Θέλουν γρήγορα συμφωνία, οι διαφωνίες, όμως, παραμένουν

Σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή όλων ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία έγινε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώθηκε 35 λεπτά αργότερα.

Η νέα συνομιλία των τριών ηγετών, η δεύτερη σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας, έρχεται ενώ οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Brussels Group “μιλούν” για καλό κλίμα και για διαπραγματεύσεις που γίνονται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%.

Οι τρεις ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση αφού, όπως εκτιμούν, οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει.

Αν και ο γερμανικός Τύπος είχε μεταδώσει νωρίτερα πως δεν αποκλείεται η Άνγκελα Μέρκελ (που φέρεται να έχει παραγκωνίσει την Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να έχει πάρει τα ηνία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα) να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο, τελικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ θα συναντηθούν ξανά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 10 Ιουνίου.

Στο Μαξίμου εκτάκτως ο Βαρουφάκης – Τι δήλωσε μετά το τέλος της συνάντηση με τον Τσίπρα

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που είχε πολύωρη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν νωρίτερα ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και πως αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Μετά το τέλος της συνάντησης Τσίπρας και Βαρουφάκης αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις και ερωτώμενος ο υπουργός Οικονομικών αν συζήτησαν το θέμα Παναρίτη, αρκέστηκε να πει: “Συζητήσαμε σοβαρότερα θέματα”.

Νωρίτερα το μεσημέρι είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρωθυπουργό και του εξέφρασε την ενόχλησή του από τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου στο ΔΝΤ. Μετά το τηλεφώνημα, προέκυψε το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών.
Τα τρία σχέδια

Λίγο πριν γίνει η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπήρχαν πληροφορίες, τόσο από το Μαξίμου όσο και από τις Βρυξέλλες πως υπάρχουν τρία προσχέδια συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς.

Στο κείμενο της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Αθήνας, τα σημεία σύγκλισης αλλά και εκείνα όπου υπάρχει απόσταση.
Στα κείμενα των θεσμών, γίνεται προσπάθειες να περιληφθούν οι διαφορές και οι διαφωνίες της κάθε πλευράς, αφού τις τάσεις των δανειστών δεν υπάρχει ενιαία γραμμή.

Στα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, οι φόροι υπέρ τρίτων, οι ακριβείς διατυπώσεις για το εργασιακό και τα ασφαλιστικά.