Ιωάννινα 103η επέτειος απελευθέρωσης

> Ρεπορτάζ: Βήμα-news

> Φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με την παρέλαση, την κορωνίδα των εκδηλώσεων της 103ης επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκαν χθες οι εορτασμοί και αποδόθηκε ένας φόρος τιμής σε όλους αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία. Εκατοντάδες μαθητές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων, στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες παρέλασαν μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ήρθε σήμερα στα Γιάννενα για να τιμήσει με την παρουσία του τους εορτασμούς.

4. Η Περιφ. Διευθ. Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγ. Φωτεινού με τους Προϊσταμένους Π.Ε. Γρ. Τζίμα & Μιχ. Ράπτη.

Η Περιφ. Διευθ. Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγ. Φωτεινού με τους Προϊσταμένους Π.Ε. Γρ. Τζίμα & Δ.Ε. Μιχ. Ράπτη.

Στην εξέδρα των επισήμων παρευρίσκονταν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας και Γιάννης Στέφος, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, εκπρόσωποι της τοπικής ηγεσίας του Στρατού, την Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. . Σημαντικότερη ήταν βέβαια η μεγάλη παρουσία πολιτών και τα θερμά τους χειροκροτήματα.

Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον κ. Παυλόπουλο και δεξίωση στο Διοικητήριο της Περιφέρειας. . Ένα μήνυμα αντήχησε μέσα από τις δηλώσεις των επισήμων, και ήταν αυτό της ανάγκης για ενότητα, συνεργασία και ομοψυχία στη δύσκολη εποχή που βιώνει η Ελλάδα και οι Έλληνες.

«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την 21η Φεβρουαρίου 1913, και οι γενικότερες επιχειρήσεις στο Μπιζάνι, οι οποίες είχαν ως συνέχεια και την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου, αποτελούν μιαν από τις πιο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο.

Paylopoylos

Δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Ταυτοχρόνως, και με βάση την πικρή εμπειρία όσων επακολούθησαν υπό όρους εθνικού διχασμού, μας διδάσκουν, ιδίως κατά την κρίσιμη σημερινή συγκυρία, την αξία του ύψιστου αγαθού της ενότητας και της συνεννόησης ως προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μήνυμα ενότητας, απηύθυνε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης: «Αυτή η μέρα έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Δείχνει την δυνατότητα που έχουμε οι Έλληνες ενωμένοι να τα βγάζουμε πέρα ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Και νομίζω θα πρέπει να πούμε, ότι έχουμε αλλάξει σελίδα, ότι η Ήπειρος θα βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης».

Για υιοθέτηση νέας νοοτροπίας και δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης: «Σήμερα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος αγώνας, να ελευθερωθούμε από τα κόμπλεξ και τις παθογένειες που δημιούργησε η πολιτική μας ζωή τα τελευταία πενήντα χρόνια. Όσο δεν απελευθερωνόμαστε από αυτά τα νέα δεσμά, η χώρα θα κατρακυλάει και περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν.

Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει το ευρώ και την Ευρώπη και ζητάει οικουμενική κυβέρνηση γιατί βλέπει την παρούσα να καταρρέει».

1 mhtropoliths

Κατά τη Δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων

Αισιόδοξη ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, που είπε: «Βρεθήκαμε για να τιμήσουμε τους νεκρούς και να γιορτάσουμε μια ιδιαίτερη μέρα, την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Με ενότητα και ομοψυχία είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρουμε».

Την ανάγκη για ενότητα επανέλαβαν και οι τοπικοί βουλευτές. «Γιορτάσαμε την 103η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Προηγήθηκαν 482 χρόνια σκλαβιάς, προηγήθηκε ένα σκοτάδι και τα Γιάννενα από υπόδουλη περιοχή, από πολιορκημένη πόλη έγινε ελεύθερη πόλη. Αξίζει να θυμόμαστε αυτούς τους αριθμούς σήμερα που είμαστε ελεύθεροι ,για να καταλάβουμε και να πειστούμε ότι υπήρξαν πολύ χειρότερες καταστάσεις και τις ξεπεράσαμε. Όπως μπορούμε να ξεπεράσουμε και τις σημερινές. Χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, χωρίς ψέματα και μεγάλα λόγια, με δουλειά και ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τασούλας.

 Επίδοση αναμνηστικού δώρου από Αλ. Καχριμάνη-Περιφερειάρχη Ηπείρου (2)

Επίδοση αναμνηστικού δώρου από Αλ. Καχριμάνη-Περιφερειάρχη Ηπείρου  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

O Γιάννης Στέφος, στάθηκε ιδιαίτερα στην «αλληλεγγύη» και δήλωσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιατί μας διδάσκει τρία τουλάχιστον πράγματα. Πρώτον ότι ένας λαός ενωμένος κατάφερε να απελευθερώσει ένα ακόμη κομμάτι της Ελλάδας. Ο τόπος αυτός έδωσε σημαντικές πνευματικές φυσιογνωμίες οι οποίες στο πέρασμα των χρόνων κατάφεραν να στήσουν στα πόδια του έναν ολόκληρο λαό μέχρι να κερδίσει την απελευθέρωση. Και επίσης θέλω να μνημονεύσω τους ανθρώπους από τα Γιάννενα που έδωσαν στην πατρίδα σημαντικά κομμάτια της ζωής τους μέσα από αυτό που σήμερα ονομάζουμε με απλά λόγια αλληλεγγύη. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αλληλεγγύη σε όλους όσους έχουν ανάγκη».

 Εκπρόσωποι Κυβέρνησης ΥφΕΘΑ Βίτσας & Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Ι. Στέφος

Εκπρόσωποι Κυβέρνησης ΥφΕΘΑ Βίτσας & Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Ι. Στέφος

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Όλοι μαζί με αλληλεγγύη, με σύνθεση, να περάσουμε τα δύσκολα, να δώσουμε στην πατρίδα και τον κόσμο αυτό που αρμόζει σε μας τους Έλληνες», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ενώ ο κ. Μπέγκας σημείωσε: «Η ελευθερία είναι από τα σπουδαιότερα αγαθά του ανθρώπου και οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ιστορικά ότι για να κερδίσουμε τη λευτεριά μας ενωνόμαστε. Είμαστε σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο. Πρέπει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα που είναι. Είναι ένας τρόπος να ελευθερωθούμε από μία κρίση και πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εύχομαι να είμαστε πάντα ελεύθεροι, πάντα ενωμένοι και να δουλεύουμε συλλογικά για το καλό του τόπου».

3

Μαθητές πριν από την παρέλαση