Standard & Poor’s: Πιθανή η στάση πληρωμών από την Ελλάδα και το 2016

Επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο μιας νέας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα το 2016 η Standard & Poor’s. Στις εκτιμήσεις της κάνει λόγο για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε νέο γύρο πολιτικής αστάθειας με τη νέα χρονιά.

“Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016. Εξέλιξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, επαναφέροντας τον κίνδυνο μίας νέας στάσης πληρωμών”, υποστηρίζει ο αναλυτής του οίκου Frank Gill.

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ της Ελλάδας, όπως σημειώνει, αντικατοπτρίζει τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο. Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, εξακολουθεί να αποτελεί πιθανότητα.

Εκτίμησε ακόμα ότι η συμμόρφωση με τους όρους του φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Εκτιμά ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα πιθανότατα να προκαλέσει περαιτέρω πολιτική αστάθεια και να επαναφέρει τους νέους κινδύνους στάσης πληρωμών.

 Πηγή:NewsIt.gr