Νέα εποχή για την Παμμακεδονική Μελβούρνης και Βικτωρίας

Αντιπρόσωποι 24 μακεδονικών σωματείων συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου και, στη συνέχεια, κατήλθαν σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ψηφοφορία που ακολούθησε, ανέδειξε τον Παναγιώτη Ιασωνίδη στην προεδρία της Παμμακεδονικής Ένωσης, με αντιπρόεδρο και υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων τον Σοφοκλή Κιθαρίδη, γραμματέα τον Δημήτρη Βρόντζο και ταμία τον Ιωσήφ Μαναρίδη.

Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης

Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης

Προηγήθηκε η αναφορά του παραιτηθέντος προέδρου της ΠΕΜΒ, κ. Δημητρίου Μηνά, του μακροβιότερου προέδρου και ενός εκ των πλέον ουσιαστικών ηγετών του μακεδονικού ελληνισμού. Ο κ. Μηνάς υπήρξε στο τιμόνι της Παμμακεδονικής πάνω από 20 χρόνια.

Ο κ. Μηνάς αναφέρθηκε στην αναφορά του στις δραστηριότητες που ανέπτυξε ο συλλογικός φορέας υπό την ηγεσία του και στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Μακεδόνες Έλληνες της Ωκεανίας», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2015. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με άλλους συλλογικούς φορείς, έκανε μία αποτίμηση του έργου της ΠΕΜΒ και αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία της Παμμακεδονικής με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών την τελευταία πενταετία. Ο κ. Μηνάς, αποφάσισε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά να παραμείνει μάχιμος και απλός στρατιώτης στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο νέος πρόεδρος της Παμμακεδονικής, κ. Π. Ιασωνίδης, τόνισε ότι σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα, ύστερα από απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το πλήρες νέο πρόγραμμα της Παμμακεδονικής, τις θέσεις της ως προς το θέμα της ονομασίας, και τη συνεργασία της με τους ελληνικούς πολιτικούς και διπλωματικούς φορείς.

Και πρόσθεσε:

«Επί του παρόντος περιορίζομαι να δηλώσω ότι:

1. Σύντομα θα γίνουν βασικές αλλαγές, με την προώθηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΜΒ επιπλέον ατόμων της δεύτερης και τρίτης γενιάς με δεξιότητες και γνώσεις.

2. Θα συστηματικοποιήσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών σε θέματα που αφορούν την έρευνα και τη μελέτη του μακεδονικού ελληνισμού.

3. Θα εκσυγχρονίσουμε την ηλεκτρονική υποδομή της Παμμακεδονικής, ώστε να μπορεί να αναλάβει περισσότερο αποδοτικά τον αγώνα της για τα ιστορικά και πολιτιστικά δίκαια της Μακεδονίας.

4. Θα αναβαθμίσουμε το Φεστιβάλ των Δημητρίων, συνεργαζόμενοι και με άλλους φορείς.

5. Θα τιμήσουμε ειδικά τον απερχόμενο πρόεδρο, κ. Δημήτριο Μηνά, για την ανιδιοτελή υπηρεσία του και την πολυτιμότατη προσφορά του, ως μακροβιότερου και πιο αποτελεσματικού προέδρου στην ιστορία της Παμμακεδονικής στην προβολή της Μακεδονίας ανά τον κόσμο».