Ο Δήμος Λέσβου αποστομώνει την Bild – Σχόλιο της ΡΗΡ- Να δράσει η Ομογένεια

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Ό,τι δεν φαίνεται ικανή να πράξει η ελληνική κυβέρνηση, σε διπλωματικό επίπεδο, το έκανε μόνος του ο δήμος Λέσβου εκφράζοντας, με ανακοίνωσή του,  την απογοήτευση και τον προβληματισμό του για τα παραπλανητικά δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας Bild σε βάρος του νησιού και των κατοίκων του. Παραπλανητικά γιατί εστιάζουν στην μία μόνο πλευρά, του δράματος που συντελείται στα ελληνικά νησιά και δεν λένε λέξη για το έπος των απλών κατοίκων των νησιών μας και των ένστολων ανδρών μας, που περιθάλπουν, ντύνουν και ταΐζουν από το υστέρημά τους καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες, διασώζοντάς τους κυριολεκτικά από τις μπόμπες του πολέμου και από τα κύματα του Αιγαίου στα οποία απροστάτευτους τους ρίχνουν “για μια χούφτα δολάρια” οι Τούρκοι διακινητές…

Και ενώ κάποιοι αναγνωρίζοντες τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων και τον αλτρουισμό τους, ζητούν να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους  Αιγαιοπελαγίτες μας, κάποιες χώρες ορθώνουν απάνθρωπα συρματοπλέγματα ασφαλείας και χτίζουν τοίχους προστασίας τους, κλείνοντας απέξω  την ελπίδα και τους  πρόσφυγες.  Αυτό, όμως, δεν τις εμποδίζει υποκριτικά να ξιφουλκούν κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την ότι δήθεν δεν τους προστατεύει επαρκώς!! (Όχι τους πρόσφυγες, αλλά τις ίδιες από του να περάσουν και στα εδάφη τους οι πρόσφυγες!)

Και ενώ είναι ακριβώς καταδικαστέες οι συμπεριφορές όπως της Αυστρίας, της Ουγγαρία, της πΓΔΜ που κατατείνουν στο να “εγκλωβίζουν” στην γεωγραφικά μικρή Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες,  την ίδια ώρα μας εγκαλούν, από πάνω, ότι δεν έχουμε επαρκή οργάνωση, και αρκετά hotspots…

Τόσο “ευαισθησία” και τόση “ανθρωπιά” από χώρες που θέλουν να είναι μέλη της “Ευρώπης”! Για να βρίσκουν, έτσι, δυστυχώς, διαρκή δικαίωση οι στίχοι του Βάρναλη: “Φτωχή καρδιά π΄όσο βυθάς τόσο η ντροπή στομώνει!”

Αλλά και η δήθεν Ενωμένη Ευρώπη, δεν έχει μικρότερες ευθύνες αφού αδυνατεί να δράσει συντονισμένα και σωστικά “εστιάζοντας” το ανθρωπιστικό της “ενδιαφέρον” εμμονικά  στην αναπόφευκτη “σκληρή” πλευρά του δράματος της προσφυγιάς, την ώρα που “κλείνει” τα μάτια στα αίτια που το προκάλεσαν και στις δικές της ευθύνες, που το συντηρούν.

Έτσι η ΕΕ, δίνει τροφή σε δημοσιεύματα του τύπου της συγκεκριμένης γερμανικής εφημερίδας  και χώρο σε  τίτλους όπως «Λέσβος, το νησί των νεκρών προσφύγων» στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων «Σωσίβια πεταμένα στις ακτές του νησιού αλλά και πρόχειροι τάφοι προσφύγων που έχασαν την ζωή τους στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου στην πατρίδα τους και να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην ευρωπαϊκή ’γης της επαγγελίας».  Ε, ας ανοίξουν διάπλατα οι Γερμανοί και οι λοιπές “ευρωπαϊκές” χώρες και τη δική τους “γη της επαγγελίας”, να βρουν χώρο και τόπο οι πρόσφυγες για να χωρέσουν τα όνειρά τους, με ασφάλεια…

Αυτοί, όμως, βρίσκουν “σωστότερο” το να κλείνουν ερμητικά με συρματοπλέγματα ή με νομοθετικές δικλείδες τα σύνορά τους και να ζητούν από τη δική μας χώρα να “προστατέψει” τη δική τους απανθρωπιά!

Με όλο το σεβασμό, εκτιμούμε ότι όλα αυτά όφειλε να τα προβάλει, στα διεθνή φόρα, καθημερινά η Κυβέρνηση, αντί αμήχανα να επιδίδεται σε εσωτερικές πολιτικές “κοκορομαχίες”.

Κι αφού κάποιος πρέπει να το κάνει, ας αναλάβουν δράση οι όπου γης Έλληνες Απόδημοι και ομογενείς να διατρανώσουν την μεγάλη αλήθεια στους φίλους τους, στην εργασία τους, στα καφενεία και παντού, σε πολιτικούς και κυβερνήτες με τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας!

Η φωτογραφία δημοσιεύεται στο europolitis.eu

Η φωτογραφία δημοσιεύεται στο europolitis.eu

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

«Όλο αυτό το διάστημα όλοι μας βιώνουμε το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, που φτάνουν στις ακτές μας εξαντλημένοι, λεηλατημένοι με κάθε τρόπο, αβοήθητοι. Αβοήθητοι από μια Ευρώπη που ανέχεται τον πόλεμο που τους ξεριζώνει, από μια Ευρώπη που δεν μπορεί στοιχειωδώς να διαχειριστεί ακόμα και το θέμα της μεταφοράς τους από την Τουρκία. Στον αιώνα μας άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τη διέλευση του Αιγαίου, φουσκωτές βάρκες αμφιβόλου ποιότητας, με τα γνωστά αποτελέσματα των πνιγμών και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Στον αντίποδα, χώρες της Ευρώπης κλείνονται σε κλουβιά από συρματοπλέγματα για να «προστατευθούν», να ξορκίσουν το κακό, γίνονται οι ίδιες χώρες «νεκρών» ανθρώπων.

Εμείς εδώ στη Λέσβο καλούμε κάθε ελεύθερο στη ψυχή άνθρωπο, να μας επισκεφθεί, για να δει από κοντά πώς διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με τις όποιες δυνάμεις έχουμε. Να δει το χαμόγελο των ανθρώπων που έρχονται στα παράλια μας, να δει τις προσπάθειες μας στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου και Νησιωτικού περιβάλλοντος, να δει τα πρόσωπα των ντόπιων που μέρα – νύχτα προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις, όπου και όσο ο καθένας μπορεί.

Και το κυριότερο μέσα σε αυτή την ένταση να διαπιστώσει ότι η Λέσβος εξακολουθεί να είναι φιλόξενος και ασφαλής τουριστικός προορισμός, που σέβεται στο ακέραιο και τον τελευταίο της επισκέπτη.

Προτρέπουμε λοιπόν το Γερμανικό, αλλά και στο σύνολο του, τον Ευρωπαϊκό Τύπο, να στηρίξει μέσω της προβολής τη χώρα μας και τα Νησιά μας, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κρατούν ψηλά τα ιδεώδη του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας».