Σεμινάριο για τον Κωστή Παλαμά από την ΑΗΕΡΑ στο Σίδνεϊ!

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: “Υπάρχουν κάποιες φορές που ρωτάς αν θ΄αντέξεις”! Προφητικοί οι στίχοι του στιχουργού. Τέτοιες καταστάσεις βιώνουμε, δυστυχώς, στην σύγχρονη ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Συχνά-πυκνά, μάλιστα, εκτοξεύεται από ορισμένους  ταλαιπωρημένους η φράση “νιώθω ντροπή που είμαι Έλληνας”! Κι όμως, εκεί, στην μακρινή Αυστραλία, όπως και σε όλες τις  άλλες ομογενειακές παροικίες ανά τον κόσμο, το να είσαι Έλληνας ή ελληνικής καταγωγής πολίτης, σε κάνει ακόμη να νιώθεις υπερήφανος! -Και μην ακούτε τις αιρετικές φωνές που προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο!-

Και επειδή τίποτε δεν είναι ασφαλέστερος “δείκτης” της ελληνικότητας από την διαιώνιση της τρισχιλιετούς ελληνικής γλώσσας, οι ομογενείς εξακολουθούν να “τρέφονται” με ελληνικά γράμματα και ελληνική λογοτεχνία!pala

Μπορεί τα εμπόδια για την εκμάθηση της ελληνικής Γλώσσας στην ξενιτειά να είναι πολλά, να λείπουν δάσκαλοι και βιβλία, μπορεί, δυστυχώς, η Εκκλησία να “εξοστράκισε” την ελληνική Γλώσσα από τη Θεία λειτουργία, μπορεί μέσα στην μιζέρια της γραφειοκρατικής αντίληψης του Υπουργείου Παιδείας, επιτροπές να στήνονται για την εκπαίδευση των ομογενών χωρίς τους ομογενείς, και, επομένως, με πενιχρά αποτελέσματα, οι ίδιοι οι ομογενείς, όμως, δεν το βάζουν κάτω!

Ό,τι δεν κάνει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, το πραγματώνει η ΑΗΕΡΑ ως “Educational Progressive Association”. Έτσι, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας διοργανώνεται το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, Σεμινάριο με τίτλο: «Κωστής Παλαμάς 2016».

Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν οι διοργανωτές, το Σεμινάριο ενδιαφέρει  “…σίγουρα κάθε Έλληνα και Ελληνίδα της Ομογένειας που έχουν διατηρήσει τον δεσμό και την αγάπη τους προς τα Ελληνικά Γράμματα και κόπτονται εν τοις πράγμασι για την ελληνική παιδεία των νεότερων γενεών”.

Χ.Μ.

Αντιγράφουμε την σχετική είδηση από την ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”:

Κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου τού 2016 (Φεβρουάριος – Μάιος) το Κέντρο Ελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης «Κωστής Παλαμάς» της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ θα προσφέρει στην ελληνική Ομογένεια του Σίδνεϊ το Σεμινάριο «Κωστής Παλαμάς 2016». Το εν λόγω Σεμινάριο, του οποίου την οργανωτική και συντονιστική ευθύνη φέρει ο πανεπιστημιακός Δρ Βασίλης Αδραχτάς, θα έχει το εξής γενικό θέμα: «Ο Έλληνας Παλαμάς, αναζητώντας τι ποτ’ εστί το ελληνικόν στο έργο του». Με άλλα λόγια, μέσα σε οκτώ συναντήσεις θα παρουσιαστούν οι όψεις εκείνες του ποιητικού και γενικότερα πεζογραφικού έργου του Παλαμά που μαρτυρούν για την ιδιοπροσωπία τού Ελληνισμού του. Τι ακριβώς είναι εκείνο που κάνει τον Παλαμά έναν κατ’ εξοχήν Έλληνα λογοτέχνη; Πώς αυτό το στοιχείο τού επιτρέπει την ίδια στιγμή να στέκεται ως ένας κοσμοπολίτης άνθρωπος και διανοούμενος; Ποια σχέση έχει η ελληνικότητα του Παλαμά με το ελληνικό παρελθόν και/ή το ελληνικό παρόν;

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα ενδιαφέρουν σίγουρα κάθε Έλληνα και Ελληνίδα της Ομογένειας που έχουν διατηρήσει τον δεσμό και την αγάπη τους προς τα Ελληνικά Γράμματα και κόπτονται εν τοις πράγμασι για την ελληνική παιδεία των νεότερων γενεών. Ως εκ τούτου, η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλους -ανεξαρτήτως ηλικίας- για να έρθουν και να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο, το οποίο σημειωτέον θα γίνει στην ελληνική γλώσσα και θα είναι ελεύθερο από οικονομική χρέωση. Επειδή όμως κάθε προσπάθεια έχει τα έξοδα της υλοποίησής της, η αυτοπροαίρετη εισφορά (donation) του καθενός και της καθεμιάς είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα στο κτίριο της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ στο 394-396 Princes Highway, Rockdale, ώρα 6:15-8:15 μμ, κατά τις ημερομηνίες 02/02, 09/02, 08/03, 05/04, 19/04, 03/05, 17/05, 31/05. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλείστε να επικοινωνείτε με τον Δρ Βασίλη Αδραχτά είτε στο 0431 262 823 είτε σταmousaiostheotrelos@yahoo.com.au και vassilios.adrahtas@yahoo.com.au. Το Σεμινάριο Κωστή Παλαμά αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το ευρύ κοινό, αφού αποτελεί την πρώτη ανάλογη προσπάθεια ακαδημαϊκού επιπέδου εκτός ακαδημαϊκού χώρου. Ελάτε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μαζί έναν Παλαμά όπως δεν τον είχατε ποτέ φανταστεί!