Ευχαριστίες των Ηπειρωτών για την επιτυχία του 3ου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

του 3ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που διεξήχθησαν σε συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai – Xenia στα Ιωάννινα μεταξύ 24-27 Ιουλίου θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Περιφέρεια Ηπείρου που έθεσαν τις εργασίες του συνεδρίου υπό την αιγίδα τους καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον στρατηγικό συνεργάτη του ΠΣΗΕ την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprice Greece).

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος σύνεδροι από τις ομοσπονδίες Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά και Ωκεανίας. Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Χρυσόστομος Δήμου, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι σε αυτό το συνέδριο τέθηκαν σημαντικές προτεραιότητες, όπως το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, η στρατηγική θέση της Ηπείρου μαζί με την πολιτιστική ταυτότητά της, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Βασική προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των νέων επιστημόνων που θεωρείται το μέλλον αυτού του τόπου και της χώρας μας, η προώθηση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής και τέλος η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππος Φίλιος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης, η γραμματέας ΣΑΕ κ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο καθηγητής Π.Ι. και Πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου Φίλιππος Πομώνης, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλειος Μπολάνος, η Πρόεδρος των Μειονοτήτων παρά το Πρωθυπουργό στην Αλβανία, κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Αλκιβιάδης Πούλης και οι πρόεδροι των Ηπειρωτικών Ομοσπονδιών Εξωτερικού κ. κ. Ν. Γκατζογιάννης, Αμερικής, Σ. Κωσταδήμας, Ευρώπης, Ν. Βαρεγάκας Ωκεανίας, και Κ. Μάντζιος, Καναδά. Χαιρετισμό απέστειλε η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο βουλευτής Άρτας κ. Χρήστος Γκόγκας.gs-361

Στη συνέχεια η κ. Δέσποινα Σκεντέρη – Φουρνιάδη στην εισήγησή της παρουσίασε τη ζωή και το έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νικολάου Σταύρου με καταγωγή από τη Βόρειο ΄Ηπειρο. Η κ. Σκεντέρη – Φουρνιάδη, ήταν βασικός συνεργάτης του Καθηγητή στην Αμερική για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης έδωσε τη δική του οπτική για τον Καθηγητή και την πολιτική του σκέψη. Ο καθηγητής Σταύρου τόνισε ο κ. Σαββίδης: «Ήταν μία εμβληματική προσωπικότητα και είχε μία διαρκή αγωνία για τον ελληνισμό και το μέλλον. Συγκρούονταν με αυτό που στην Ελλάδα άρχισε να ονομάζεται αποδομητική τάση, της έννοιας και της ύπαρξης και λειτουργίας του έθνους. Η απουσία του πραγματικά είναι μεγάλη. Ήταν πολιτικός φιλόσοφος, ήταν επίσης πολύ αναλυτικός και εύστοχος. Ανήκε σε μία γενιά που παρήλθε, μία γενιά που είχε τη δυνατότητα να καταλήγει σε συμπεράσματα. Ο Νικόλαος Σταύρου ήταν ένας πνευματικός ευεργέτης».

Η πρώτη μέρα έκλεισε με τη σύντομη παρουσίαση της Photometrias από τον Παναγιώτη Παππά ο οποίος επισήμανε τη δυναμική του φεστιβάλ και την προστιθέμενη αξία για την περιοχή των Ιωαννίνων και όχι μόνο και ακολούθησε η εισήγηση της ερευνήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καλλιόπης Στάρα, συν- οδοιπόρο του φωτογράφου Andre Bakker, στη συλλογή «Οι άνθρωποι της Πέτρας», «Faces in Stone». Η κ.

Στάρα αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές της έκθεσης που δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους που ζουν γύρω από τη χαράδρα του Βίκου στο Ζαγόρι.

Τη δεύτερη μέρα το Συνεδρίου χαιρέτισε ο νέος σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ κ Μάξιμος, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Αντώνης Μπέζας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Πρωτεύουσας της Ηπείρου κ. Θωμάς Μπέγκας. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης έδωσε έναν σύντομο λόγο και αναφέρθηκε στο δυσμενές περιβάλλον που υπάρχει και την γραφειοκρατία σε επίπεδο κεντρικού κράτους και τόνισε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Ηπείρου για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτη Μίχαλου, ο οποίος εξήρε το έργο και την προσφορά των Ηπειρωτών στο παρελθόν αλλά και σήμερα και αναφέρθηκε επισταμένα στην εξωστρέφεια αλλά και τον τρόπο και το στόχο της ελληνικής πολιτείας και του υπουργείου για την στήριξη της οικονομίας. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε την ανάγκη ενός νέου μοντέλου κρατικής και επιχειρηματικής λειτουργίας, και τη σπουδαιότητα της εξωστρεφούς επιχειρηματικής νοοτροπίας, και σημείωσε την αναγκαιότητα της σύνδεσης αυτής της αλλαγής με τα δίκτυα των ομογενών στο εξωτερικό ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα και το όφελος και να αποκτήσει ποια ουσία αυτή η εικόνα της γέφυρας. Η εξωστρέφεια και η καινοτομία, αντικείμενο του συνεδρίου σας, αποτελούν απαραίτητους όρους της ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Κάλεσε από το βήμα το Παγκόσμιο Συμβούλιο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία „Start Up with MFA“. Η ήδη καθιερωμένη συνεργασία του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον τομέα της επιχειρηματικής καινοτομίας θα συνδεθεί με την αντίστοιχη πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ „Start Up with MFA“ και με τις δράσεις οικονομικής διπλωματίας σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού.gs-408

Ο Διευθυντής Υποστήριξης Ιδιωτικών Επενδύσεων -Διαμεσολαβητής του Επενδυτή, της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprice Greece), κ. Γιάννης Ρέτσας, έκανε μία σύντομη αναφορά για τον νέο οργανισμό που προέκυψε από την συνένωση με τον ΟΠΕ και αναφέρθηκε στην ομιλία του για τους τρόπους χρηματοδότησης μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων την υποστήριξη επενδύσεων που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον οργανισμό αλλά και για την Μονάδα Υποστήριξης των Επενδυτών και έκανε λόγο για τα οφέλη μίας επένδυσης σε καθεστώς fast track. Ο Καθηγητής Σταύρος Ιωαννίδης μίλησε για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13. Αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων (μέχρι 3.5 έτη) και στους δείκτες που τη χαρακτηρίζουν και σημείωσε ότι οι νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις που καταφέρουν να παραμείνουν στο επιχειρείν είναι περίπου το 20% του συνόλου. Τέλος κλείνοντας ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι το χαρακτηριστικό των άτυπων επενδυτών (χρηματοδότες δηλαδή άλλων επιχειρηματιών) στην Ελλάδα είναι ότι δεν επενδύουν τα χρήματά τους με οικονομικά κριτήρια, δεν είναι δηλαδή ορθολογικοί επενδυτές. Αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία τεράστια σπατάλη των πόρων και ψαλίδισμα των ποσοστών του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Κουρέτας μίλησε για τη σχέση του πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα. Έκανε λόγο γιατί το πανεπιστήμιο είναι αποκομμένο από την επιχειρηματικότητα και τόνισε επίσης ότι οι έλληνες ερευνητές είναι μεν πολύ καλοί αλλά ωφελούν ξένες οικονομίες, όχι τη δική μας. Ο κ. Ασημάκης Χαδουμέλης Αντιπρόεδρος της ένωσης Τεχνολογικών Πάρκων Ελλάδας και Δ/ντης του Τεχνολογικού, Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου μίλησε για τα Ελληνικά Επιστημονικά & Τεχνολογικά Πάρκα και επισήμανε ότι τα ΕΤΕΠ αποτελούν δοκιμασμένες δομές ανάπτυξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

 

Στη θεματική «Το προφίλ της Περιφέρειας Ηπείρου», ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταύρος Παργανάς ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία χρόνια, όμως σημείωσε «βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον». Επιλέξαμε, τόνισε, να καταγράψουμε την κατάσταση και να αναλύσουμε τα δεδομένα και βέβαια να λάβουμε αποφάσεις.

Αναφέρθηκε εκτενέστατα στο στρατηγικό στόχο που είναι η ανάπτυξη και που θα βασιστεί στις πολιτικές της εξωστρεφούς ανάπτυξης εστιασμένης σε παραγωγικές δραστηριότητες με συγκριτικά πλεονεκτήματα, αυτές που ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό προς το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου. Ο κ. Παργανάς κλείνοντας τόνισε ότι η Περιφέρεια προσβλέπει σε στοχευόμενες δράσεις με σκοπό το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα με ουσιαστική αξιοποίηση και ανταποδοτικότητα των επενδύσεων και όχι μόνο την απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης τόνισε στο λόγο του τις αδυναμίες του αυτοδιοικητικού θεσμού. Ζήτησε την υποστήριξη των αποδήμων και κάλεσε όλους σε συνεργασία για προώθηση, ανάδειξη και πιστοποίηση των προϊόντων και του τουριστικού προϊόντος. Τόνισε επίσης ότι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη είναι και η άρτια προσβασιμότητα από και προς στη Ήπειρο. Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου μίλησε για την στρατηγική ανάπτυξη και τις πολιτικές στην τουριστική προβολή που εφαρμόζονται τα τελευταία δύο χρόνια για την Ήπειρο. Τόνισε ότι η περιοχή είναι κάτι το ξεχωριστό, κάτι το μοναδικό και πραγματικά, επισήμανε, έχουμε ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν το οποίο και πρέπει και οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για να γίνει διεθνώς γνωστή η Ήπειρος. Η Ήπειρος πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει. τόνισε ο κ. Ιωάννου και αναφέρθηκε στην ισχυρή ταυτότητα της Ηπείρου με τις εναλλαγές του τοπίου, την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών. Η Ήπειρος, τόνισε, τα έχει όλα! Κάλεσε τέλος το Παγκόσμιο Συμβούλιο σε μια στενή συνεργασία ιδιαίτερα στο κομμάτι του Εξωτερικού.

Η κ. Σκαφιδάκη Γραμματέας ΟΕΥ Α’ αναφέρθηκε στην ομιλία της για τον ρόλο των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τόνισε την σπουδαιότητα των υπηρεσιών δωρεάν στους έλληνες επιχειρηματίες. Ο κ. Ιωάννης Μήτσης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων τόνισε ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής του φετινού Γ’ Συνεδρίου συμπίπτουν με ημερομηνίες ορόσημο για την Ελληνική και Ηπειρωτική επικράτεια, γιατί γιορτάζουμε τα 40 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας και τα 50 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα του παρόντος Συνεδρίου πρέπει να αποτελέσουν ορόσημο για την ανάπτυξη της Ηπείρου. «κ. πρόεδρε, ως εκπρόσωπος των Ηπειρωτών όλου του κόσμου, σας ζητώ όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σαν μια γροθιά σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη της Ηπείρου», τόνισε ο κ. Μήτσης. Κατόπιν μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Ιωάννης Γιαμάς ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό και επιβάλλεται να συνδέσουμε τον πλούτο με την ιστορία. Ανέφερε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού Πρέβεζας είναι το μεγάλο μήκος των ακτογραμμών. Τέλος, τόνισε ότι οι Ηπειρώτες του εξωτερικού πρέπει να υποστηρίξουν την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και να αγοράσουν μερίδες αλλά και να επενδύσουν διότι αυτά τα κεφάλαια υποστηρίζουν τις επενδύσεις και «σώζουν» πολλές επιχειρήσεις.gs-425

Στην ενότητα Ήπειρος και Εξωστρέφεια την έναρξη έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Λουφάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση που στην ουσία ανέφερε ότι δεν είναι έξι τα χρόνια της κρίσης αλλά τριάντα διότι η ανάπτυξη είχε βασιστεί στην κατανάλωση. Όμως αυτό το ποίο πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να παράγουμε πλούτο, να φέρουμε πλούτο από το εξωτερικό μέσω του τουρισμού και της εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Το βλέμμα πρέπει να είναι προς τις διεθνείς αγορές και το ηπειρώτικό καλάθι πρέπει να είναι η σημαία των εξαγωγών. Τέλος κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Λουφάκης ανέφερε ότι αν αλλάξει όλο το περιβάλλον, και γίνει παραγωγικό, τότε οι επενδύσεις θα έρθουν από μόνες τους.

Ο κ. Γιώργος Γκωλέτσης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μίλησε για την ανάγκη της συνεργασίας και τη δυναμική του ανθρώπινου κεφαλαίου που μπορεί και είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ανέφερε την έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, κάτι που δεν αλλάζει εύκολα και επίσης αναφέρθηκε στην Πρωτοβουλία «Οδύσσειες Καινοτομίας» και την

σημασία της δικτύωσης για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Τέλος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ταμείου, κεφάλαιο σποράς, που θα χρηματοδοτεί νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η κ. Ουρανία Βρόντου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε για την σχέση του αθλητισμού και του τουρισμού και ανέφερε παραδείγματα περιοχών που έχουν αξιοποιήσει ή δημιουργήσει υποδομές και γεγονότα που δημιουργούν αξία για την περιοχή και προσελκύουν συμμετέχοντες και επισκέπτες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συμπράξουν όλοι οι φορείς και να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της ίδιας της περιοχής δημιουργώντας μία εικόνα η οποία θα αποτελέσει τη δυναμική για την ανάπτυξη. Στην ίδια θεματική ο κ. Βασίλης Τσουκανέλης Διευθυντής της Τράπεζας Ηπείρου μίλησε για τον ρόλο της τράπεζας στην Ήπειρο που είχε το όραμα να υποστηρίξει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. χρηματοδοτώντας κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Στην ίδια θεματική το λόγο έλαβαν και επιχειρήσεις, η κ. Αθηνά Κολιονάσιου (ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΣ Ν. &ΣΙΑ ΟΕ), η κ Ελένη Θεοδώρου (URBANGRAIN) καθώς ο κ. Παναγιώτης Τζέλλος (conferience.com). Επίσης, στην παράλληλη συνεδρία συμμετείχαν δεκαπέντε επιστήμονες – νέοι επιχειρηματίες και αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για την καινοτομική επιχειρηματικότητα. Τόσο ο Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας αλλά και η Δρ Γεωργία Μήτση και ο Δρ Βασίλης Νικολόπουλος, νέοι έλληνες επιχειρηματίες στην Αμερική, σημείωσαν ότι υπάρχουν δυνατότητες αρκεί να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες και συνέργειες από όλες τις πλευρές και όλους τους φορείς.

Το επίσημο δείπνο άνοιξε με την βράβευση των σπουδαστών απόδημων Ηπειρωτών του Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης τόνισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος και εξέφρασε την επιθυμία όλων, το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί. Βραβεύτηκαν δώδεκα σπουδάστριες και σπουδαστές και δύο εξ αυτών κατέθεσαν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Κεντρικός ομιλητής και εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας . Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η επιτυχία του Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τον δρόμο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Ο Υπουργός με ρεαλιστικό τρόπο, τόνισε, ότι «το Συνέδριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες και ειδικότερα στους Ηπειρώτες να παραδειγματιστούν από τον τρόπο που οι Απόδημοι του Εξωτερικού είναι επιτυχημένοι στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό τους βίο κάτι που δεν μπορεί να θεμελιωθεί παρά μόνο με σκληρή εργασία, επιμονή και πείσμα!». Κατά τη διάρκεια του Δείπνου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού βράβευσε τους Ηπειρώτες Ολυμπιονίκες κ. Αλεξάνδρα Τσιάβου, Γεώργιο Τζιάλλα, Γιάννη Τσίλη, Παναγιώτη Μηλιώτη και Αντωνία Σβάϊερ από τον χώρο της κωπηλασίας και από τον χώρο της άρσης βαρών τους Πύρρο Δήμα, Γιώργο Μαρκούλα και Γιώργο Τζελίλη. Δεν στάθηκε δυνατό να παρευρεθούν οι Βίκτωρας Μήτρου και Λεωνίδας Κόκκας από την άρση βαρών και από τον χώρο του κλασικού αθλητισμού οι κ. Κατερίνα Θάνου και Αθανασία Τζουμελέκα. Σε επίπεδο εκπροσώπησης ομοσπονδίας και συλλόγων παρευρέθηκε, ο πρόεδρος της κωπηλατικής ομοσπονδίας κ. Καρράς, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Στάμος και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ηγουμενίτσας κ. Κούρτης και οι εκπρόσωποι του Σπάρτακου Ιωαννίνων κ.κ Τριφίλλης και Φίλης.

Η Τρίτη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με τον απολογισμό του Προέδρου του κ. Δήμου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα στο έργο του Παγκοσμίου Συμβουλίου κατά την τελευταία τριετία και ακολούθησε η ομιλία της Γενικής Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασιλικής Ευταξά η οποία ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της τον ρόλο των Ηπειρωτών του εξωτερικού στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Αναφέρθηκε στις πόλεις και τα μητροπολιτικά κέντρα και λόγω του επιστημονικού αντικειμένου της αναφέρθηκε στην ποιότητα του αστικού χώρου και την εικόνα της πόλης.

Τόνισε ότι σήμερα έχουμε ταχεία ανάπτυξη με τεχνολογική διάσταση και ο αστικός σχεδιασμός δεν μπορεί να σχεδιάζεται από τον καθένα ξεχωριστά. Ο σχεδιασμός του χώρου πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία και την ενίσχυση του χαρακτήρα της μητροπολιτικής πόλης. Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον πως μπορεί ένας θύλακας να φέρει κόσμο, να προσελκύσει τουρίστες και πως αυτό μπορεί να αναζωογονήσει την περιοχή.

 

Στη συνέχεια Στρατηγικός Σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός, ανέπτυξε το θέμα του στρατηγικού ρόλου της Ηπείρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 1 Ιουλίου 2014, η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία, έχει είκοσι «οικόπεδα» στα οποία υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Αυτό αφορά και την Ήπειρο στο σύνολό της. Ο κ. Λυγερός ανέφερε ότι αυτή είναι μία νέα πραγματικότητα, αν και δεν έχουμε ΑΟΖ. Αυτό που κατάφερε η ελληνική προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι αυτά τα οικόπεδα θα ενταχθούν σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο που αυτά ανήκουν σε ένα κ-μ της ΕΕ και θα υποστηρίζονται, ειδικά σε περιοχές που συνορεύουν με μη κ-μ της ΕΕ. Τόνισε ότι αυτά τα οικόπεδα είναι στρατηγικά αποθέματα και συμπλήρωσε «Η Ιστορία γράφετε με στρατηγικά αποθέματα!».

Ο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας μειονοτήτων και στα ανθρώπινα δικαιώματα και μίλησε για την περίπτωση της Β. Ηπείρου. Μεγάλωσα με το πρόβλημα της Β. Ηπείρου είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν είχαμε και δεν έχουμε στρατηγική και αυτό είναι το πρόβλημά μας. Δυστυχώς, είναι η δύναμη του ισχυρού! Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν αυτό που δικαιούντο και για την Β. Ήπειρο και για την Κύπρο. Έπρεπε να είχαμε φροντίσει, τόνισε ο κ. Γιαλλουρίδης, την αυτονόμηση της Β. Ηπείρου. Χάθηκαν ευκαιρίες και μαζί με αυτές χάνονται οι λαοί και οι πολιτισμοί. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ξανά την υπεράσπιση των Βορειοηπειρωτών μέσω των Βρυξελλών και του Στρασβούργου και η Αθήνα οφείλει να στηρίξει την παιδεία στην Βόρεια Ήπειρο. Η δημοκρατία είναι η αναγνώριση της άλλης πλευράς, ότι υπάρχει, και αυτή τη σεβόμαστε!

Πέραν των προτεραιοτήτων που έθεσε το ΠΣΗΕ για την Ήπειρο επιπλέον ζητήματα που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν η θεμελίωση των συνεργασιών με το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα Επιμελητήρια, το Τεχνολογικό Πάρκο και άλλους φορείς, το Ηπειρώτικο χωριό, θέματα που άπτονται της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία καθώς και η χρηματοδότηση και υποστήριξη του ΠΣΗΕ.

 

Στη συνέχεια εξελέγη το νέο το νέο Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού το οποίο έχει ως ακολούθως:

 

Πρόεδρος: Χρυσόστομος Δήμου

Αντιπρόεδρος: Φώτης Γκαλίτσης

Γενικός Γραμματέας: Ελευθέριος Δημητρίου

Ειδικός Γραμματέας: Δήμητρα Πέτσα

Ταμίας: Ηλίας Γαλανός

Βοηθός Ταμίας: Εύα Καντλή

Υπεύθυνος Τύπου – Επικοινωνίας: Σπύρος Κωσταδήμας

 

Μέλη:

Νικόλαος Γκατζογιάννης

Αθανάσιος Νασίκας

Δημήτριος Βάρνας

Κωνσταντίνος Μάντζιος

Νικόλαος Βαγεράκας

Μπολάνος Βασίλειος

 

Μετά το τέλος του συνεδρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του και υπό την προεδρεία του Χρυσόστομου Δήμου Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Γ΄ Τακτικού Συνεδρίου και το ΠΣΗΕ εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στους χορηγούς του Συνεδρίου, ήτοι: Novartis, Cumberland, Vodafone και τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, το ξενοδοχείο Grand Serai -Xenia για τη δωρεά παραχώρηση των συνεδριακών αιθουσών για τη διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου, το «ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ» για την προσφορά των υπέροχων κρασιών στο δείπνο, την εταιρεία «ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΣ Ν & ΣΙΑ ΟΕ» για την προσφορά των εδεσμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, το Ριζάρειο Ίδρυμα για την υποστήριξη του στην έκθεση φωτογραφίας καθώς και την κ. Νεκταρία Ζαγοριανάκου – Μακρυδήμα για τη δωρεά των βιβλίων της προς τους ομιλητές. Η Οργανωτική Επιτροπή και το ΠΣΗΕ θέλουν να εκφράσουν επίσης τις ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες που υποστήριξαν τη διοργάνωση αυτή και βέβαια τις θερμές ευχαριστίες προς όλους τους ομιλητές.

Σπύρος Κωσταδήμας

Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού