Σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό

Τη σύγκληση του συμβουλίων πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας τη στάση ορισμένων χωρών στο προσφυγικό.

Όπως δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει στο συμβούλιο αρχηγών να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και «θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού να απαιτήσουμε στη Σύνοδο αναλογική συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στα βάρη» από την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο εάν οι εξελίξεις δεν ικανοποιητικές. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός της ευθύνης στα κράτη – μέλη» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών είχε ζητήσει τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε, για τον ίδιο λόγο, και γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη.

Ο κ. Μητσοτάκης τους εξήγησε, γιατί θεωρεί πως η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό, πρέπει να γίνει πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Τελικά ο κ. Τσίπρας, που αρχικά αποδεχόμενος την πρόταση του κ. Μητσοτάκη είχε τοποθετήσει τη Σύνοδο των Πολιτικών αρχηγών για μετά από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προσχώρησε στην άποψη του προέδρου της ΝΔ δεχόμενος να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη πριν από την Σύνοδο Κορυφής (6 Μαρτίου).

Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια, να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα, να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος, να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα».