Νέα αποκάλυψη στον τύμβο της Αμφίπολης – Διπλή είσοδος με εντυπωσιακό διάκοσμο

Συνεχίζει να μαγεύει ο τύμβος της Αμφίπολης, καθώς οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μία διπλή είσοδο, προχωρώντας προς τα ενδότερα!

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το εύρημα αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου.

Πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.amfipolii_570_355

Αυτοί οι κίονες, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους και αυτό το εμβληματικό αυτό πρόπυλο ενισχύει την άποψη ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί μνημείο ιδιαίτερα σημαντικό.

Παράλληλα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης αναφέρει:

«Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων”.

Οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολος της Μακεδονικής Δυναστείας. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.

Σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διασώζονται τμήματα μαρμαροθετημένου δαπέδου που αποκαλύπονται στον τύμβο της Αμφίπολης. Με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο αποκαλύφθηκαν ακανόνιστα κομμάτια μαρμάρου σε κόκκινο φόντο ενώ στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών βρέθηκαν ίχνη μπλε χρώματος στην νωπογραφία. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, διαπιστώθηκε επίσης ότι και στους τρεις χώρους μετά από τον τοίχο σφράγισης υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου.

Σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διασώζονται τμήματα μαρμαροθετημένου δαπέδου που αποκαλύπονται στον τύμβο της Αμφίπολης. Με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο αποκαλύφθηκαν ακανόνιστα κομμάτια μαρμάρου σε κόκκινο φόντο ενώ στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών βρέθηκαν ίχνη μπλε χρώματος στην νωπογραφία.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, διαπιστώθηκε επίσης ότι και στους τρεις χώρους μετά από τον τοίχο σφράγισης υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου.