Τι γίνεται με την Ημέρα Ελληνικών Γραμμάτων και Πολιτισμού;

Αθήνα. Από την προηγούμενη ακόμη σύνθεση της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό (κυβέρνηση ΝΔ) είχε υιοθετηθεί με ενθουσιασμό πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κι Αδελφοτήτων Ιταλίας,  να καθιερωθεί στην Ελλάδα πρώτα και στην ΟΥΝΕΣΚΟ έπειτα, “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού”.

Η νέα Επιτροπή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 παρέλαβε την πρόταση σε φάση αναμονής υπογραφής του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Το ίδιο και η δεύτερη στη σειρά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου 2015.  Τη φορά αυτή δημιουργήθηκε θέμα με την ημερομηνία εάν θα ήτανε η προταθείσα από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Κορίνθιο (που συνέπιπτε με την Ημέρα Γενεθλίων του ΟΗΕ ή άλλη προσφορότερη. Τελικά επελέγη η 20η Μαϊου, εικαζόμενη ημέρα γέννησης του Σωκράτη.  Μετά ελέχθη ότι αντί προεδρικού Διατάγματος που προωθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, θα προχωρούσαν με υπουργική απόφαση.

Με τούτα και με κείνα, η πρόταση υπεβλήθη το Δεκέμβρη του 2014! Τότε τα προεδρεία της ΟΕΚΑΙ και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας ενημέρωσαν σε μια κοινή συνεδρίαση τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Απόδημου Ελληνισμού και Μορφωτικών Υποθέσεων για τις κοινές δράσεις προβολής της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Και η τότε Γεν. Δντρια  της ΓΓΑΕ, πρέσβυς κα Αικ. Κόικα, αγκάλιασε με θέρμη την πρόταση της ΟΕΚΑΙ και ανέλαβε να την προωθήσει χωρίς καθυστέρηση.

Χωρίς καθυστέρηση! Και πέρασε περισσότερος από ένας  χρόνος άπρακτος!

Ποια είναι η θέση του προέδρου της “Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων” κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για το θέμα αυτό, το οποίο εκτιμούμε ότι έφυγε πια από τη δικαιοδοσία της ΓΓΑΕ; Που βρίσκεται το αίτημα σήμερα, πέντε μήνες με την παρούσα σύνθεση της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής;

Η ΡΗΡ, θα επανέρχεται ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, μέχρι να υλοποιηθεί η καθιέρωση “Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού” και όχι “Ημέρα Ελληνοφωνίας” όπως άστοχα επιχειρούν να την μετονομάσουν ορισμένοι.

Χ.Μ.