Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Του Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Ντούμπα.
Μπούνια. Αυτός που δημιούργησε τον άνθρωπο, είναι ο Θεός. Είπε: «Ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ’ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ’ ὁμοίωσιν». Δημιούργησε άνδρα και γυναίκα. Την  γυναίκα, την δημιούργησε από το πλευρό του άνδρα, για να δείξει την ισότητα. Δεν την δημιούργησε από τα οστά του ποδιού του ανδρός, πράγμα που θα σήμαινε ότι ο άνδρας θα πρέπει να έχει τη γυναίκα κάτω από τα πόδια του, κατώτερη από τον άνδρα. Δεν την δημιούργησε από τα οστά του κεφαλιού του ανδρός, πράγμα που θα σήμαινε ότι η γυναίκα θα πρέπει να είναι πάνω από το κεφάλι του άνδρα, ανώτερη από τον άνδρα. Είναι λοιπόν δημιουργημένη η γυναίκα από το πλευρό του Αδάμ, κοντά στην καρδιά, επειδή η καρδιά είναι η αγάπη.DSC07823II

Όταν υπάρχει αγάπη, υπάρχει ειρήνη, υπάρχει κατανόηση, υπάρχει σεβασμός και αμοιβαία αναγνώριση. Υπάρχει ισότητα ευκαιριών, υπάρχει ενδυνάμωση, υπάρχει το ποσοστό 50-50 σε όλα και παντού. Όταν δεν υπάρχει αγάπη, υπάρχει εγωισμός, κομπασμός, υπερηφάνεια και ο νόμος της ζούγκλας, της κυριαρχίας.

Στο στερέωμα των αγίων της Εκκλησίας , η Παναγία είναι πάνω από όλους τους αγίους. Ο Χριστός είχε ανάμεσα στους μαθητές Του και τις γυναίκες που Τον ακολουθούσαν. Όταν αναστήθηκε από τους νεκρούς, σε Μυροφόρες γυναίκες εμφανίστηκε πρώτα, δίνοντάς τους την αποστολή να ανακοινώσουν την ανάστασή Του στους Αποστόλους,  στους άνδρες, στον Πέτρο και σε  άλλους Αποστόλους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ήταν άνδρες, φοβήθηκαν και κρύφτηκαν. Οι Μυροφόρες γυναίκες ενώ ήταν γυναίκες, δεν φοβήθηκαν τους Εβραίους που σκότωσαν τον Χριστό. Άρα, ποιοι είναι γενναίοι και θαρραλέοι, οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Ο Απόστολος Παύλος είχε πολλούς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του ζεύγους Ακύλα-Πρίσκιλλα.  Ο Ακύλας ήταν ο άνδρας και η Πρίσκιλλα ήταν η σύζυγος. Αλλά σχεδόν κάθε φορά, όταν ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται στο ζεύγος αυτό, επικαλείται κατ ‘αρχάς την Πρίσκιλλα, την οποία καλεί με τρυφερότητα « Πρίσκα» : «Ἀσπάσασθε Πρίσκαν καὶ Ἀκύλαν τοὺς συνεργούς μου ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Πρός Ρωμ.16.3). Αυτό δείχνει καθαρά πόσο τιμούσε αυτήν την ενάρετη γυναίκα με τις δεξιότητες και εξαιρετικές της ιδιότητες. Ο ίδιος Απόστολος γράφει στους Γαλάτες, στους χριστιανούς μιας πόλης της Μικράς Ασίας, και λέει: « οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Προς Γαλ. 3: 28).

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι ο ίδιος Απόστολος έγραψε την προς Ρωμαίους επιστολή. Αυτήν, την πιο μεγάλη και την πιο σημαντική επιστολή του Αποστόλου Παύλου, που πολλοί μελετητές της Καινής Διαθήκης και ερμηνευτές  ονόμασαν «Ευαγγέλιο του Αποστόλου Παύλου», την έστειλε στη Ρώμη  όχι με έναν άνδρα ανάμεσα στους αμέτρητους μαθητές του, αλλά με μια μαθήτρια του, την διακόνησα Φοίδη: « Συνίστημι δὲ ὑμῖν Φοίβην τὴν ἀδελφὴν ἡμῶν, οὖσαν [καὶ] διάκονον τῆς ἐκκλησίας τῆς ἐν Κεγχρεαῖς,  ἵνα προσδέξησθε αὐτὴν ἐν κυρίῳ ἀξίως τῶν ἁγίων, καὶ παραστῆτε αὐτῇ ἐν ᾧ ἂν ὑμῶν χρῄζῃ πράγματι, καὶ γὰρ αὐτὴ προστάτις πολλῶν ἐγενήθη καὶ ἐμοῦ αὐτοῦ». (Ρωμαίους 16. 2-3). Φανταστείτε τι εξαιρετική γυναίκα θα πρέπει να ήταν, ώστε να απολαμβάνει τέτοια εμπιστοσύνη από τον Απόστολο Παύλο! Είχε τα προσόντα και ο Απόστολος δεν ελαχιστοποίησε τις αρμοδιότητες-ικανότητες αυτής της γυναίκας.

Γι’ αυτήν την αγάπη και ισότητα, ας αξιοποιήσουμε για το καλό της χώρας μας τις ιδιότητες και δυνατότητες των γυναικών, να προβάλουμε τα ταλέντα και την αρετή  τους, την εμπειρία τους, τις γνώσεις τους, να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε αγόρια και κορίτσια για μάθηση και ανάπτυξη. Ας σταματήσουμε με τον αναγκαστικό και τον πρόωρο γάμο  των κοριστών.

Όταν υπάρχει μια γυναίκα ικανή να αναλάβει μια θέση, επιτρέψτε να προσφέρει στο γραφείο, στην επαρχιακή συνέλευση του Ιτούρι, στο εθνικό κοινοβούλιο, στη Γερουσία, στο Υπουργείο, στην Κυβέρνηση, να δώσουμε  ευκαιρία σε αυτήν την γυναίκα

Ο στόχος της στερέωσης και  καθιέρωσης αυτής της ημέρας είναι να  γυρίσουμε πίσω στην αυθεντικότητα, στην γένεση, στην αρχή της δημιουργίας, στην ισότητα των δύο φύλων, στην τιμή προς το γυναικείο φύλο σύμφωνα με τη δημιουργία.

Την Ημέρα αυτή στην Ευρώπη, οι γυναίκες, οι μητέρες ξεκουράζονται, δεν κάνουν δουλειές του σπιτιού, δεν μαγειρεύουν στο σπίτι. Οι μπαμπάδες φοράνε τις ποδιές τους και εργάζονται για την τιμή αυτού του φεστιβάλ των μανάδων.

Και εμείς είμαστε εδώ, υπό την αιγίδα της αυτού εξοχότητα κ. Abdullah Jefferson, του Ειδικού Επιτρόπου μας. Ήλθαμε με ορθόδοξες κυρίες της Μπούνια, για να τιμήσουμε τις μητέρες μας και τις αδελφές μας, με  τραγούδια και ύμνους και με ορθόδοξα παραδοσιακά μηνύματά μας  απευθυνόμενα σε όλες τις κατευθύνσεις, για να υποστηρίξουμε την ισότητα και την ισοτιμία μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας.

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μητέρες του κόσμου, σε όλες τις μητέρες τις Αφρικής, σε όλες τις μητέρες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, και ειδικότερα σε όλες τις μητέρες της Επαρχίας του Ιτούρι-Μπούνια. Σας ευχαριστώ.