Σοβαρές ζημιές σε οικία 4μελους οικογένειας από τον σεισμό στην Κρέστενα

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20:55 της Δευτέρας στην περιοχή της Ηλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8:18

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν, τελικά, από το σεισμό των 5,2R στην Κρέστενα στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας.

Η οικογένεια που ζει στο σπίτι, το οποίο υπέστη ζημιές από τον χθεσινό σεισμό, σύμφωνα με το ilialive.gr,  είναι αναγκασμένη να φιλοξενηθεί σε άλλο χώρο, αφού τμήμα της τοιχοποιίας αποκολλήθηκε και έμεινε στον αέρα.

Το συγκεκριμένο κτίριο είχε “πληγωθεί” και παλαιότερα από σεισμό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες το δάνειο για την επισκευή που ζήτησε ο ιδιοκτήτης ουδέποτε εγκρίθηκε με αποτέλεσμα η κατάσταση του κτιρίου να επιδεινωθεί.

Η δημοτική αρχή πρότεινε στον ιδιοκτήτη και την τετραμελή οικογένεια να φιλοξενηθούν εφόσον υπάρχει ανάγκη.

 

07:19

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων. Τα προβλήματα εστιάζονται σε πτώσεις σοβάδων και σε οικοσκευές, χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία.

Για το σεισμό ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ αυτοψίες θα κάνουν στην περιοχή μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος για τις πρώτες αναφορές.

Yπάρχουν επίσης αναφορές για κατολισθήσεις στην ΕΟ Πύργου-Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης θα αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία στους δήμους Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Ζαχάρως.

Σύμφωνα με το ArcadiaPortal, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Τρίπολη.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 21.16

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον γεωλόγο Λέκκα, η περιοχή έχει δώσει και στο παρελθον σεισμούς μέχρι και 5,6 ρίχτερ. Υπάρχουν επίσης, κάποιοι μετασεισμοί της τάξεως των τριών ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για την κύρια δόνηση.

Ζημιές σε σπίτια στα Κρέστενα

Ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, αναφέρονται μέχρι στιγμής, από μηχανικούς που είναι στην περιοχή σύμφωνα με το PatrasTimes. Τα προβλήματα εστιάζονται σε πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία επί του παρόντος. Επίσης, όπως διαβάζουμε στο PatrasTimes, για τις πρώτες αναφορές από την περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Αντιπεριφερειάρχης: Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλες τις περιοχές των δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων – Ζαχάρως

“Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλες τις περιοχές των δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων – Ζαχάρως, όπου εκεί υπάρχουν αρκετές τοπικές κοινότητες και πολλά παλαιά σπίτια”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την δόνηση, πολλοί κάτοικοι του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ζαχάρως, της Ανδρίτσαινας, των Κρεστένων αλλά και τοπικών κοινοτήτων βγήκαν από τα σπίτια τους και παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

ΕΙΧΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία και 23 χιλιομέτρων από τον Πύργο. Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Κρέστενα Ηλείας.

αρχείο λήψης (32)

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αθήνας. Κάτοικοι της περιοχής που εντοπίζεται το επίκεντρο, λένε ότι η δόνηση είχε ένταση αλλά και διάρκεια. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές…

700700_10

 

700700_9

Νεότερη ενημέρωση: 21.12: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εκτίμησε την ένταση του σεισμού στα 5,2 Ρίχτερ. Κατά προσέγγιση το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στη Ζαχάρω

Νεότερη ενημέρωση 21.06: Σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού σειμσοιλογικού κέντρου, ο σεισμός είχε ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 6 χιλιόμετρα βορειοδευτικά της Αρχαίας Ολυμπίας

Το εστιακό βάθος της δόνησης δίνεται στα 5 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20.55

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν από λίγα δευτερόλεπτα στην Αχαΐα. Η δόνηση είχε μεγάλη ένταση και διάρκεια

πηγή:tempo24.gr

Σύμφωνα με το ArcadiaPortal.gr, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Τρίπολη.

Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους Patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.