ΠΓΔΜ: 5 Ιουνίου τελικά οι εκλογές

Για τις 5 Ιουνίου αναβλήθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, μετά και την εκτίμηση της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τους την 24η Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε μετά τα μεσάνυχτα τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μετάθεση των εκλογών την 5η Ιουνίου, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας με τα κόμματα της ΠΓΔΜ προκειμένου να υπάρξει συγκατάθεση από όλα τα μέρη για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Κοινοβουλίου, με την οποία οι εκλογές ορίζονταν για την 24η Απριλίου.

Με τις νέες αποφάσεις που ψηφίστηκαν, η Βουλή της χώρας θα διαλυθεί την 7η Απριλίου, προκειμένου να τηρηθεί η πρόβλεψη για τη διάλυση του νομοθετικού σώματος 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο είχε δρομολογήσει τη διεξαγωγή των εκλογών την 24η Απριλίου επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα στη θέση ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν την ημερομηνία αυτή, ενώ η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ ζητούσε την αναβολή τους, καθιστώντας σαφές ότι εάν διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.

Την περασμένη Κυριακή, η διπλωματική αποστολή της ΕΕ και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες βουλευτικές εκλογές την 24η Απριλίου, θέση με την οποία συμφώνησαν τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, όσο και τα δύο αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα: το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μεντούχ Θάτσι.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόφαση της Βουλής για μετάθεση των εκλογών την 5η Ιουνίου, δήλωσε ότι το κόμμα του υποχρεώθηκε σε μία μικρή αναβολή των εκλογών προκειμένου να μην δώσει δικαίωμα να κατηγορηθεί για αδιαλλαξία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από εκπροσώπους της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αναβολή των εκλογών.

Από την δική του πλευρά, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι η αναβολή των εκλογών αποτελεί ήττα για τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επέμενε να διεξαχθούν αυτές την 24η Απριλίου.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει τον περασμένο Ιούλιο σε μία συμφωνία, με τη μεσολάβηση του τότε Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα τέλη Απριλίου, με την προϋπόθεση να εκπληρωθεί μία σειρά μέτρων για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης.

Τελικά, με τα νέα δεδομένα, οι εκλογές προγραμματίζονται για την 5η Ιουνίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσει και πάλι το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο ασκεί την εξουσία στη χώρα από το 2006.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ