Σάρωσαν Κλίντον και Τραμπ στη Σούπερ Τρίτη – Ποιες πολιτείες κέρδισαν

Ήταν και παραμένουν τα δύο μεγάλα φαβορί που θα διεκδικήσουν το Λευκό Οίκο στις προεδρικές του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ.

Στις σημαντικότατες προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης στις νοτιανατολικές πολιτείες, Χίλαρυ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ επικράτησαν άνετα των εσωκομματικών τους αντιπάλων και κατέγραψαν—με βάση τις προβλέψεις των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και τα πρώτα αποτελέσματα ως τώρα—από επτά νίκες στις εσωκομματικές ψηφοφορίες για το χρίσμα του Δημοκρατικού  και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντίστοιχα

USA-ELECTION_2016_3_2_8_30_9_b2

Οι δύο υποψήφιοι κέρδισαν ισάριθμες αναμετρήσεις:

–  Ο Τραμπ επικράτησε στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια, ενώ

– η Κλίντον στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, το Τέξας, στη Βιρτζίνια και στην αμερικανική Σαμόα.

Ο ένας από τους δύο αντιπάλους του Τραμπ, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, κέρδισε στο Τέξας, την πολιτεία όπου εκλέγεται, και στη γειτονική Οκλαχόμα. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο ευνοούμενος του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προβλέπεται ότι θα επικρατήσει μόνο στη Μινεσότα.

Ο μοναδικός αντίπαλος της Κλίντον, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε στην πολιτεία του, το Βερμόντ, αλλά επίσης και στο Κολοράντο, στη Μινεσότα και την Οκλαχόμα, και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να εξασφαλίσει το χρίσμα και στις 35 πολιτείες στις οποίες θα συνεχιστεί η κούρσα.

Ο Τραμπ και η Κλίντον πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην μεταξύ τους σύγκρουση, με τον 69χρονο μεγιστάνα των ακινήτων να υπόσχεται ότι θα «γυρέψει» την Κλίντον και την 68χρονη πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία να καταγγέλει τη διχαστική, όπως την αποκάλεσε, ρητορική του Τραμπ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η “ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΙΤΗ”

Συνολικά, το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων αναδεικνύεται την 1η Μαρτίου, για τον λόγο αυτόν άλλωστε η διαδικασία ονομάζεται Σούπερ Τρίτη.

Την ημέρα αυτή οι ψηφοφόροι σε 12 αμερικανικές πολιτείες επιλέγουν τους εκλέκτορες που αντιπροσωπεύουν τους υποψήφιους για το χρίσμα.
Κατόπιν, οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν με την σειρά τους τον υποψήφιο της προτίμησής τους στα κομματικά συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Μέχρι χθες, είχαν ψηφίσει τέσσερις πολιτείες: η Αϊόβα, το Νιου Χαμσάιρ, η Νότια Καρολίνα και η Νεβάδα.

Οι 12 πολιτείες της Σούπερ Τρίτης: 

Αλαμπάμα
Αλάσκα: Ρεπουμπλικανική συνέλευση (caucus)
Αρκάνσας
Κολοράντο: Δημοκρατική συνέλευση (caucus)
Τζόρτζια
Μασαχουσέτη
Μινεζότα
Οκλαχόμα
Τενεσί
Τέξας
Βερμόντ
Βιρτζίνια

Οι Δημοκρατικοί ψηφίζουν επίσης στα Νησιά Σαμόα, το αμερικανικό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού.

Η διαδικασία στον τελικό προς το χρίσμα

Οι προκριματικές ψηφοφορίες και οι συνελεύσεις (caucus) κάθε κόμματος αναδεικνύουν τους εκλέκτορες των εθνικών διασκέψεων, 18-21 Ιουλίου στο Κλίβελαντ του Οχάιο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και 25-28 Ιουλίου για το Δημοκρατικό Κόμμα στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.

Σε αυτές θα αναδειχθεί προεδρικός υποψήφιος κάθε κόμματος το πρόσωπο που έχει νικήσει τις προκριματικές εκλογές.

Συνολικά, στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προβλέπονται 2.472 εκλέκτορες, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος υποψήφιος εξασφαλίσει 1.247 εκλέκτορες παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στο δημοκρατικό στρατόπεδο προβλέπονται 4.763 εκλέκτορες και κατά συνέπεια το χρίσμα εξασφαλίζει όποιος εξασφαλίσει 2.382 εκλέκτορες.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται επικεφαλής έχοντας επικρατήσει στο Νιου Χαμσάιρ, στη Νότια Καρολίνα και στη Νεβάδα. Ο Τεντ Κρουζ έχει επικρατήσει στην Αϊόβα.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς, έχοντας επικρατήσει στην Αϊόβα, τη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα. Ο αντίπαλός της έχει επικρατήσει στο Νιου Χαμσάιρ.

Το 15% των εκλεκτόρων της Εθνικής Διάσκεψης του Δημοκρατικού Κόμματος συγκροτούν στελέχη του κόμματος που δεν προέρχονται από τις προκριματικές εκλογές. Η πλειοψηφία αυτών υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον, διευρύνοντας περαιτέρω το προβάδισμά της απέναντι στον Σάντερς.