Ελληνο-Αυστραλός διεκδικεί $30 εκατ. από τράπεζα

Δύο υπάλληλοι του τμήματος χρηματιστηριακών συναλλαγών της τράπεζας ANZ, o Ετιέν Αλεξίου και ο Patrick O’Connor, οι οποίοι απολύθηκαν από την τράπεζα τον Νοέμβριο του 2014 για αθέμιτη χρηματιστηριακή συμπεριφορά (insider trading), κατέθεσαν αγωγή κατά της τράπεζας ζητώντας αποζημίωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Αustralian Financial Review” (AFR), ο ομογενής Ετιέν Αλεξίου απαιτεί από την τράπεζα να του πληρώσει το ποσό των $30 εκατ. γιατί σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην αγωγή, η απόλυσή του ήταν παράνομη. Το σκεπτικό πάνω στο οποίο ο κ. Αλεξίου βασίζει την αγωγή, είναι ότι από τη στιγμή που η γενικότερη κουλτούρα που επικρατούσε στο τμήμα χρηματιστηριακών συναλλαγών -χρήση ναρκωτικών ουσιών, περιστατικά εκφοβισμού των εργαζομένων (bullying), πάρτι σε στριπτίζ μπαρ- ήταν ανήθικη, δεν δικαιολογείται η απόλυσή του η οποία αποφασίστηκε επειδή αυτός είχε παραβεί τους κανόνες δεοντολογίας της τράπεζας.

Η αγωγή που κατέθεσε και o O’Connor είναι παρόμοια, όχι μόνο όσον αφορά τα επιχειρήματα πάνω στα οποία στηρίζεται αλλά και τα ποσά που διεκδικεί. Και οι δύο υπάλληλοι ζητούν να αποζημιωθούν αφενός για την απώλεια των μισθών τους, αλλά και κάποιων μπόνους που ελάμβαναν. 111

Σύμφωνα με την “AFR”, ο κ. Αλεξίου αναφέρει ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που στο τμήμα όπου εργαζόταν γίνονταν σχόλια για τούρτες γενεθλίων που ήταν πασπαλισμένες με «άσπρη σκόνη», για πάρτι των υπαλλήλων σε στριπτίζ μπαρ, στο οποίο πήγε ο Αλεξίου την πρώτη μέρα που προσελήφθη από την τράπεζα με δύο γυναίκες υπαλλήλους από το τμήμα προσωπικού, για χρήση ναρκωτικών, βωμολοχία, για ανώτατους διευθυντές της τράπεζας που οδηγούσαν μεθυσμένοι αλλά και για την ανοχή που επεδείκνυαν τα στελέχη της τράπεζας στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Στην αγωγή που κατέθεσε ο κ. Αλεξίου αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την καριέρα του στην τράπεζα, γινόταν «της κακομοίρας» στο τμήμα των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Οι περισσότεροι υπάλληλοι συμμετείχαν σ’ αυτήν την «ανεξέλεγκτη» κουλτούρα, και ότι λόγω του γεγονότος ότι όσοι δούλευαν εκεί αμείβονταν αδρά με υπέρογκα μπόνους, θεωρούνταν ως υπάλληλοι που δεν μπορούσε να τους αγγίξει κανείς, με συνέπεια να συνεχίζουν ανενόχλητοι την εξωφρενική τους συμπεριφορά.

Εν τω μεταξύ, μετά τη δημοσιοποίηση της αγωγής των Αλεξίου και O’Connor, και των όσων αυτός ισχυρίζεται σ’ αυτή, η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση αρνούμενη τα όσα καταλογίζουν οι δύο υπάλληλοι στην τράπεζα. «Θα τους δούμε στα δικαστήρια» δήλωσε ο κ. Nigel Williams, γενικός διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Κινδύνων, «εκεί θα αποδειχθεί ότι όσα ισχυρίζονται δεν ευσταθούν» πρόσθεσε.

πηγη:Neoskosmos.com