40 χρόνια «Προμηθέας», 40 χρόνια αγώνες για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στις ΗΠΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η επέτειος 40 χρόνων από την ίδρυση του αρχαιότερου Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Ο Προμηθεύς”, στη Νέα Υόρκη, σήμερα Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016, με τη συμμετοχή του Έλληνα Υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη, μπορεί να γράψει ιστορία. Από τη μια μεριά, με όσα αναμένονται να ακουσθούν σχετικά με τα μέτρα για την πιστοποίηση ομογενών δασκάλων.

Το σημαντικότερο, όμως, με την αναγγελία της συγκρότησης Ακαδημαϊκής Επιτροπής, με έμπειρους ομογενείς εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ώστε να συμβάλει, συμβουλευτικά,  στα θέματα της ελληνικής εκπαίδευσης και στα προβλήματα του Έλληνα εκπαιδευτικού στην Ομογένεια της Αμερικής.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Συλλόγου των εκπαιδευτικών, που έρχονται να γράψουν ιστορία σε έναν τομέα όπου σταθερά ήτανε μέχρι σήμερα, προβληματικός, δυστυχώς.

Εκτιμούμε, πάντως, ότι με αφορμή ακριβώς τη διπλή αυτή πρωτοβουλία όσο και την σύσταση στην Αθήνα Επιτροπής για την μελέτη των προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης των ομογενών στο εξωτερικό (από την οποία … απουσίαζαν οι ομογενείς!) οι εκπαιδευτικοί της Αμερικής παίρνουν πλέον στα χέρια τους την κατάσταση και θα επιβάλλουν λύσεις. Ενώ παράλληλα θα διαμαρτυρηθούν στον κ. Υφυπουργό για τον αποκλεισμό τους από την Επιτροπή.

Η εορτή των 40 χρόνων θα γίνει σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στο Terrace on the Park, της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, ο “Προμηθέας” είναι  ένας σημαντικός σύλλογος με έργο και ρόλο στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ελληνόπουλων της Αμερικής.  Καθώς, μάλιστα, έχει προσκληθεί, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Δημοσθένη Τριανταφύλλου, και θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις και, η επέτειος προσλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Όπως δήλωσε στην  Panhellenic post ο Πρόεδρος του αρχαιότερου Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Ο Προμηθεύς”, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, η σύνθεση της ακαδημαίκής Επιτροπής καθώς και οι σχετικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη δραστηριότητα που θα αναπτύξει, θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Πάντως η εκδήλωση αναμένεται να ανοίξει δρόμους και να γίνει η νέα πνευματική γέφυρα  για την εκπαίδευση και πολιτισμό μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας.

«Έχει συγκροτηθεί  συμβουλευτική Ακαδημαϊκή Επιτροπή, από έμπειρους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς της Ομογένειας με σκοπό να συμβάλουμε συμπληρωματικά αλλά και με τις δικές μας γνώσεις και δημιουργική λογική και ελεύθερη επιστημονική σκέψη και προσέγγιση στα θέματα της ελληνικής εκπαίδευσης και τα προβλήματα του Έλληνα εκπαιδευτικού στην Ομογένεια της Αμερικής» δήλωσε στην ΡΗΡ ο κ, Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του «Προμηθέως» και πρόσθεσε ότι  «σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και η οικονομική συμμετοχή της Ομογένειας στην καθολική προσπάθεια που αρχίζει και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού για την εφαρμογή πρακτικών λύσεων των θεμάτων της ελληνικής εκπαίδευσης της Ομογένειας της Αμερικής».

Την εκδήλωση, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος.

Το θέμα του εορταστικού προγράμματος είναι σχετικό: ” Ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση της Αμερικής: Καινοτομίες και πρακτικές λύσεις.”

Κατά τις εκδηλώσεις θα τιμηθούν: Μαρία Μακεδών,  Director of the Office of Education of the Direct Archdiocesan District. (Διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας).

Και οι διατελέσαντες Πρόεδροι του «Προμηθέως» (1975 – 2015) Konstantinos Parthenis (Κωνσταντίνος Παρθένης), Elias Diakolios (Ηλίας Διακολιός),  John Markopoulos, (Ιωάννης Μακρόπουλος) Dr. John Siolas (Δρ. Ιωάννης Σιόλας),  Timoleon Kokkinos (Τιμολέων Κόκκινος), John Takas (Ιωάννης Τάκας), Athena Krommidas (Αθηνά Κρομμυδά), George Kanelopoulos (Γιώργος Κανελλόπουλος), Dr. Andreas Zachariou (Δρ. Ανδρέας Ζαχαρίου), Eleni Galidi (Ελένη Γαλίδη), Irene Dema (Ειρήνη Δεμά), Apostolos Fountas (Απόστολος Φούντας), Vasiliki Filioti (Βασιλική Φιλιώτη) Demosthenes Triantafiou (Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Πρόκειται για μια σηναντική εκδήλωση που περιποιεί τιμή στην ομογένεια των ΗΠΑ όπως, εξάλλου και το γεγονός ότι, η πόλη της Νέας Υόρκης μετονόμασε την οδό μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» στο Κουίνς, σε «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ – ΝΑTIONAL HERALD WAY». Είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε την εγγραφή του ονόματος  μιας εφημερίδος ως ονομασία οδού.