Στον εισαγγελέα ο 34χρονος για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

Αθήνα

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών θα οδηγηθεί εντός της ημέρας ο 34χρονος  που συνελήφθη για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο.

Στο μεταξύ, διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών διέταξε νωρίτερα, κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρεία ανακύκλωσης. Η διενέργεια της έρευνας έρχεται μετά την κατάθεση μήνυσης από την Περιφέρεια Αττικής.

Η σύλληψη

Ο 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος εταιρείας ανακύκλωσης, συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναζητείται ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Η φωτιά έκαιγε επί τέσσερις ημέρες, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση στην Αθήνα.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά, λειτουργούσε χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν, από την πυρκαγιά.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ