Πλήρης πρόσβαση της εφορίας στα στοιχεία καταθέσεων φορολογουμένων

Aθήνα

Πλήρη εικόνα για κάθε ευρώ που κατατέθηκε ή αναλήφθηκε από έναν τραπεζικό λογαριασμό τα τελευταία 10 χρόνια θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση, λύνοντας τα χέρια της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου να τρέξει σαρωτικούς ελέγχους ιδίως μέσω του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων.

Μέχρι τώρα οι ελεγκτές της Εφορίας, εξετάζοντας τις καταθέσεις φορολογουμένων στο πλαίσιο αναζήτησης ενδεχόμενων παραβάσεων φοροδιαφυγής είχαν τη δυνατότητα να δουν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών μόνο τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος κάθε έτους.

Πλέον θα έχουν στον υπολογιστή τους την συνολική εικόνα των κινήσεων.

Η απόφαση, η οποία έχει πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, ορίζει ότι οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του λογαριασμού οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού.

Με τον τρόπο αυτό, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να «δέσουν» μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες ερευνώνται και μέχρι σήμερα κολλούσαν σε ελλιπή δεδομένα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Newsroom ΔΟΛ