“Πράσινο φως” από το Eurogroup για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Το «πράσινο φως» για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα «άναψαν» οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την αποψινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας οι εκπρόσωποι των θεσμών με την Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) να αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά.

Η επιστροφή των θεσμών θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσθεσε. Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει πολύ σύντομα, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πριν από τη αξιολόγηση δε μπορούμε να μιλήσουμε για νούμερα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup συνεχάρη επίσης την Κύπρο για την έξοδό της από το μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμφωνία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, συμπληρώνοντας πως είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός χρονοδιαγράμματος.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup,  ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας.

Όπως είπε, η ομάδα του ESM  θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Αθήνα. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν περισσότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανακοινώνοντας την απόφαση για επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.