Ελληνόπουλα για τα Νέα Ελληνικά, μη Ελληνόπουλα για τα Αρχαία

Το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ άνοιξε, για άλλη μια χρονιά, τις πύλες του για να φιλοξενήσει τη βράβευση των μαθητών και μαθητριών που αρίστευσαν στα Ελληνικά κατά τις περυσινές απολυτήριες εξετάσεις HSC της Ν.Ν.Ουαλίας.

Παππούδες, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί, κατέκλυσαν το επιβλητικό MacLaurin Hall, όπου με οικοδεσπότη το Τμήμα Νέων Ελληνικών του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας απονεμήθηκαν την περασμένη Κυριακή τα βραβεία «Διονύσιος Σολωμός».

Η εκδήλωση αποτελούσε μέρος του 34ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Ν.Ο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Χάρης Δανάλης, η εκπαίδευση και η διδασκαλία της γλώσσας είναι από τους βασικότερους άξονες δράσης του κοινοτικού οργανισμού από τότε που ιδρύθηκε, το 1898. Έστειλε δε το μήνυμα ότι οι αυστραλιανές κυβερνήσεις, ομοσπονδιακή και πολιτειακές, οφείλουν να ενισχύσουν τη διδασκαλία γλωσσών έτσι ώστε ο πολυπολιτισμός να έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα στην καθημερινή ζωή.

Για τη σπουδαιότητα του να μαθαίνουμε Ελληνικά στην Αυστραλία μίλησαν ο Δρ. Αντώνης Δρακόπουλος, διευθυντής (αυτή την περίοδο) του Τμήματος Νέων Ελληνικών και ο καθηγητής του ιδίου Τμήματος, Βρασίδας Καραλής.

solomos

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ. Σταύρος Κυρίμης, ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Κλαρκ από την πολιτειακή κυβέρνηση, η γερουσιαστής Σοφία Κώτση από την πολιτειακή αντιπολίτευση και ο γραμματέας και πρόεδρος του Τμήματος Παιδείας της Κοινότητας, Μιχάλης Τσιλίμος.

Παρέστησαν ακόμη, η Δρ, Παναγιώτα Νάζου από το ίδιο Τμήμα καθώς και η Δρ. Ελισάβετ Κεφαλληνού, επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Μακουώρι.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας Σπυριδούλα Ανδρόνικου, και τους εθνικούς ύμνους απήγγειλε η Ανθή Κατωπόδη.

Εκ μέρους των μαθητών/μαθητριών, ευχαρίστησε την Κοινότητα και το φεστιβάλ, η Κωνσταντίνα Σαμαρτζή.

Ακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν: HSC Modern Greek- Beginners: Stella Antoniou, Kristina Kazamias, Alexandros Pavlidis, Stella Ladikos, Christina Solomou, Ross Kavanis, George Sfinas, Helena Vomvellis, James Gatsos, Madeline Tsoukalas.

HSC Modern Greek Continuers: Haralambia Kolevris, Constantina Samartzis, Georgina Palden, Nicholas Karasavvidis, Irini Stephania Kassas, Hara-Kyriaki Lavdioti, Danae Kyriakaki, Marianna effar, Christy Kyriakides, George Kontrafouris.

HSC Modern Greek- Extension: Haralambia Kolevris, Constantina Samartzis, Harry Gribilas, Athanasia Valsamou, Stefanos Artemios Margkakis, Danae Kefallinou, Harra-Kyriaki Lavdioti, Danae Kyriakaki, Nicholas Karasavvidis, Sevasti Andreou.

HSC Classical Greek- Continuers: Sebastian Schwartz, Emily Kerrison, Karen Zhang, Yuan (Nikki) Lian, Hamish Ivision, Christos Kollias, Alexandra Sheppard, Kalliope Stivaktas, Sianne Tsandidis, Kirtsen Fang.

HSC Classical Greek- Extension: Sebastian Schwartz, Emily Kerrison, Hamish Ivision, Yuan (Nikki) Lian, Karen Zhang, Alexandra Sheppard, Kirtsen Fang, Seamus Duncan McKillop, Annabele Moreton.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων της Κοινότητας που διακρίθηκαν στα ελληνικά, λαμβάνοντας σχετική αναγνώριση από το Υπουργείο Παιδείας Ν.Ν.Ο.

Neoskosmos.com