Εστιατόρια και καφετέριες οι μισές επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στο 2015

Οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2015 ήταν εστιατόρια και καφέ όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Αντίστοιχα τα λουκέτα αφορούν τον ίδιο κλάδο καθώς πολλοί τελικά δεν τα καταφέρνουν.

Συνολικά από τη λίστα των 50 επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (από 86 ενάρξεις και πάνω), μέσα στη χρονιά που πέρασε, η εστίαση αφορά τη 1 στις 5 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Γενικού Εμπορικού Μητρώου οι συστάσεις εταιρειών όλων των νομικών μορφών για τη χρονιά που πέρασε ήταν 29.993 και οι διαγραφές, επίσης όλων των νομικών μορφών ήταν 26.347.

Στην κορυφή προτιμήσεων βρίσκονται οι υπηρεσίες που παρέχονται από

– καφετέρια,
– καφέ μπαρ,
– φαρμακεία
– και ακολουθούν τα αναψυκτήρια, τα εστιατόρια, το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, τα σνάκ μπάρ (με παροχή σερβιρίσματος), η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, οι δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης και οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα μάρκετινγκ.

Στον αντίποδα στην πρώτη από τις δέκα πρώτες θέσεις τις καφετέριες και στη δεύτερη τα σνακ μπάρ αλλά στην τρίτη θέση είναι τα σουβλατζίδικα – ψητοπωλεία με δυνατότητα σερβιρίσματος, ακολουθούν τα παντοπωλεία, τα καφενεία (χωρίς τεχνικά μια μηχανικά παιχνίδια). Στην έκτη και έβδομη θέση είναι το λιανεμπόριο ρούχων και παπουτσιών ακολουθεί το λιανεμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, τα εστιατόρια και τα προϊόντα καπνού.