Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τον Μπέρνι Σάντερς – Ήττα Τραμπ από τον Τεντ Κρουζ στην Αϊόβα

Ντε Μόιν. Απίστευτο είπατε; Κι όμως αληθινό. Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τον Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στο… στρίψιμο του νομίσματος!
Τη φήμη της ως πολιτείας των εκπλήξεων στη μακρά πορεία προ των προεδρικών εκλογών επιβεβαίωσε η Αϊόβα: Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τεντ Κρουζ βγήκε πρώτος για το χρίσμα στις εκλογές αφήνοντας -παρά τις δημοσκοπήσεις- στη δεύτερη θέση τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στους Δημοκρατικούς Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς βρίσκονται στήθος με στήθος.
Η ΧΙΛΑΡΥCLINTON2_484_355
Χίλαρι και Σάντερς ήρθαν ισόπαλοι στις περιφέρειες Polk, Jasper, Cedar, Johnson, Des Moines και Davenport. Σύμφωνα με το CNN, με καταμετρημένο πια το 100% των ψήφων, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 50%, ο Μπέρνι Σάντερς το 49% και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Ο’ Μάλεϊ μόλις 1% γι’ αυτό και θα αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα.

Ήταν η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση που έχει σημειωθεί ποτέ μεταξύ δυο υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος στην Αϊόβα.

Τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε η ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική της εκστρατεία. “Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα. Έπειτα από μια ενδελεχή καταμέτρηση και μια ανάλυση των αποτελεσμάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία, η Κλίντον κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο”, ανακοίνωσε ο διευθυντής της προεκλογικής της εκστρατείας στην Αϊόβα Ματ Πολ.

“Στατιστικά δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη πληροφορία που θα μπορούσε να αλλάξει τα αποτελέσματα και δεν υπάρχει πιθανότητα ο γερουσιαστής Σάντερς να μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση προς όφελός του”, πρόσθεσε. Νωρίτερα, υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η πλευρά Σάντερς άφηνε υπόνοιες για νοθεία.

Παρά την… αυτοανακήρυξη της Χίλαρι, το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αϊόβα αρνείται να ανακηρύξει τον νικητή των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία, αν και δίνει στην πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ το προβάδισμα έναντι του Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο επισημαίνει ότι η διαφορά υπέρ της πρώτης είναι πάρα πολύ μικρή και ότι απομένει ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων σε μια εκλογική περιφέρεια.

Ο επικεφαλής του κόμματος Άντι Μακγκουάιρ δήλωσε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξασφάλισε 699,57 “ισοδύναμα σε εκλέκτορες” βάσει ενός πολύ περίπλοκου συστήματος υπολογισμού που υπάρχει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έναντι 695,49 που έλαβε ο γερουσιαστής του Βερμόντ.

“Τα αποτελέσματα αυτής της νύχτας είναι τα πιο αμφίρροπα σε όλη την ιστορία των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα”, σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ