Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη μιλάνε για “καθαρή νίκη”

 

Για καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ κάνουν λόγο οι συνεργάτες του.

Η διαφορά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να φθάσει το 55% – 45% υπέρ του κ. Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας τα πρώτ εκλογικά αποτελέσματα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν ότι δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη τα εκλογικά τμήματα της Αττικής, καθώς και ότι το προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη σταδιακά διευρύνεται.

Λίγο αργότερα, οι συνεργάτες του Κ.Μητσοτάκη ανέφεραν ότι πλέον υπάρχει εικόνα «καθαρής νίκης» σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πάντως τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής, ώρα Ελλάδος.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Μεϊμαράκης:

Το εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στο ΕΒΕΑ επισκέφθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να ενημερωθεί για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Ο εκ των «μονομάχων» για την ηγεσία της ΝΔ θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αργότερα στο Δημαρχείο Υμηττού.

Σε δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως σήμερα είναι μια γιορτή για το κόμμα επισημαίνοντας πως σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν εκείνοι που θέλουν η ΝΔ να γυρίσει σελίδα.

«Το μήνυμά τους είναι η ΝΔ από αύριο να ξεκινήσει μια νέα πορεία, να δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα κυβερνητικό και να ξανακατακτήσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία. Νικητής είναι η δημοκρατία μέσα στη ΝΔ και νικητές είμαστε όλοι, και έτσι θα βαδίσουμε» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Μητσοτάκης:

«Σήμερα ξημερώνει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και για την Ελλάδα» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στην Κηφισιά.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες των εσωκομματικών εκλογών, κάλεσε όσους δεν το έχουν πράξει ήδη να ψηφίσουν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τη Δευτέρα η ΝΔ θα είναι ενωμένη και ανανεωμένη.

«Όπως βλέπετε η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Θέλω να ζητήσω από όσους και όσες δεν έχουν ασκήσει ακόμα το εκλογικό τους δικαίωμα να το κάνουν.

»Τη Δευτέρα δεν θα είναι απλά ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη. Και η νέα μεγάλη κεντροδεξιά θα μπορέσει να προτάξει σύντομα ένα εναλλακτικό πειστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση» δήλωσε.

Ποιοί ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Συνολικά θα στηθούν 1.290 κάλπες σε 883 εκλογικά τμήματα. Όποιος θέλει να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο. Θα πάρουν στα χέρια τους τρία ψηφοδέλτια: ένα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα λευκό.

Αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναζητήσουν το που ψηφίζουν με βάση το αρχικό του επιθέτου τους, ενώ δεν θα πληρώσουν τα 3 ευρώ της συμμετοχής ούτε και θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα. Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης δηλώνει αισιόδοξος πως είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα να έχει βγει στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής. Επίσης, η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα γίνει μόνο με φαξ αλλά και με e-mail.

Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης. ΟΙ δύο μονομάχοι.

Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης. Οι δύο μονομάχοι.

Που θα ψηφίσουν

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε τρίτος θα ψηφίσει στη 1 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στις 9.45π.μ. Στο παραδοσιακό κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Β. Ολγας και 25ης Μαρτίου.

Άνοιξαν οι κάλπες

Άνοιξαν κανονικά οι κάλπες και άρχισε η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. Ήδη υπάρχει προσέλευση κόσμου που ψηφίζει και η σημερινή διαδικασία είναι πιο γρήγορη καθώς τα μέλη της Ν.Δ. δεν συμπληρώνουν την αίτηση επανεγγραφής, ούτε πληρώνουν αντίτιμο. Στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ λειτουργεί το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας με 12 κάλπες. Τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη είναι στα ίδια σημεία με τον πρώτο γύρο, εκτός από το Λιμάνι όπου μεταφέρθηκε στην Αποθήκη Δ΄ από την Αποθήκη Γ΄.

Το μήνυμα Μεϊμαράκη

Μέσω της προσωπική του σελίδας στο Facebook ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε τα τελευταία μηνύματα προς τους “γαλάζιους” ψηφοφόρους. Διαβάστε περισσότερα.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.

Το “στοίχημα” για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους δυο “μονομάχους” για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, να είναι η μεγάλη προσέλευση των “γαλάζιων” ψηφοφόρων. “Κλειδί” θεωρούνται οι μεγάλες περιφέρειες, με το βλέμμα να είναι κυρίως στραμμένο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου στον πρώτο γύρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκέντρωσε ποσοστό 20% και η οποία θεωρείται… “γαλάζια” και κυρίως… “καραμανλική”.

Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος

Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «… Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Η διαδικασία

Αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναζητήσουν το που ψηφίζουν με βάση το αρχικό του επιθέτου τους, ενώ δεν θα πληρώσουν τα 3 ευρώ της συμμετοχής ούτε και θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα.  Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Συνολικά θα στηθούν 1.290 κάλπες σε 883 εκλογικά τμήματα. Όποιος θέλει να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο. Θα πάρουν στα χέρια τους τρία ψηφοδέλτια: ένα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα λευκό. Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 το βράδυ, εκτός κι αν εξαιτίας της συμμετοχής κριθεί απαραίτητο να παραταθεί η εκλογική διαδικασία.

Πηγή:newsIt.gr