Ανοιχτός πόλεμος Τσίπρα – Ψυχάρη – Τα 4 κρυφά ραντεβού

Τέσσερα κρυφά ραντεβού πολιτικού ηγέτη με τον εκδότη ιστορικού συγκροτήματος Τύπου αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, χωρίς να κατονομάζει, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι τα πρόσωπα αυτά είναι ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου, που παραδέχεται τις μυστικές συναντήσεις που αποκαλύπτει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως ο Σταύρος Ψυχάρης ζητούσε από τον πρωθυπουργό ρύθμιση των χρεών του και να γίνει ο “κυρίαρχος” του Mega.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τρία πρώτα ραντεβού έγιναν στα βόρεια προάστια στις αρχές του 2014 στο σπίτι ενός υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους με μακρά θητεία στις εκδόσεις το οποίο δεν κατονομάζεται, αλλά θεωρείται και από τις δύο πλευρές ως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης. Μάλιστα, επιδιώκει τον πολιτικό αρραβώνα των δύο πλευρών.

Το τέταρτο ραντεβού έγινε στις 4 Ιουλίου του 2014 αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, σε διαμέρισμα τρίτου προσώπου, ακριβώς απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία. Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής το διαμέρισμα της συνάντησης είναι νεόδμητο, σε πολυκατοικία του 2011 και ανήκει σε στενή φίλη του πολιτικού. Του το παραχωρούσε για τις επαφές του με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής κυρίως “σημαίνοντες επιχειρηματίες πους δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν”.

Αυτό ραντεβού είναι και το πιο ενδιαφέρον. Ο πολιτικός ελπίζει πως θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές που μοιάζουν αναπόφευκτες. Το ραντεβού κλείνεται μετά από αίτημα του εκδότη ο οποίος ζητά να είναι μόνος του.
Ο πολιτικός ηγέτης αποδέχεται το αίτημα για τη συνάντηση, η οποία ζητεί να κρατηθεί μυστική. Μάλιστα δίνει οδηγίες στην ασφάλεια του εκδότη να μπει στην πολυκατοικία μέσω του γκαράζ και να ανέβουν στο διαμέρισμα χωρίς να τους δει κανείς.

Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής στο παρά πέντε δεν υπήρξε “ατύχημα” αφού στο ασανσέρ για τα αυτοκίνητα δεν μπορούσε να μπει το όχημα το εκδότη. Μετά από σύσταση των ανδρών της ασφάλειάς του ο εκδότης κατεβαίνει στο έρημο εκείνη την ώρα δρομάκι και ανεβαίνει στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας όπου τον περιμένει μόνος του ο πολιτικός ηγέτης και του ανοίγει την πόρτα του διαμερίσματος.

Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά φιλική. “Θέλετε έναν εσπρέσο;” ρωτά ο πολιτικός αρχηγός τον εκδότη. “Θα τον φτιάξω ο ίδιος, γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος στο σπίτι”, πρόσθεσε.

Η κουβέντα ξεκινά με την πολιτική επικαιρότητα και γρήγορα φτάνει στην πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών.
“Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσει σίγουρα και τις εθνικές εκλογές”.
– “Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο σημαντικού συγκροτήματος Τύπου”.

Λίγο καιρό μετά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, γίνεται ο εξής διάλογος μεταξύ δύο πολιτικών στελεχών, που δεν κατονομάζονται και αναφέρονται στην επίμαχη συνάντηση.
– “Ζήτησε πάλι να με συναντήσει. Δέχτηκα, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για όλα”.
– “Και τι σας ζήτησε;”
– “Το πιστεύεις ότι δεν μου ζήτησε τίποτα;”

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ανάμεσα στους δύο πολιτικούς γίνεται αναφορά για γενναίες υποσχέσεις που δόθηκαν έναντι πολιτικής στήριξης, και ο πολιτικός καταλήγει:
Αλλά παρ όλα αυτά εξακολουθεί να μην με υποστηρίζει. Τι άλλο να κάνω;”

Η μυστική συνάντηση, η μοναδική που ήταν απολύτως μόνοι τους διήρκησε μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.
Ο μοναδικός μάρτυρας της συνομιλίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν μια γάτα Ιμαλαΐων.

Απαντώντας το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι:

Το κεντρικό δημοσίευμα είναι άκρως αποκαλυπτικό και φανερώνει ότι ο εκδότης, Σταύρος Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, τη διαγραφή των δανείων του, καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA. Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται, κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στον ελληνικό λαό να μην χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοθοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό
“.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερωτήματα έχει προκαλέσει στη ΝΔ η «παραδοχή των επαναλαμβανόμενων κρυφών συναντήσεών του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ)», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος και καλεί τον «μοιραίο», όπως τον χαρακτηρίζει, πρωθυπουργό να απαντήσει σε 3+1 απλές ερωτήσεις:

«1. Γιατί ο “αδέκαστος πολέμαρχος” κατά της διαπλοκής, συναντάται κρυφά, όχι μία αλλά τέσσερις φορές με γνωστό μεγάλο εκδότη; Τι συζήτησαν;

2. Εάν του ζητήθηκε μια φορά ευνοϊκή ρύθμιση δανείων και εκείνος την απέρριψε, προς τι οι ακόμα τρεις συναντήσεις;

3. Εκείνος τι ζήτησε και έναντι ποιου ανταλλάγματος;

Και μία τελευταία ερώτηση: Όποια απάντηση και να δώσει περιμένει να την πιστέψει κανείς», διερωτάται ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως «ο κ. Τσίπρας έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας».