Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 30 Ιουνίου 2015

 

 

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα με τον επικείμενο δημοψήφισμα της Κυριακής και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια, το διάγγελμα Γιούνκερ στον ελληνικό λαό και μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το δημοψήφισμα είναι για το ευρώ!» αναφέρεται σε σκληρά μηνύματα ηγετών προς την Αθήνα και γράφει ότι ενώ λήγει σήμερα το ελληνικό πρόγραμμα οι ηγέτες της ευρωζώνης προειδοποιούν για ενδεχόμενο Grexit. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την οποία στηρίζει το αίτημά του για παράταση του προγράμματος ώστε να γίνει απρόσκοπτα το δημοψήφισμα της Κυριακής. Αλλού γράφει ότι η νέα οριζόντια μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 8,5% τέθηκε σε εφαρμογή κατόπιν του σχετικού διατάγματος του Υπουργού Υγείας.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Δεν υπήρξε τελεσίγραφο», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να πει την αλήθεια στον λαό ώστε να πάει πλήρως ενημερωμένος στο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι η πρόταση των θεσμών δεν ετέθη υπό τη μορφή τελεσίγραφου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη φυλακή κατέληξε ο Λιβάνιος που «πρόσεχε» την νιτρική αμμωνία. Αλλού γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται κίνηση για «επιστροφή» στις αρχές του Κέντρου, αναφερόμενη στην κινητικότητα στον ενδιάμεσο χώρο και σε ζυμώσεις για ανίχνεσυη προοπτικών δημιουργίας νέας πολιτικής κίνησης.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Όλοι φοβούνται το άγνωστο», γράφει ότι με τα πράγματα να βρίσκονται στο όριο και τη μέρα σήμερα να σηματοδοτεί ίσως σημαντικές εξελίξεις καθώς λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει η χώρα να πληρώσει τις δόσεις της στο ΔΝΤ, είναι φανερό ότι όλοι φοβούνται την επόμενη μέρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όλοι οι βασικοί παίκτες στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί έκαναν λόγο για πρόοδο που σημειώθηκε και είναι προφανές ότι έχει αλλάξει η δομή των συναντήσεων. Αλλού γράφει ότι ότι κινήθηκε πτωτικά το κυπριακό ομόλογο υπό τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εκφοβισμός και διαστρέβλωση από ΕΕ», γράφει ότι τον εκφοβισμό και τη διαστρέβλωση ως προς την τύχη της Ελλάδας μετά το δημοψήφισμα και την τελευταία πρότασή τους, αντίστοιχα, πρόταξαν οι θεσμοί της ΕΕ, ενώ η Αθήνα ζήτησε ειλικρίνεια από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Αλλού γράφει ότι σε επ` αόριστον αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση από αύριο Τετάρτη και σε 24ωρη απεργία στις 17 Ιουλίου κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συγκλονιστικές μαρτυρίες γονιών που έχουν χρόνια να δουν τα παιδιά τους.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραδέχεται ότι ένα Grexit είναι πιθανόν», γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα σεβαστεί ένα ναι στο δημοψήφισμα αλλά δεν θα εκτελέσει σχέδια λιτότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο λειτούργησαν κανονικά χθες και η παροχή καυσίμων δεν επηρεάστηκε από την κρίση στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι σε έξι χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε Λιβάνιος για αποθήκευση τόνων εκρηκτικών.

 

ΚΥΠΕ