηλικίας 15 έως 17 ετών, από τις πέντε Ηπείρους».

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γερντόπουλου μαζί με τον  τον Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ πρέσβη κ.Μαρκαντωνάτο (δεύτερος από αριστερά) και υπηρεσιακούς παράγοντες στις κατασκηνώσεις της Μαλαισίνας για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας τους.

Στιγμιότυπο από την παλαιότερη επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γερντόπουλου μαζί με τον τον Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ πρέσβη κ.Μαρκαντωνάτο (δεύτερος από αριστερά) και υπηρεσιακούς παράγοντες στις κατασκηνώσεις της Μαλεσίνας για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας τους.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας των νεαρών ομογενών, στην επιβράβευση μαθητών με καλή σχολική επίδοση και εμφανές ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον Ελληνισμό, καθώς επίσης στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ νέων της Ελληνικής Διασποράς από διαφορετικές χώρες προέλευσης αλλά με κοινή πολιτισμική ρίζα.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με έδρα την Αθήνα και περιλαμβάνει επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Ακόμα, περιλαμβάνει παρακολούθηση και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ουσιαστικότερη γνωριμία με τη σύγχρονη Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΜΑΛΕΣΙΝΑ

Παράλληλα, μετά από πέντε χρόνια θα λειτουργήσουν και πάλι φέτος οι κατασκηνώσεις στην Μαλεσίνα, οι οποίες θα φιλοξενήσουν από τις 7 Αυγούστου ελληνόπουλα της Διασποράς ηλικίας 9 έως 13 ετών από διάφορες χώρες. Μέσω του προγράμματος αυτού θα πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις και δράσεις προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα.

Τέλος, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών δράσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διοργανώνεται από 31 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ομογενών Δασκάλων Ελληνικής Γλώσσας από την Ουκρανία τη Ρωσία, την Αρμενία, το Καζαχστάν και τη Γεωργία. Στόχος του Προγράμματος, που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αποτελεί μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ελληνομάθειας των συμμετεχόντων με την ταχύρρυθμη επιμόρφωσή τους στη διδακτική μεθοδολογία των ελληνικών, ως ξένης γλώσσας.