Ένας Έλληνας στη μάχη της ανακάλυψης νέων γαλαξιών

Ο Δρ. Λεωνίδας Μουστάκας είναι Ερευνητής Επιστήμονας, Αστροφυσικός, στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, όντας μέλος της «ελληνικής κοινότητας» εκεί, όπου συνεργάζεται με άλλους τέσσερις Έλληνες επιστήμονες, την Ανεζίνα Σολομωνίδου, τον Αντώνη Μπλουμ, τον Αναστάσιο Πετρόπουλο και τον Παναγιώτη Κουρδή.

Ενδιαφέρεται για τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του σύμπαντος και την εξέλιξη όλων των μερών που το αποτελούν. Αυτό είναι και το αντικείμενο της παρατρησιακής κοσμολογίας. Χρησιμοποιεί δεδομένα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από πολλά Παρατηρητήρια στο διάστημα και στο έδαφος. Μελετώντας τα συστατικά των γαλαξιών και των γαλαξιακών νεφών (μέσα από το τηλεσκόπιο Hubble Space και τα προγράμματα CANDELS και CLASH), μελετά ταυτόχρονα τις λεπτομέρειες της συγκέντρωσης της ύλης και των αλλαγών της από την αρχή του σύμπαντος.moustakas-b_1176x420_acf_cropped

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξέλιξη των γαλαξιών και στη φύση αυτού που αποκαλούμε «σκοτεινή ύλη».

«Στο JPL έχουμε κορυφαίο επιστημονικό περιβάλλον, το οποίο σε συνδυασμό με την άρτια τεχνολογική υποδομή κάνει εφικτή τη δημιουργία τηλεσκοπίων για πιο ακριβείς μελλοντικές παρατηρήσεις στα βάθη του αχανούς διαστήματος. Σήμερα έχουμε ανακαλύψει χιλιάδες άλλα πλανητικά συστήματα, δηλαδή πλανήτες που είναι σε τροχιές γύρω από άλλα αστέρια. Πολλά από αυτά είναι αστέρια που μπορούμε να τα δούμε και δια γυμνού οφθαλμού τη νύχτα», λέει ο Μουστάκας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Επιπλέον, η άποψή μας έχει αλλάξει ριζικά και είμαστε πολύ κοντά στο να εντοπίσουμε με τα διαστημικά τηλεσκόπια άλλους πλανήτες παρόμοιους με τη Γη μας, όπου θα αναζητήσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το JPL  είναι ένα από τα λίγα παγκόσμια ερευνητικά κέντρα αφοσιωμένο σε αυτή τη συναρπαστική εξερεύνηση. Οι Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αποτελούν έναν πυρήνα, μια δύναμη αναγνωρισμένη διεθνώς».

Ο Μουστάκας ταξίδεψε στις ΗΠΑ στην ηλικία των 17 ετών για να σπουδάσει Φυσική και Αστροφυσική. «Σε αυτό τον κλάδο, το διδακτορικό είναι απαραίτητο», λέει ο ίδιος. Απέκτησε το πτυχίο του στη Φυσική το 1991 στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και την ίδια χρονιά και το πτυχίο του στην Αστροφυσική, από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε με το μεταπτυχιακό του στην Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ (1994) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική το 1998, και πάλι στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

Όσον αφορά την επαγγελματική του εμπειρία, ήταν Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1992 ως το 2002, Μεταδιδακτορικός στο πρόγραμμα  pitzer/GOODS-Legacy project στο Ινστιτούτο Διαστημικής Τηλεσκόπησης από το 2002 ως το 2005, και από το 2005 ανήκει στο δυναμικό του τμήματος Διαστημικών Επιστημών του JPL (Επιστήμονας, Ερευνητής Επιστήμονας και Επικεφαλής του Τομέα μέχρι και σήμερα).

Πηγή:ellines.com