Προσφυγικό-επενδύσεις στην Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Εκείνο που τονίστηκε από όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων  (Πα.Δ.Ε.Ε.) που συμμετείχαν το απόγευμα της Πέμπτης  3 Μαρτίου 2016 στην συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό,  με κεντρικό άξονα την προσέλκυση επενδύσεων από την ομογένεια, αλλά και την ενημέρωσή τους γύρω από το προσφυγικό πρόβλημα, ήταν ο διαχωρισμός ανάμεσα στον πατριωτισμό των ομογενών και στις προϋποθέσεις που πρέπει να διαμορφωθούν στην Ελλάδα ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις.

Στο θέμα των προσφύγων, αντιπροσωπεία της Πα.Δ.Ε.Ε. επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και το Σχιστό, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες προκειμένου να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις συνθήκες υπό τις οποίες περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα ώστε να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως επιθυμούν.

Στην ενημέρωση που είχαν για το προσφυγικό, από την Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. αναγνώρισαν και επικρότησαν τον αλτρουισμό και την προσφορά των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν και ανέλαβαν να μεταφέρουν το κλίμα αυτό και στα Κοινοβούλια των χωρών από όπου προέρχονται.

Το προεδρείο της Πα.Δ.Ε.Ε.

Το προεδρείο της Πα.Δ.Ε.Ε.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκ μέρους της Πα.Δ.Ε.Ε.: ο Πρόεδρος και Πολιτειακός Γερουσιαστής στο New Hampshire των ΗΠΑ κ. Θωμάς Κατσιαντώνης, o κ. Πέτρος Κατσαμπάνης, Α’ Αντιπρόεδρος και Βουλευτής της Περιφέρειας Δυτικής Αυστραλίας, η κ. Παναγιώτα Merchant, Β’ Αντιπρόεδρος και Βουλευτής Καναδά, ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, μέλος του Δ.Σ. και Πολιτειακός Βουλευτής στο Rhodes Island των ΗΠΑ, ο κ. Γεράσιμος Σκλαβούνος, μέλος του Δ.Σ. και βουλευτής Lauriel – Dorion του Quebec στον Καναδά, ο κ. Σωτήρης Δελής, μέλος του Δ.Σ. και Βουλευτής Σουηδίας και ο κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, πρώην Πρόεδρος και επίτιμος Γεν. Γραμματέας της Πα.Δ.Ε.Ε., πρώην βουλευτής στην Vicrtoria της Αυστραλίας.

Τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης,  παρουσίασε πέντε προτάσεις, την ανά 4ετία διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων Ελληνισμού, την κατασκευή δεύτερη κατοικίας από Ομογενείς στην Ελλάδα, τη «δημιουργία δικτύου πόλεων με ελληνικές ονομασίες», την «ίδρυση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης Αποδήμου Ελληνισμού» και τη «διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλελλήνων Επιστημόνων».

Ο βουλευτής Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Παναγιώτης Σκουρολιάκος ζήτησε να υπάρχει συνεχής επαφή με τους εκπροσώπους της ομογένειας καθώς και να συσταθεί  Όργανο για να συντονίζει τις επενδύσεις.

Κοινή ήταν η προσπάθεια των ομιλητών-μελών της κυβέρνησης, της Θεανούς  Φωτίου, του Γιώργου Τσίπρα και  του Δημ. Κοντοφάκα καθώς και όλων  των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν το λόγο,  να  πείσουν τους ακροατές για τις ευκαιρίες που υπάρχουν  στον επενδυτικό τομέα και, ιδιαίτερα, να επισημάνουν ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα έχει ανάγκη τις ομογενειακές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η κυβέρνηση παρουσίασε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς να επενδύσουν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ,  Γιώργος Τσίπρας, στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η χώρα  τήρησε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους. «Κάναμε, είπε, ό,τι συμφωνήσαμε. Περιμένουνε και η Ευρώπη να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήσαμε».

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε θετική εξέλιξη στην Οικονομία για το 2016 ενώ η Κυβέρνηση, είπε, διεκδικεί η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί «προς το τέλος του μήνα» και  ακολούθως να αρχίσει διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών οικονομικών Σχέσεων, εστιάζοντας  στην προέλκυση ξένων επενδύσεων , τόνισε ότι γίνεται μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να αποκατασταθεί η οικονομία και η αξιοπιστία της χώρας, υποσχέθηκε περιορισμό της γραφειοκρατίας, να δοθούν γρήγορα οι χορηγήσεις στους αγρότες και  σταθερά φορολογικά μέτρα.

Υποστήριξε ότι προωθείται νέος παραγωγικός προσανατολισμός, ότι ενισχύεται η εξωστρέφεια και εντείνονται οι προσπάθειες για προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δια του Δημήτρη Κοντοφάκα, προσδιόρισε τους κλάδους  που παρέχουν ευκαιρίες επενδύσεων  ως εξής:

*Υποδομές- Μεταφορές, Εμπορευματικοί σταθμοί, Λιμένια – Σιδηρόδρομοι κ.α.

*Ενέργεια- Ενεργειακός Κόμβος, Αγωγός Αζέρικος.

*Τουρισμός- Αγροτικός, Βιομηχανικός, Ελληνικά Προϊόντα – Τυποποίηση.

*Υδατοδρόμια- Ιατρικός τουρισμός, ηλικιακός τουρισμός. Μαρίνες, ξενοδοχεία, ανακαινίσεις.

*Επιχειρήσεις,

*Αμυντική Βιομηχανία.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τομεάρχης Αποδήμου Ελληνισμού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Έβρου Τάσος Δημοσχάκης,  στην τοποθέτησή του, αφού καλωσόρισε τους ομογενείς πολιτικούς, αναφέρθηκε στο προσφυγικό για το οποίο είχαν ζητήσει ενημέρωση και επεσήμανε ότι πρέπει η πολιτεία να τους προσεγγίζει με αλήθειες και ειλικρίνεια.

Τόνισε ότι άλλο είναι προσφυγικό και άλλο το μεταναστευτικό, ότι η Ελλάδα  πρέπει να είναι συνεπής  και σταθεροί στην διεθνείς συνθήκες «αλλά δεν δεχόμαστε  το σύνολο των ανθρώπων που καταφθάνουν  να ταυτίζονται με τους πρόσφυγες». Έκανε λόγο για αστοχίες και λάθη της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος που αφέθηκε να λάβει τεράστιες διαστάσεις, τονίζοντας πως παρά ταύτα, η αξιωματική αντιπολίτευση συμπαραστέκεται «και ενώνουμε δυνάμεις».

Για το θέμα των επενδύσεων ο κ. Δημοσχάκης  τόνισε ότι «εδώ και δεκαετίες θυμόμαστε τους ομογενείς  μόνον όταν τους χρειαζόμαστε στα εθνικά θέματα και όταν θέλουμε επενδύσεις. Κατά τα λοιπά, πρόσθεσε, σε κανένα από τα δικαιώματά τους δεν  ικανοποιούμε, ούτε καν στην ψήφο  δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε».

Πρόσθεσε ότι για χρόνια ζητάμε από τους ομογενείς να επενδύσουν «χωρίς στρατηγική» και τους φέρνουμε σε δύσκο9λη θέση γιατί από τη μια μεριά αγαπούν την πατρίδα και θέλουν αν την βοηθήσουν και, από την άλλη, δεν τους προσφέρουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να το πράξουν.

Παρατήρησε δε ότι  για πρώτη φορά άκουσε θεματικές ενότητες για την προσέλκυση επενδύσεων κάτι που, όπως είπε, «το χαιρετίζω».

Ο κ. Δημοσχάκης τόνισε ότι δεν θα επενδύσει κανείς μόνον για τον δεσμό με τη γενέτειρα, αλλά χρειάζεται μια γενικότερη πολιτική στον τομέα αυτόν που θα δίνει επιχειρηματικά κίνητρα, φορολογικές διευκολύνσεις, θα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης, θα εξαλείψει την πολυνομία, θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Επεσήμανε ότι απαιτείται αναπτυξιακή πολιτική, χρονοδιάγραμμα  και νέο πνεύμα εκ μέρους της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των επενδυτών ώστε να ανακοπεί το κύμα φυγής επιχειρήσεων προς τις όμορες χώρες.

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στο Μόναχο, έφερε στη συζήτηση το ζήτημα της υπό ανέγερση σχολικής μονάδας το 70% της δαπάνης του οποίου καταβάλει η Βαυαρική κυβέρνηση και επεσήμανε ότι το ελληνικό Δημόσιο  κωλυσιεργεί στην χρηματοδότηση που του αναλογεί,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν και η μέχρι σήμερα κατασκευή  και το οικόπεδο εάν δεν ολοκληρωθούν μέχρι το Ιούνιο του 2016 οι εργασίες σκυροδέματος και μέχρι το 2017  δεν έχει αποπερατωθεί πλήρως το κτήριο.

Από το «Ποτάμι» ο Βουλευτής κ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε την Ελλάδα «αντιεπενδυτική» χώρα με παραδείγματα τις Σκουριές, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια όπου «διώχνουμε αντί να φέρνουμε επενδύσεις».

Ζήτησε τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Έρευνας και Τεχνολογίας και με ομογενειακή συμμετοχή καθώς και τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.