Η μία “κόκκινη γραμμή”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία είναι η «κόκκινη γραμμή» την οποία έχει ρητή εντολή από το λαό -των περισσοτέρων πολιτικών τάσεων- να μην “σπάσει¨,  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Δεν είναι μόνον το εκλογικό ποσοστό που ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Είναι και τα αποτελέσματα ΟΛΩΝ των έκτοτε δημοσκοπήσεων, με πλέον πρόσφατη  τη χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Όπου ποσοστό 71,8% τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και μόλις ποσοστό 17,9 %  προκρίνει τη ρήξη. Μάλιστα ποσοστό 72,2% ΔΕΝ θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ενώ 61,9% ΔΕΝ θέλει ούτε δημοψήφισμα. Συντριπτικό είναι, εξάλλου, και το ποσοστό 76,6% που θέλει η Ελλάδα να παραμείνει ΜΕΣΑ στην Ευρωζώνη με όποια θυσία και εάν χρειασθεί.

Επομένως ποιο είναι το πρόβλημα του κ. Λαφαζάνη και των άλλων οπαδών της επιστροφής στη δραχμή; Ποιος είναι το πρόβλημα του κ. Τσίπρα που λέει ότι δεν μπορεί να αθετήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις; Ασφαλώς όχι ο λαός…

Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση, αντίθετα, να ακούσει το λαό. Και να κρατήσει την Ελλάδα ΜΕΣΑ στην Ευρωζώνη «πάση θυσία»! Ακόμη και με νέα μέτρα. Αυτή είναι η νωπή, όπως του αρέσει να λέει, «εντολή του λαού», όπως εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις.

Ο μόνος που δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την «λαϊκή εντολή», προτείνοντας τη δική του γραμμή “ρήξης”, είναι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ο κ. Λαφαζάνης,  σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Crash,  υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί». Προσπαθεί δε να διασκεδάσει τις ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες».

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι  «Είναι δύσκολο να νοηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και κατ’ επίφαση, χωρίς την Ελλάδα. Το γεωπολιτικό κενό θα είναι τραγικό. Όπως είναι εκτός τόπου και χρόνου να σκέφτονται κάποιοι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός ελληνικού χρεοστασίου ή ακόμα περισσότερο ενός Grexit είναι πολιτικά και οικονομικά αμελητέες για το μέλλον της ΕΕ».

Μα, αν έτσι έχουν τα καθέκαστα, γιατί διαπραγματευόμαστε; Γιατί “ματώνουμε”, όπως υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός; Γιατί δεν τους λέμε «γεια σας κορόιδα», να τους αφήσουμε  στο «γεωπολιτικό τους κενό» και να περπατήσουμε τους δικούς μας «πολλούς εναλλακτικούς δρόμους» προς την πρόοδο (;) υποθέτω…

Κάτι τέτοια διαβάζουν οι ευρωπαίοι και λένε ότι δεν μπορούν να μας πάρουν πια στα σοβαρά!

Καλά κάνει, ο κ. Τσίπρας, και διαπραγματεύεται όσο τον παίρνει. Αν καταφέρει, ό,τι καταφέρει (αν και χλωμό το κόβω) κέρδος θα είναι.

Την “ώρα μηδέν», όμως, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να κυβερνήσει ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός. Να προκρίνει το σωστό. Να αδιαφορήσει για το όποιο ¨πολιτικό κόστος”. Το έχουμε ξαναγράψει: Αν του κάνουν τη ζωή δύσκολη μέσα στο κόμμα του, τότε η πλήν ΚΚΕ αντιπολίτευση, πρέπει να τον στηρίξει. Είτε εισερχόμενη σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είτε άλλως πως.

Είμαστε βέβαιοι πως ο κ. Τσίπρας θα πράξει το σωστό, κλείνοντας τ’ αυτιά του σε σειρήνες και μάγισσες…