Μουζάλας: Μπορεί να περάσουμε δύσκολες ώρες τις επόμενες ημέρες

Βρυξέλλες
Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την πολιτική στήριξη που έλαβε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ από τις περισσότερες χώρες-μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας, και ειδικότερα κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

Στην συνεδρίαση ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, διότι της αφαιρεί το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, ενώ συγχρόνως βλάπτει και την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» στην συνεδρίαση, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, εξήγησε για ποιό λόγο έγιναν μονομερείς ενέργειες, λέγοντας ότι η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι η «μίνι σύνοδος» αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της ΕΕ και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.

Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι το κλίμα προς την Ελλάδα ήταν φιλικό, όχι μόνο από τις συνήθως φιλικές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν, αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ανάλογη στάση κράτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ολλανδική προεδρία, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σύμφωνα με το Γ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά ζήτησε να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και να τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβαν, παρουσία του προέδρου της ΕΕ Τουσκ, οι χώρες που σήμερα έχουν κλειστά τα σύνορα. Να επανέλθει δηλαδή το status quo στα σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση για ανθρωπιστική κρίση γιατί στόχος της είναι να την αποφύγει. Η Ελλάδα, είπε, θέλει να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες οδηγώντας τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Μουζάλας δεν έκρυψε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη «αλά καρτ».

Τέλος, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δε ζητά ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ