Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας χωρίς οριστική συμφωνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ 2:23
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Λίγο μετά τη 1:30 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας. Αναμένεται η συνέντεξη Τύπου του Ντόναλντ Τουσκ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την παλιά κλασική τακτική της αναβολής επέλεξε η Ε.Ε. και σε αυτό το πρόβλημα. Κάπως έτσι και παρά το ολονύκτιο θρίλερ επί της ουσίας λύση δεν δόθηκε. Το ζήτημα παραπέμφθηκε σε νέα έκτακτη Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας ωστόσο νικητής της συνόδου αναδείχθηκε η Τουρκία που κατάφερε να “εκπλήξει” του Ευρωπαίους με τις προτάσεις της, αλλά παράλληλα και τις οικονομικές απαιτήσεις με τις οποίες συνόδευσε τις προτάσεις με αποτέλεσμα η μοναδική λύση, έτσι όπως τώρα φαντάζει να μετριέται με ενίσχυση με πολλά δισ. προς την Τουρκία έτσι ώστε να σταματήσει η ροή προς τη Δύση προσφύγων και μεταναστών.

Ξεπέρασε τις 16 ώρες η διάρκεια της έκτακτης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά ένα κοινό ανακοινωθέν.

Αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν εντατικές με τον τούρκο πρωθυπουργό, παραπέμποντας σε επόμενη Σύνοδο όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της ΕΕ, τόσο για τη λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν όσο και στο προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα στην λειτουργία των hotspots, αλλά και για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στο έδαφός της.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα βοηθήσει και στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα δοθεί στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο ίδιος είπε ότι και η Τουρκία πρέπει να λάβει βοήθεια, αλλά και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στον περιορισμό των ροών. Αναφέρθηκε μάλιστα στη βοήθεια των 3 δισ. ευρώ που θα λάβει σε πρώτη φάση και για το οποίο έχει ήδη υπάρξει δέσμευση.

Πάντως, ο Ολάντ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε» στην περίπτωση της Τουρκίας, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

Eμπλοκή με τις χώρες του Βίζεγκραντ προέκυψε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, καθώς Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία φαίνεται να αρνούνται την επιστροφή σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι δεν είναι ασφαλής χώρα.Αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Αθήνα, η οποία ζητά να υπάρξει απόφαση σήμερα επί του σχεδίου για επαναπροώθηση στην Τουρκία τόσο μεταναστών όσο και σύρων προσφύγων. Η Αθήνα πιέζεται σφόδρα διότι μία σειρά χωρών θέλει να καταγραφεί ότι η βαλκανική οδός έχει πλέον κλείσει, αλλά για να δεχθεί κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί να κερδίσει κάτι στο μέτωπο της αποσυμφόρησης των νησιών και της ενδοχώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ που και δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα αλλά ούτε και επανεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη.

«Ή θα δεχθείτε μία απόφαση για επανεγκατάσταση και μεταναστών και προσφύγων ή θα ανοίξει η βαλκανική οδός» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Και όπως πρόσθεσε, αν δεχθούν μόνο την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, τότε οι πρόσφυγες θα βρουν κι άλλους δρόμους πέραν του βαλκανικού διαδρόμου για να μπουν στην Ευρώπη.

«Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Βρυξέλλες, Βέλγιο. Απομακρύνεται, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για το προσφυγικό, καθώς τα αιτήματα της τελευταίας στιγμής που διατύπωσε η Άγκυρα και η αρνητική στάση των χωρών του Βίζεγκραντ, προκάλεσαν εμπλοκή.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να εξεταστούν οι προτάσεις. «Αρκετές χώρες δεν μπορούν να δεχθούν απόψε τη συμφωνία, γιατί ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός» ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) αντιδρούν στο σχέδιο συμφωνίας, καθώς δεν δέχονται την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν άσκησε βέτο.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου (Φωτογραφία: Associated Press )

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου (Φωτογραφία: Associated Press )

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ισχύσει ό,τι ίσχυε σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, δηλαδή να παραμείνει ανοικτός.

Χαρακτήρισε δε υποκριτικό να μην γίνονται δεκτές ορισμένες εθνικότητες προσφύγων και την ίδια ώρα να απορρίπτεται και η επιστροφή τους στην Τουρκία. «Θα βρουν τρόπο να έρθουν στην Ευρώπη» φέρεται να είπε.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία, θέμα που άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και το οποίο προκάλεσε επίσης αντιδράσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε σαφή την θέση της χώρας ότι τα πέντε κεφάλαια «θα μπορούν να ανοίξουν μόνο, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Τα νέα τουρκικά αιτήματα

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -(επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες, ή ακόμη και Σύρους, και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλέστηκε ο Guardian, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ύψους τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ).

Το προσχέδιο που κυκλοφόρησε

Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε προσχέδιο ενός ενδεχόμενου νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που βασίζεται στις τουρκικές προτάσεις και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τουσκ ως βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.