Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τα Κανάλια – Πέρασε με 154 “ναι”

Με 154 ψήφους πέρασε η τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. 102 ψήφισαν Όχι και 14 Παρών. Ψήφισαν 270 Βουλευτές.

Με απουσία 30 βουλευτών “πέρασε” από τη Βουλή η τροπολογία για τα ιδιωτικά κανάλια Πανελλαδικής εμβέλειας. Στη συζήτηση που προηγήθηκε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων οι τόνοι ανέβηκαν ενώ η “διαπλοκή” έγινε “μπαλάκι του πινγκ πονγκ” ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Στις ομιλίες τους οι αρχηγοί υποστήριξαν μεταξύ άλλων:

Ο Αλέξης Τσίπρας

Αθήνα. Βαριές κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι «κάνει πλάτες» σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους ότι θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά» είπε ο πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής τροπολογίας για άδειες σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο κ. Τσίπρας έκανε και πάλι λόγο για φαινόμενα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες που «συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες, για να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες δράσεις, σε εργολαβίες και προμήθειες και προνομιακή δανειοδότηση».

Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής χρόνια τώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, και αυτό που την ανατρέπει είναι το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία.

Ακόμη, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην αντιπολίτευση συνταγματική εκτροπή επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ με στόχο να μη διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής, η συναίνεση για το ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή καθώς η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε δεσμευτεί να καταπολεμήσουμε τα αίτια και όχι απλώς τα συμπτώματα της κρίσης, και όλοι γνωρίζουν ότι μεταξύ των αιτίων με σημαντική συνεισφορά σε όλα τα κακά που συνέβησαν στον τόπο ήταν και το πλέγμα διαφθοράς, διαπλοκής και φοροδιαφυγής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, ελέγχουμε τις λίστες των φοροφυγάδων, ανασυγκροτούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και σήμερα βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με τη σημερινή διάταξη ξεκινάμε το διαγωνισμό για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν περιορισμένο αριθμό αδειών; Οι άδειες χωρών στην ΕΕ με παρόμοιο πληθυσμό της Ελλάδας είναι δύο, όχι τέσσερις. Στη Γαλλία οι άδειες είναι μόλις πέντε, στη Γερμανία μόλις έξι, με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Άρα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε, είναι πολλές και όχι λίγες.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία και προανήγγειλε πως ακόμη και αν δεν ζητήσει η αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία, θα το ζητήσει η κυβέρνηση ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του μπροστά σε αυτή τη δημοκρατική τομή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Είστε το πιο παλιό από το παλιό» απάντησε στην σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως δημιουργεί το δικό του σύστημα διαπλοκής και επαναφέρει τη χώρα στο κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας.

Έκανε λόγο για ασκήσεις αποπροσανατολισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, την ώρα που, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, η κοινωνία σε αναβρασμό, υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα με ευθύνη της κυβέρνησης, το Σύνταγμα παραβιάζεται και οι αποφάσεις για τη χώρα, όπως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο λαμβάνονται ερήμην του λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις τόνισε πως όλες οι κοινωνικές ομάδες και η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση και επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως σήμερα μπορεί να μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά δεν μπορεί να βγει στην κοινωνία.

«Σταματήστε να βλέπετε παντού μόνο εχθρούς. Αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές ομάδες ως εχθρούς, και σταματήστε να διχάζετε την κοινωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις άδειες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού και την ελεύθερη αγορά πάντα υπό τον έλεγχο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.

«Κανείς δεν διαφωνεί να υπάρχει διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εσείς όμως δεν το πάτε εκεί. Με την τροπολογία έχετε ένα σκοπό. Να καταστήσετε τον κ. Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης. Και αφού έχετε φροντίσει να αδρανοποιήσετε πλήρως το ΕΣΡ» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ ήταν έτοιμη να ψηφίσει τη σύνθεση του ΕΣΡ αν η κυβέρνηση επέστρεφε πίσω τις αρμοδιότητές του, ενώ εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τον αριθμό των τεσσάρων αδειών που θέτει η κυβέρνηση.

«Αν θέλατε να προάγετε την πολυφωνία, θα θέλατε να δώσετε περισσότερες άδειες. Έχετε μπλέξει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με το καθεστώς αδειοδότησης. Δεν υπάρχει κανένας τεχνικός περιορισμός στο καθεστώς των αδειών. Γιατί δεν επιβάλλετε και αντίστοιχους περιορισμούς στη λειτουργία και άλλων αγορών; Εστιατορίων, κομμωτηρίων, κινηματογράφων;» διερωτήθη ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως τον ενδιαφέρει μόνο να δημιουργήσει το δικό του σύστημα διαπλοκής.

«Είστε εσείς η διαπλοκή, είστε πιο παλιό και από το παλιό» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα βήμα-βήμα σε αυταρχικό καθεστώς.

«Επιδιώξατε να χειραγωγήσετε ανεξάρτητες αρχές, παρακάμψατε κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, επισπεύσατε κρίσεις στην ΕΛΑΣ, νομοθετείτε μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τώρα καταργείτε το ΕΣΡ» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τα θεσμικά αντανακλαστικά των Βρυξελλών, επιβαρύνοντας το κλίμα για τη χώρα μας.

«Είχατε πει ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Το ίδιο Σύνταγμα, στο οποίο ορκιστήκαμε όλοι, παραβιάζεται βάναυσα σήμερα. Και επιλέγετε το δρόμο των καθεστωτικών πρακτικών. Η ΝΔ και όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα αγωνιστούν να αποτρέψουν αυτό το ιδιότυπο θεσμικό Grexit» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Νίκος Παππάς

«Δεν περιμέναμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανέτρεχε στην ιστορία της γαλλικής επανάστασης για να μας διορθώσει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και συνέχισε: «Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου, δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο».

«Η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος σε διακοπή του από την βουλευτή της ΝΔ Σ. Βούλτεψη είπε ότι έχει χαθεί το μέτρο.

«Υποστηρίζετε ότι εμείς ελέγχουμε τη ροή της ενημέρωσης με τόση λάσπη που έχουμε δεχθεί; Λίγη ντροπή» τόνισε ο κ. Παππάς. «Τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής».

Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει διαγωνισμό, παρ’ όλο που ακόμα και τώρα προσπαθείτε να υπονομεύσετε τη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Η πλειοψηφία της Βουλής εξάντλησε όλα τα όρια για να συγκροτηθεί ΕΣΡ, αλλά μπλοκαρίστηκε η διαδικασία. Με ποια αξιοπιστία τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά και άλλες τροποποιήσεις;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Παππάς είπε ότι σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η διαδικασία της αδειοδότησης είναι κρατική αρμοδιότητα, «μην ελπίζετε σε νέα υπόθεση βασικού μετόχου».

Η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τόνισε ο κ. Παππάς. «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και βάλετε πλάτη να ξεπλύνουμε τη ντροπή των τελευταίων 25 ετών» είπε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

Σταυρος Θεοδωράκης

Να κλείσει η στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος, να δοθούν άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και να ενισχυθεί η εξουσία του ΕΣΡ ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Συνοψίζω τη δική μας πρόταση. Να κλείσουμε απολύτως τη στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος. Να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις – να πληρώσουν! Να ενισχύσουμε την εξουσία του ΕΣΡ. Όχι μόνο στις αδειοδοτήσεις αλλά και στον έλεγχο» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιλογή της να δώσει μόνο τέσσερις άδειες, λέγοντας ότι στην ουσία στήνει τό δικό της καθεστώς διαπλοκής.

«Λέτε: “θέλω να κλείσω τέσσερα κανάλια και να δώσω άδεια σε άλλα τέσσερα”. Γιατί όμως μόνο 4 κανάλια;

Τώρα εκπέμπουν 8 κανάλια εθνικής εμβέλειας (…) Είναι σαν να λέτε απειλώ τους 8 ότι θα γίνουν 4 με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί μου. Ταυτόχρονα υπόσχομαι και σε ένα Τούρκο -άρα το παιγνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθότι οι 8 μπορεί να γίνουν 3 και πάει λέγοντας.

»Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις σας δε βάζουν τάξη στο χάος. Αλλά παζάρια με τους καναλάρχες, με τον υπουργό να κρατά την σπάθα και να αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει. Προφανώς θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος. Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής» δήλωσε.

Βασ. Λεβέντης

Να αναλογιστεί τον αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που θα κλείσει κανάλια με λειτουργία σχεδόν 30 ετών, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Τον αντίκτυπο των φαντάζεστε; είναι θέμα δημοκρατίας και ουσίας… Λέτε ‘είναι διαπλεκόμενοι’ εσείς θα φέρετε αγίους; Αν είναι διαπλεκόμενοι γιατί είσαστε όλη μέρα στα κανάλια τους;» διερωτήθηκε με σκωπτικό ύφος ο κ. Λεβέντης.

«Ποιοι είναι οι καλοί επιχειρηματίες και πού θα τους βρείτε; Πέστε μου ένα όνομα να ακούσω να πω ‘μπράβο, αυτός είναι ωραίος’» πρόσθεσε στο ίδιο ύφος ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεβέντης κάλεσε την κυβέρνηση να παρακολουθεί αν τα κανάλια είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους αντί να τα κλείνει.

«Τα κανάλια δεν θα προλάβετε να τα κλείσετε, αλλά θα κλείσει η ΕΡΤ γιατί είναι λιβανιστήρι… Από το πρωί μέχρι το βράδυ η ΕΡΤ είναι λιβανιστήρι, είναι ό,τι πιο μονόπλευρο και δεν μπορεί να επιβιώσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Σπείρατε ανέμους και θερίζετε θύελλες με τις κινητοποιήσεις» ανέφερε ακόμη. «Όταν ο πρωθυπουργός φτάνει να ονομάζει τους πάντες διαπλεκόμενους και ακροδεξιούς έχει χάσει την εξουσία» είπε, επιμένοντας εκ νέου στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Φώφη Γεννηματά

Τροπολογία πυροτέχνημα – στάχτη στα μάτια, και νομικό εξάμβλωμα, με την οποία παρακάμπτεται συνταγματική διάταξη με πρωτοφανή τσαμπουκά, χαρακτήρισε την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες η Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει.

«Με την τροπολογία Παππά επιδιώκετε να ρίξετε στάχτη στα μάτια στον κόσμο που πλήττεται από τις δικές σας πολιτικές με ένα πυροτέχνημα. Η μητέρα των μαχών είναι να χτυπηθεί υποτίθεται η διαπλοκή ενώ στην πραγματικότητα επιχειρείτε με τρόπο άκομψο να στήσετε δική σας διαπλοκή και να παρέμβετε σε έναν ευαίσθητο τομέα πλήττετε θεμελιώδεις δημοκρατικούς θεσμούς, επειδή έχετε καταπιεί όλες σας τις προεκλογικές διακηρύξεις» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Κάνοντας λόγο για «σπασμωδικές δηλώσεις αντιπερισπασμού» η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι κουράστηκε ο κόσμος να ακουει αοριστίες για αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν αντιμετωπίζει και δεν ονομάζει.

«Πάρτε ευθέως μέτρα κατά της διαπλοκής με καθαρό περιεχόμενο, για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικο τοπίο αλλά είναι σαφές ότι υπάγονται οι αρμοδιότητες αυτές υπάγονται συνταγματικά στο ΕΣΡ» ανέφερε.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτίμησε μάλιστα ότι η τροπολογία θα καταπέσει και στα ευρωπαϊκά όργανα. «Πόσους εργαζόμενους θα στείλετε στα σπίτια τους και με ποιο πρόσχημα;» διερωτήθηκε επίσης.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά την κάλεσε να κυβερνήσει και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα. «Κυβερνήστε ή αποχωρήστε» διεμήνυσε.