Νέο Ελληνικό σχολείο στο Byron Bay της Nέας Νότιας Ουαλίας

Το Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και η έναρξη των μαθημάτων στο νέο Ελληνικό Σχολείο στο Byron Bay της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Ο αγιασμός τελέσθηκε από τον Ιερατικό Προϊστάμενο της Ενορίας-Κοινότητας Αγίας Άννας, Χρυσή Ακτή, Κουηνσλάνδη, π. Ρωμανό Στεργίου, ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Σολομωνίδης, και μέλη της Ενορίας-Κοινότητας Gold Coast, εκπρόσωποι της επιτροπής των Northern Rivers, η δασκάλα του σχολείου, γονείς και μαθητές.

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου με τον εφημέριο του ναού της ενορίας Αγίας Άννας. Φώτος: Γιάννης Καρράς

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου με τον εφημέριο του ναού της ενορίας Αγίας Άννας. Φώτος: Γιάννης Καρράς

Το νέο Ελληνικό Σχολείο στεγάζεται σε αίθουσα του Byron Bay Primary School και είναι Σαββατιανό. Είναι ήδη εγγεγραμμένοι 17 μαθητές, ενώ αρκετοί άλλοι γονείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο.
Το σχολείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή καθώς το προηγούμενο ελληνικό σχολείο είχε σταματήσει να λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες εγκαθίσταται στην περιοχή και η λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου θα αποτελέσει ένα κοινό σημείο επαφής.

Όλα ξεκίνησαν φέτος το Φεβρουάριο όταν ο κ. Kωνσταντίνος Γεωργακόπουλος από το Ocean Shores έβαλε μια αγγελία στον τοπικό Τύπο για την αναζήτηση Έλληνα δασκάλου, αλλά και οικογενειών που επιθυμούν να μάθουν τα παιδιά τους Ελληνικά. Η άμεση ανταπόκριση του π. Ρωμανού είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη συνάντηση των ελληνικών οικογενειών στην περιοχή. Κάτω από την καθοδήγηση και την υποστήριξη του π. Ρωμανού, του προέδρου και της Ενορίας-Κοινότητας της Χρυσής Ακτής ορίστηκε μια 7μελής προσωρινή επιτροπή με στόχο την οργάνωση του ελληνικού σχολείου. Η επιτροπή αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, Ελένη Φωτίου, Χριστίνα Bridge, Σοφία Χρήστου, Κωνσταντίνο Μαρούλη, Κατερίνα Πριμικέρη και τον Δρ Χρήστο Μαρκόπουλο. Έπειτα από περίπου 4 μήνες σκληρής εργασίας το νέο ελληνικό σχολείο έκανε τα εγκαίνιά του με 2 τμήματα μαθητών και μια δασκάλα.

Η δασκάλα του σχολείου, Κοραλία Πέττα, αποφοίτησε το 2006 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master’s degree in Education (M.A.Ed.). Έχει εργαστεί επί 7 συνεχή έτη σε δημοτικά σχολεία της Ελλάδας. Τον τελευταίο χρόνο έχει εγκατασταθεί με την οικογένειά της στην Αυστραλία. Η Κοραλία με το πάθος και τις γνώσεις της στοχεύει στην καλλιέργεια, διατήρηση αλλά και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com