Η NSA «κρυφάκουγε» την Μέρκελ με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ευρωπαίους ηγέτες

Βερολίνo. Σε ακόμη ευρύτερη έκταση από ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν φέρεται να παρακολουθούσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA τις συνομιλίες της γερμανίδας καγκελαρίου με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με στοιχεία του Wikileaks. Οι νέες αναφορές υποστηρίζουν πως η υπηρεσία συνέλεξε πληροφορίες για συνομιλίες της Μέρκελ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και συναντήσεις της με τον Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν οι δύο τελευταίοι βρίσκονταν ακόμη στην ηγεσία.

Γνώση των σχετικών εγγράφων από το Wiklieaks επικαλούνται σε δημοσιεύματά τους την Τρίτη η Sueddeutsche Zeitung και τα γερμανικά κανάλια NDR και WDR. Στα έγγραφα βρίσκονται λεπτομερείς περιγραφές των όσων είχαν διαμειφθεί σε συνομιλίες της Μέρκελ με Μπαν, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι.

Ειδικότερα, αναφέρεται συνομιλία του 2011 (αρχή της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης) μεταξύ Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι, στην οποία οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας πίεζαν τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης του χρέους και ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Παλιός, εκτός «υπηρεσίας», θόλος της NSA στη Γερμανία: Έγγραφα του Wikileaks δείχνουν συλλογή στοιχείων των συνομιλίων Μέρκελ με Μπαν και Σαρκοζί-Μπερλουσκόνι   (Φωτογραφία:  Reuters )

Παλιός, εκτός «υπηρεσίας», θόλος της NSA στη Γερμανία: Έγγραφα του Wikileaks δείχνουν συλλογή στοιχείων των συνομιλίων Μέρκελ με Μπαν και Σαρκοζί-Μπερλουσκόνι (Φωτογραφία: Reuters )

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τις αναφορές, «δεν δέχονταν δικαιολογίες για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας» και ζητούσαν από τον Μπερλουσκόνι «απτά μέτρα που θα έδειχναν ότι η ιταλική κυβέρνηση αναλαμβάνει σοβαρά δράση». Η συζήτηση περιγράφεται από την ιταλική πλευρά ως «τεταμένη» και «πολύ εχθρική» -η περιγραφή προέρχεται από σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ιταλού πρωθυπουργού, τον Βαλεντίνο Βαλεντίνι, που φαίνεται ότι ήταν και η «πηγή» της NSA.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως και οι υπόλοιπες περιπτώσεις δείχνουν πως η NSA είχε «αξιοποιήσει» παρακολουθήσεις άλλων ιταλών στελεχών για να συλλέξει στοιχεία -όπως τον ιταλό πρεσβετή στο ΝΑΤΟ ή ιταλούς συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Newsroom ΔΟΛ